L 172 Forslag til lov om ændring af lov om lønmodtageres ret til fravær fra arbejde af særlige familiemæssige årsager, lov om ligebehandling af mænd og kvinder med hensyn til beskæftigelse m.v., lov om aktiv socialpolitik og forskellige andre love.

(Gennemførelse af orlovsdirektivets bestemmelser om omsorgsorlov, afskedigelsesbeskyttelse m.v. samt fritagelse for rådighed ved orlov, bedre orlovsvilkår for trillingeforældre m.v.).

Af: Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S)
Udvalg: Beskæftigelsesudvalget
Samling: 2021-22
Status: Stadfæstet

Om lovforslaget

Sagsgang:
Fremsat 26-04-2022
1. behandlet / henvist til udvalg 05-05-2022
Betænkning afgivet 02-06-2022
2. behandlet/direkte til 3. behandling 07-06-2022
3. behandlet, vedtaget 09-06-2022
Ministerområde:
Beskæftigelsesministeriet
Resumé:
Formålet med lovforslaget er at gennemføre orlovsdirektivets artikel 6 om lønmodtageres ret til 5 dages omsorgsorlov om året samt artikel 9-14 om fleksible arbejdsordninger, ansættelsesrelaterede rettigheder, beskyttelse mod forskelsbehandling, ugunstig behandling, negative følger og afskedigelse, bevisbyrderegler og sanktioner.

Desuden har lovforslaget til formål at udmønte den politiske aftale indgået mellem regeringen (Socialdemokratiet), Venstre, Socialistisk Folkeparti, Radikale Venstre, Enhedslisten og Alternativet om implementering af EU’s orlovsdirektiv, ligestilling af orlovsrettigheder mellem forældre og øremærket forældreorlov, hvoraf arbejdsmarkedets parters anbefalinger om implementering af omsorgsorlov, ansættelsesrelaterede rettigheder og fleksible arbejdsordninger, gennemføres.

Endelig har lovforslaget til formål at ændre barselsloven ved at indføre en særlig ret til 26 ugers ekstra orlov med barselsdagpenge til forældre, der får tre eller flere børn ved samme fødsel.

Det foreslås, at dele af lovforslaget træder i kraft den 1. januar 2023, mens det foreslås, at øvrige dele af lovforslaget træder i kraft den 1. januar 2024.
Afstemning:
Forslaget blev vedtaget. For stemte 96 (S, V, SF, RV, EL, KF, DF, NB, LA, FG, ALT, Bent Bøgsted (UFG), Hans Kristian Skibby (UFG), Karina Adsbøl (UFG), Naser Khader (UFG) og Orla Østerby (UFG)), imod stemte 0, hverken for eller imod stemte 0.