L 124 Forslag til lov om ændring af lov om ligestilling af kvinder og mænd.

(Måltal og politik for kønssammensætningen i ledelser og bestyrelser i offentlige institutioner og virksomheder m.v.).

Af: Minister for ligestilling Trine Bramsen (S)
Udvalg: Ligestillingsudvalget
Samling: 2021-22
Status: Stadfæstet

Om lovforslaget

Sagsgang:
Fremsat 09-02-2022
1. behandlet / henvist til udvalg 22-02-2022
Betænkning afgivet 06-04-2022
2. behandlet/direkte til 3. behandling 21-04-2022
3. behandlet, vedtaget 26-04-2022
Ministerområde:
Transportministeriet
Resumé:
Med lovforslaget foreslås det at indføre en forpligtelse for statslige virksomheder og institutioner, der har 50 eller flere medarbejdere, til at opstille måltal for kønssammensætningen i de øverste ledelsesniveauer, bestyrelser og andre kollektive ledelsesorganer. Endvidere skal de største kommunale fællesskaber opstille måltal for kønssammensætningen i bestyrelsen og de øverste ledelsesniveauer, hvis de ikke allerede har en ligelig kønsfordeling. Derudover skal ministerier, statslige institutioner og virksomheder uden en bestyrelse samt den kommunale og regionale forvaltning og de regionale sygehuse opstille måltal for kønssammensætningen i de øverste ledelsesniveauer.

Det forslås yderligere, at de nævnte offentlige institutioner m.v. med 50 eller flere medarbejdere skal udarbejde en politik for at fremme en ligelig kønssammensætning i de øverste ledelsesniveauer. Ligeledes skal der etableres en offentligt tilgængelig hjemmeside, der giver mulighed for at sammenligne og følge udviklingen i kønssammensætningen i bestyrelser og ledelser i den offentlige sektor.

Endelig skal statslige institutioner og virksomheder omfattet af ligestillingsloven fremover tilstræbe en kønsfordeling på mindst 40/60 pct.

Det foreslås, at loven træder i kraft den 1. januar 2023.
Afstemning:
Forslaget blev vedtaget. For stemte 54 (S, SF, RV, EL og FG), imod stemte 46 (V, KF, DF, NB, LA, Bent Bøgsted (UFG), Hans Kristian Skibby (UFG), Marie Krarup (UFG) og Naser Khader (UFG)), hverken for eller imod stemte 0.