L 170 Forslag til lov om ændring af lov om social pension, lov om højeste, mellemste, forhøjet almindelig og almindelig førtidspension m.v. og lov om en aktiv beskæftigelsesindsats.

(Afskaffelse af indtægtsregulering af folke-, senior- og førtidspension på grund af ægtefælles eller samlevers arbejdsindtægt, sikring mod frakendelse af førtidspension i en 3-årig periode m.v.).

Af: Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S)
Udvalg: Beskæftigelsesudvalget
Samling: 2021-22
Status: Stadfæstet

Om lovforslaget

Sagsgang:
Fremsat 26-04-2022
1. behandlet / henvist til udvalg 03-05-2022
Betænkning afgivet 18-05-2022
2. behandlet/direkte til 3. behandling 02-06-2022
3. behandlet, vedtaget 07-06-2022
Ministerområde:
Beskæftigelsesministeriet
Resumé:
Formålet med lovforslaget er at give seniorer et øget incitament til at arbejde efter folkepensionsalderen og at få flere i arbejde, og derfor foreslås det at ændre reglerne, så social pension udbetales uafhængigt af en ægtefælles eller samlevers arbejdsindkomst.

Desuden foreslås det at etablere en midlertidig ordning, hvor kommunerne i perioden fra den 1. januar 2023 til og med den 31. december 2025 ikke kan frakende førtidspensionen. Dette indebærer, at førtidspensionister i den 3-årige periode har sikkerhed for at bevare retten til førtidspension, uanset hvor meget de arbejder.

Derudover indeholder lovforslaget en justering af bestemmelsen om en mindre intensiv indsats i lov om en aktiv beskæftigelsesindsats, så to nyere pensionsordninger, tidlig pension og seniorpension, omfattes af bestemmelsen.

Det foreslås, at loven træder i kraft den 1. juli 2022.
Afstemning:
Forslaget blev vedtaget. For stemte 72 (S, Ellen Trane Nørby (V), SF, RV, EL, KF, DF, FG, ALT, Bent Bøgsted (UFG), Karina Adsbøl (UFG) og Naser Khader (UFG)), imod stemte 0, hverken for eller imod stemte 24 (V, NB, LA). Ved en fejl stemte Ellen Trane Nørby (V) for forslaget.