L 92 Forslag til lov om ændring af udlændingeloven.

(Styrket kontrol af udenlandsk arbejdskraft m.v.).

Af: Udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S)
Udvalg: Udlændinge- og Integrationsudvalget
Samling: 2020-21
Status: Delt

Om lovforslaget

Sagsgang:
Fremsat 12-11-2020
1. behandlet / henvist til udvalg 19-11-2020
Betænkning afgivet 15-12-2020
2. behandlet/direkte til 3. behandling 18-12-2020
Delt i:
Ministerområde:
Udlændinge- og Integrationsministeriet
Resumé:
Formålet med lovforslaget er at styrke kontrollen med, om udenlandske arbejdstageres arbejdsvilkår lever op til lovens krav om at være sædvanlige, og at forhindre omgåelse af de gældende regler.

Lovforslaget indfører mulighed for et formodningsafslag på erhvervsområdet, hvis der er grund til at antage, at ansættelsestilbuddet ikke er reelt. Ligeledes indføres formodningsafslag på praktikantområdet, hvis der ikke er et reelt uddannelsessigte eller risiko for social dumping.

Lovforslaget indeholder bestemmelser om, at familiemedlemmer til udenlandske arbejdstagere i visse tilfælde skal have arbejdstilladelse. Derudover fastsættes, at løn skal udbetales til en dansk bankkonto, og at vurderingen af, om lønnen er sædvanlig, sker på baggrund af den reelle kontantløn.

Endelig indeholder lovforslaget bestemmelser om SIRI's udgående kontrolbesøg, mulighed for at pålægge virksomheder at føre logbog, faste kontrolattachéer på repræsentationer og adgang til at indhente oplysninger til at kontrollere søfolk på danske lastskibe i international trafik via SafeSeaNet.