L 184 Forslag til lov om ændring af lov om erstatningsansvar og lov om erstatning fra staten til ofre for forbrydelser.

(Tortgodtgørelse ved digitale seksuelle krænkelser og udvidelse af området for ydelse af krænkelsesgodtgørelse samt forenkling af renteberegningen i offererstatningssager).

Af: Justitsminister Nick Hækkerup (S)
Udvalg: Retsudvalget
Samling: 2021-22
Status: Delt

Om lovforslaget

Sagsgang:
Fremsat 27-04-2022
1. behandlet / henvist til udvalg 06-05-2022
Betænkning afgivet 02-06-2022
2. behandlet/direkte til 3. behandling 07-06-2022
Delt i:
Ministerområde:
Justitsministeriet
Resumé:
Lovforslaget indeholder som det første et forslag om, at ved fastsættelsen af tortgodtgørelse skal alle digitale seksuelle krænkelser, der er begået uafhængigt af hinanden, vurderes selvstændigt.

Med lovforslaget ønskes det endvidere sikret, at der – ligesom for fysiske seksuelle krænkelser – gælder et udgangspunkt for niveauet for tortgodtgørelse for digitale seksuelle krænkelser.

Derudover er formålet med lovforslaget at udvide anvendelsesområdet for tilkendelse af krænkelsesgodtgørelse for at sikre, at ofre for særligt grove krænkelser mod ens fred eller ære vil kunne få godtgørelse, selv om der i den konkrete sag ikke er lidt tort.

Lovforslaget indeholder herudover et forslag om, at der i offererstatningssager skal fastsættes et objektivt og entydigt tidspunkt, hvorfra der skal forrentes. Den foreslåede ændring har til formål at skabe større forudsigelighed og gennemsigtighed i renteafgørelserne samt forenkle sagsbehandlingen i Erstatningsnævnet.

Det foreslås, at loven træder i kraft den 1. juli 2022.