L 189 B Forslag til lov om ændring af udlændingeloven og lov om danskuddannelse til voksne udlændinge m.fl.

(Hurtig jobstart for kandidatdimittender, optimering af Startup Denmark og afskaffelse af klippekortet for selvforsørgerkursister).

Udvalg: Udlændinge- og Integrationsudvalget
Samling: 2021-22
Status: Stadfæstet

Om lovforslaget

Sagsgang:
2. behandlet/direkte til 3. behandling 02-06-2022
3. behandlet, vedtaget 08-06-2022
Oprindeligt forslag:
Ministerområde:
Udlændinge- og Integrationsministeriet
Resumé:
Lovforslaget har tre hovedelementer:

1. Lovforslaget vil sikre hurtig jobstart for kandidatdimittender. Dette indebærer, at en udenlandsk dimittend, som har indgået aftale eller fået tilbud om ansættelse, efter indgivelse af ansøgning om opholdstilladelse i medfør af ansættelsesforholdet får ret til at opholde sig i landet og arbejde i tiden, indtil der er taget stilling til, om udlændingen kan meddeles opholdstilladelse på baggrund af ansættelsesforholdet. Ifølge forslaget bliver det nu attraktivt for højtuddannede udlændinge med en dansk kandidatgrad at finde arbejde i Danmark efter endt uddannelse.

2. Lovforslaget vil optimere og justere Startup Danmark-ordningen på baggrund af Erhvervsstyrelsens erfaringer.

3. Lovforslaget vil afskaffe klippekortet for selvforsørgerkursister, da det er Udlændinge- og Integrationsministeriets vurdering, at klippekortet ikke længere har en nævneværdig eller selvstændig adfærdsregulerende virkning i forhold til at skabe progression og motivation for selvforsørgerkursister til at gennemføre modulerne inden for de fastsatte frister.
Afstemning:
Forslaget blev vedtaget. For stemte 85 (S, V, SF, RV, EL, KF, 1 DF (ved en fejl), NB, LA, FG, Naser Khader (UFG), Orla Østerby (UFG) og Simon Emil Ammitzbøll-Bille (UFG)), imod stemte 0, hverken for eller imod stemte 8 (DF, Bent Bøgsted (UFG), Hans Kristian Skibby (UFG) og Karina Adsbøl (UFG)).