L 118 Forslag til lov om ændring af lov om finansiel virksomhed, lov om kapitalmarkeder, lov om investeringsforeninger m.v. og flere andre love.

(Udpegelse af afviklingsmyndigheder for nødlidende centrale modparter og regler for livsforsikringsvirksomheder, der udbyder syge- og ulykkesforsikringer m.v.).

Af: Erhvervsminister Simon Kollerup (S)
Udvalg: Erhvervsudvalget
Samling: 2021-22
Status: Stadfæstet

Om lovforslaget

Sagsgang:
Fremsat 09-02-2022
1. behandlet / henvist til udvalg 22-02-2022
Betænkning afgivet 31-03-2022
2. behandlet/direkte til 3. behandling 07-04-2022
3. behandlet, vedtaget 19-04-2022
Ministerområde:
Erhvervsministeriet
Resumé:
Med lovforslaget præciseres reglerne om livsforsikringsselskabernes mulighed for at udbyde syge- og ulykkesforsikringer (SUL) med henblik på at sikre tydelighed om kravene til driften og holdbarheden af forretningsmodellen og Finanstilsynets beføjelser i den sammenhæng.

Endvidere ændres reglerne for forsikringsselskabers adgang til at udøve anden virksomhed, herunder "accessorisk virksomhed", så det bliver muligt for forsikringsselskaber at drive virksomhed med sundheds- og plejeydelser i et datterselskab.

Der indføres en generel hjemmel til at behandle personnumre for en række virksomheder, hvis det er nødvendigt for entydigt at identificere en kunde i et eksisterende kundeforhold.

Forslaget indebærer desuden, at erhvervsdrivende ikke skal være forpligtede til at modtage kontanter i handler med andre erhvervsdrivende, og den hidtidige dispensationspraksis for kontantreglen formaliseres, så festivaler og lignende arrangementer af midlertidig karakter fremover ikke længere skal ansøge om dispensation fra kontantreglen.

Endelig foreslås det, at Finanstilsynet og Finansiel Stabilitet udpeges til afviklingsmyndigheder for centrale modparter i henhold til en ny EU-forordning om afvikling af centrale modparter.

Loven skal træde i kraft den 1. juli 2022
Afstemning:
Forslaget blev vedtaget. For stemte 97 (S, V, SF, RV, EL, KF, DF, FG, Lise Bech (UFG), Liselott Blixt (UFG) og Marie Krarup (UFG)), imod stemte 2 (NB), hverken for eller imod stemte 2 (LA).