L 111 Forslag til lov om ændring af straffeloven, retsplejeloven og udlændingeloven.

(Styrket indsats mod menneskeudnyttelse).

Af: Justitsminister Nick Hækkerup (S)
Udvalg: Retsudvalget
Samling: 2021-22
Status: Stadfæstet

Om lovforslaget

Sagsgang:
Fremsat 27-01-2022
1. behandlet / henvist til udvalg 22-02-2022
Betænkning afgivet 05-05-2022
2. behandlet/direkte til 3. behandling 10-05-2022
3. behandlet, vedtaget 17-05-2022
Ministerområde:
Justitsministeriet
Resumé:
Formålet med lovforslaget er at følge op på anbefalingen fra den tværministerielle arbejdsgruppe om beskyttelse af sårbare arbejdstagere, der peger på, at der bør indføres en ny selvstændig bestemmelse i straffeloven, der kriminaliserer udnyttelse af andre til arbejde under åbenlyst urimelige forhold.

Med lovforslaget foreslås det, at der indsættes en ny selvstændig bestemmelse i straffeloven om menneskeudnyttelse, som skal styrke det strafferetlige værn mod udnyttelse af sårbare arbejdstagere – såvel udenlandske som danske.

Derudover foreslås det, at forurettede i sager om menneskeudnyttelse skal have ret til at få beskikket en bistandsadvokat. Desuden foreslås det, at politiet i sager om menneskeudnyttelse efter den foreslåede bestemmelse får samme mulighed for at foretage indgreb i meddelelseshemmeligheden samt hemmelige ransagninger, som i sager om bl.a. menneskehandel efter straffelovens § 262 a. Endelig foreslås det, at det skal kunne udløse en karensperiode på 10 år for au pair-værtsfamilier, så det fremover ikke er muligt at få en au pair til Danmark i 10 år, hvis værtspersonen eller dennes ægtefælle eller samlever er idømt frihedsstraf for menneskeudnyttelse ud fra den foreslåede bestemmelse

Det foreslås, at loven træder i kraft den 1. juni 2022.
Afstemning:
Forslaget blev vedtaget. For stemte 108 (S, V, SF, RV, EL, KF, DF, NB, LA, FG, Bent Bøgsted (UFG), Liselott Blixt (UFG) og Marie Krarup (UFG)), imod stemte 0, hverken for eller imod stemte 0.