Tak for det. Det her er jo en af mine yndlingsdagsordener, så det er en af dem, vi virkelig har tilfælles, og derfor vil jeg sige tusind tak til Venstre og ikke mindst hr. Stén Knuth for at blive ved med at holde fast i det her område. Jeg vil dog også sige, at selv om det for min skyld kunne være et tema, vi drøftede på ugentlig basis, ville det være lidt synd for skolerne, hvis vi så også på ugentlig basis skulle finde på nogle nye redskaber, før vi havde set, om de redskaber fra ugen før faktisk virkede. Derfor vil jeg gerne annoncere, at uanset hvor mange gange man tager det her op, stiller jeg meget gerne op til at tage debatten om det, fordi jeg synes, det er vigtigt, og jeg tror, at jo flere gange, vi debatterer det, jo mere vil det også brede sig de steder, hvor man endnu ikke er nået i mål med at få bevægelse ind i skoledagen, så man kommer videre med det. Så jeg synes, at debatterne i sig selv er vigtige, vil jeg gerne sige, men det betyder altså ikke, at vi, hver gang vi tager debatten, dukker op med et nyt redskab, som de så også skal anvende på skolerne, for jeg tror faktisk på, at de redskaber, vi har taget stilling til, virker.
Det er sådan, at vi i næste uge også har en forespørgselsdebat, anmeldt af Venstre, om lovkravet om de 45 minutters bevægelse, og der vil nok være nogle pointer, der går igen, men som sagt mener jeg faktisk, at det er en selvstændig pointe at blive ved med at have en offentlig debat om det. Så langt, så godt, så lad os endelig blive ved med det.
Det er jo generelt sådan på skoleområdet, at selv om nogle her i parlamentet godt kunne tænke sig, at man bare kunne lave lovgivning, så alt med et fingerknips ville være, som man havde besluttet herinde, så kan jeg afsløre, at sådan er det ikke. Det er faktisk noget af det, jeg synes er en af de utrolig formildende omstændigheder ved lærerstanden i Danmark, nemlig at man gør de ting, som man synes er fornuftige, så godt man kan. Sådan har det altid været med skolesektoren i Danmark, og det er jo efter min mening en utrolig positiv afart af selvstændig tænkning, som jeg sådan set tror vores børn og unge har godt af, at deres lærere er indehavere af. Men det giver så også den frustration, at hvis lærerne ikke synes, at det, man har vedtaget, er fornuftigt, så er det altså ikke nødvendigvis sådan, at de gør, som der bliver sagt, og det kan så skabe en vis frustration i parlamentet og ikke mindst også indimellem hos ministeren. Men sådan er det heldigvis, og det betyder også, at vi har et fundament for, at kritisk tænkning og selvstændighed og al den slags, vi bryster os af at være gode til i Danmark, får skoleeleverne så ikke fra fremmede, men fra deres lærere, som også er i stand til selv samme.
Derfor er det altså ikke sådan, at vi kan træffe en beslutning om, at der skal være 45 minutters bevægelse i skolen, og så gør man det så også bare i skolerne, og derfor betyder det, at vi skal være rigtig gode til at argumentere for det. Så selv om vi har indført lovgivningen, så de rent faktisk skal gøre det, og vi med jævne mellemrum også kan fortælle dem, at de skal gøre det, kræver det også, vi gør det stykke benarbejde, der skal til, for faktisk at overbevise lærerne om, at det er en rigtig god idé, og derfor er de offentlige debatter vigtige, og det er det både med forespørgselsdebatten, og det er også med den debat, der er her i dag. Jeg vil i hvert fald i enhver tænkelig sammenhæng argumentere for og forsøge at overbevise så mange, som jeg overhovedet kan, om, at det virkelig er en god idé, at man får bevægelse ind i undervisningen.
Det er jo ikke, fordi minutkravet i sig selv er et mål, for det er det bestemt ikke, men intentionen om, at bevægelse skal være en integreret del af skolens hverdag, og at eleverne skal bevæge sig hver eneste dag, er vigtig, og det er den, fordi eleverne trives bedre med det. Og vi har kunnet konstatere, at det fortsat er sådan, at der er en række skoler og lærere, som på trods af de meget klare lovgivningsmæssige krav, som er formuleret i folkeskoleloven om de gennemsnitligt 45 minutters bevægelse om dagen, er det ikke blevet til virkelighed alle steder, langtfra.
Vi er som regering meget optaget af at øge friheden for skoler rundtomkring i Danmark, og jeg er så glad for bevægelseskravet, at det vil være en af de sidste dele af lovgivningen, jeg lader falde; vi har alle sammen sådan nogle lister over hvad de første af de krav, vi lader falde, er. Folk har forskellige lister her i Folketinget. For nogle ville det første, de gav frihed fra, være de nationale test, fordi de altid har elsket at hade dem, mens det for andre er noget andet, der står øverst. For mit eget vedkommende er det sådan, at når alle andre partier har tilsluttet sig at fjerne al anden regulering, når vi til kravet på 45 minutter i forhold til bevægelse.
Inde i den diskussion om frihed står jo i virkeligheden en diskussion om new public management, og vi er heldigvis efterhånden alle sammen ved at være noget til den erkendelse, at det skal være slut med det. Kravet om de 45 minutter er i den grad en reminiscens af lige præcis det, altså et ønske om at detailstyre på enkeltelementer i folkeskolen, det anerkender jeg fuldstændig. Og derfor kan man sige, at hele diskussionen om at have lovbestemt 45 minutters bevægelse er paradoksal i forhold til den diskussion, vi har om frihed til folkeskolerne. Det skal jeg være den første til at erkende.
Jeg håber, at alle skoler vil arbejde på, at eleverne bevæger sig mere i skoledagen, og det er selvfølgelig, fordi jeg mener, at bevægelse hænger uløseligt sammen med, at skolerne og skolehverdagen for rigtig mange bliver nemmere, bedre, noget, de glæder sig mere til, og i øvrigt noget, de får mere ud af, også fagligt. Vi ved, at der er en positiv sammenhæng mellem bevægelse og læring og trivsel og sundhed, og det er præcis derfor, at det for nogle af os står så enormt centralt, at selv om det er en lidt gammeldags måde at drive skole på og lugter langt væk af new public management, holder vi utrolig stramt fast i lige præcis det her krav.
Som I ved, annoncerede statsministeren i sin nytårstale, at der skulle være mulighed for, at flere kommuner kom med og fik mulighed for de velfærdsaftaler, som vi indtil nu på skoleområdet har lavet med Holbæk og Esbjerg Kommuner, og alle ved godt, at det her ikke er en hegnspæl i den sammenhæng, og det vil sige, om ikke virkeligheden mon kommer til at overhale det her beslutningsforslag indenom, forstået på den måde, at jeg har svært ved se de kommuner for mig, hvor man ikke vil stille sig positivt over for, at ens skolevæsen skal indgå i de velfærdsaftaler. Men det får vi jo at se. Det er i hvert fald mit håb, og i den sammenhæng vil det jo betyde, at man ikke længere er underlagt det her krav, men i høj grad selv får frihed til at planlægge skoledagen. Man skal bare i den sammenhæng ikke tage fejl af, at jeg jo i lige så høj grad vil bruge den megafon, jeg har, og de redskaber, jeg har, til at argumentere for, at bevægelse skal ind og være en del af skoledagen.
Heldigvis er der rigtig meget ud over lovgivningen, man kan, når man gerne vil overbevise nogen om det fornuftige i noget, og noget af det er jo indeholdt i nogle af de initiativer, vi har taget i fællesskab med hinanden for at få fremmet den her dagsorden, og de ting mener jeg også skal fortsætte derudaf, fordi jeg synes, det er enormt vigtigt med bevægelse i løbet af dagen, når man modtager undervisning.
Først og fremmest har vi forhøjet tilskuddet til dansk skoleidræt, som kæmper en brav kamp på det her område og gør det rigtig godt. De har etableret et praksiscenter, som arbejder på at sikre implementeringen af bevægelseskravet gennem kompetenceudvikling i kommunerne. Det er bare for at sige, at jeg faktisk tror rigtig meget på det element i det, vi har lavet i fællesskab med hinanden, og derfor tror jeg meget lidt på, at vi skal gøre noget igen og igen bare for at virke handlekraftige. Det tror jeg vi skal lade være med, og jeg tror, vi skal lade det her virke, for jeg tror, det virker, og vi skal læne os op ad de rigtige gode ting, som Dansk Skoleidræt og vi har sat i værk, fordi vi tror på, at dansk skoleidræt kan flytte på det her.
Bevægelse er stadig væk en ny faglighed. Selv om det kan synes, det er lidt længe siden, vi har besluttet det, er det en ny faglighed, der skal indtænkes i skolehverdagen, og derfor kommer det ikke bare fra den ene dag til den anden. Det kræver, at der er en praksisnær kompetenceudvikling, og det er jo præcis det, vi har taget initiativ til, og derfor synes jeg, vi skal give tid til, at det får lov til at virke, i stedet for at vi tager nyt initiativ, på nyt initiativ.
Så har vi også igangsat initiativet »Fagene i bevægelse«, hvor alle professionshøjskoler i samarbejde med Børne- og Undervisningsministeriet understøtter den lokale udvikling på skoler og i kommuner, sådan at bevægelse bliver en meningsfuld del af undervisningen på skolerne. »Fagene i bevægelse« retter sig både mod forvaltninger, imod skoleledelser, imod lærere og imod pædagoger, og de kommuner, der ikke deltager i »Fagene i bevægelse«, kan gratis tilgå digitale læringsforløb om, hvordan man implementerer bevægelse i fagundervisningen. Jeg har så i øvrigt et møde i min kalender med DIF, DGI og Dansk Skoleidræt, hvor vi skal drøfte status på implementeringen, og så følger vi selvfølgelig udviklingen i anvendelsen af bevægelse i grundskolepanelet øvrigt.
Sidst, men ikke mindst, vil jeg også i den nærmeste fremtid skrive til kommunerne og minde dem om det her lovkrav, og at det skal efterleves, for det er faktisk ikke et valg, men et krav om, at de 45 minutters bevægelse skal efterleves. Det er bare for at sige, at jeg jo synes, at de her redskaber for de flestes vedkommende, frihedsforsøg eller ikke frihedsforsøg, skal fortsætte, for jeg synes, at det uforandret, det er god idé, og det er så den måde, man arbejder på, når man ikke detailstyrer.
Men vi kommer til at få en lidt interessant diskussion, vil jeg gerne sige. Nu har det særlig været Venstre og Socialdemokratiet, der stod meget hårdt fast på lovkrav, og det kommer vi så til at have en interessant diskussion om i forbindelse med frihedsforsøgene på folkeskolen, men jeg vil i hvert fald herfra sige, at når alle andre partier har strakt våben på deres respektive krav, kan vi begynde også at diskutere det her. Men for mig er det et af de rigtig vigtige, for det betyder så sindssygt meget, undskyld, det betyder utrolig meget for en stor gruppe børn, både for deres faglige indlæring og i øvrigt for deres trivsel, at man bevæger sig i forbindelse med sit skolearbejde. Tak for ordet.