B 34 Forslag til folketingsbeslutning om at sikre en frivillig elektronisk aldersverificering for butikker, så mindreårige ikke kan købe tobak, alkohol og andre produkter med aldersbegrænsning, og at indføre et forbud mod proxysalg.

Udvalg: Sundhedsudvalget
Samling: 2021-22
Status: 2. beh./Forkastet

Om beslutningsforslaget

Sagsgang:
Fremsat 09-11-2021
1. behandlet/henvist til udvalg 11-02-2022
Betænkning afgivet 29-03-2022
2. behandlet/forkastet 07-04-2022
Ministerområde:
Sundhedsministeriet
Resumé:
Forslaget går ud på at sikre en frivillig elektronisk aldersverificering for butikker, så mindreårige ikke kan købe tobak, alkohol og andre produkter med aldersbegrænsning. Butikkerne skal kunne få en ordning, hvor de elektronisk kan få aldersverificeret transaktioner med dankort og lignende, så mindreårige automatisk bliver afvist, hvis de forsøger at købe produkter, som de ikke er gamle nok til.

Løsningen skal godkendes af Datatilsynet. Det skal være op til den enkelte butik eller koncern, om de ønsker at tilslutte sig den frivillige aldersverificering.

Herudover skal der kunne gives en bøde, hvis en person for eksempel køber tobak på vegne af en mindreårig, hvor der er sket en økonomisk transaktion, hvor personen tager betaling for at købe tobak på vegne af den mindreårige.
Afstemning:
Forslaget blev forkastet. For stemte 15 (RV og KF), imod stemte 61 (S, SF, EL, DF, NB, LA, FG, ALT, Hans Kristian Skibby (UFG), Lise Bech (UFG) og Marie Krarup (UFG)), hverken for eller imod stemte 23 (V).