L 131 Forslag til lov om tilgængelighedskrav for produkter og tjenester.

Af: Erhvervsminister Simon Kollerup (S)
Udvalg: Erhvervsudvalget
Samling: 2021-22
Status: Stadfæstet

Om lovforslaget

Sagsgang:
Fremsat 23-02-2022
1. behandlet / henvist til udvalg 01-03-2022
Betænkning afgivet 05-05-2022
2. behandlet/direkte til 3. behandling 12-05-2022
3. behandlet, vedtaget 17-05-2022
Ministerområde:
Erhvervsministeriet
Resumé:
Lovforslaget implementerer EU’s tilgængelighedsdirektiv, som får virkning for danske virksomheder den 28. juni 2025. Formålet er, at personer med handicap i videst muligt omfang kan deltage i samfundslivet på lige fod med andre.

Lovforslaget indfører en række tilgængelighedskrav for udvalgte produkter og tjenester, som skal sikre, at flere personer f.eks. kan benytte selvbetjeningsterminaler, handle på internettet, bruge medietjenester og apps, bestille billetter til transportmidler m.v.

Lovforslaget medvirker til at sikre ensartede regler for tilgængelighed på tværs af EU-medlemslandene. Der er lagt op til en minimumsimplementering af tilgængelighedsdirektivet for at sikre færrest mulige byrder for dansk erhvervsliv. Virksomhederne vil bære ansvaret for, at deres produkter og tjenester efterlever tilgængelighedskravene.

For udvalgte produkter og tjenester vil der være overgangsordninger, som sikrer en løbende udskiftning og tilpasning af produkter og tjenester efter kravenes virkning fra 2025.

Mikrovirksomheder og andre virksomheder, der vurderer, at efterlevelsen af tilgængelighedskravene vil være uforholdsmæssigt byrdefuld, kan fritages fra kravene.

Loven skal træde i kraft den 28. juni 2022.
Afstemning:
Forslaget blev vedtaget. For stemte 103 (S, V, SF, RV, EL, KF, DF, FG, Bent Bøgsted (UFG), Liselott Blixt (UFG) og Marie Krarup (UFG)), imod stemte 4 (NB og LA), hverken for eller imod stemte 0.