L 235 Forslag til lov om ændring af lov om arbejdsgiveres adgang til at pålægge lønmodtagere test for covid-19 m.v., lov om forebyggelse af smitte med covid-19, når arbejdsgivere stiller bolig til rådighed for ansatte, lov om pligt til at sikre covid-19-test af tilrejsende arbejdskraft efter indrejse i Danmark og lov om udstationering af lønmodtagere m.v.

(Udskydelse af solnedgangsklausuler).

Af: Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S)
Udvalg: Beskæftigelsesudvalget
Samling: 2020-21
Status: Delt

Om lovforslaget

Sagsgang:
Fremsat 25-05-2021
1. behandlet / henvist til udvalg 03-06-2021
Betænkning afgivet 09-06-2021
2. behandlet/direkte til 3. behandling 15-06-2021
Delt i:
Ministerområde:
Beskæftigelsesministeriet
Resumé:
Lovforslaget går ud på, at forlænge tre tidligere vedtagne love frem til den 1. november 2021 om arbejdsgiveres adgang til at pålægge lønmodtagere at blive testet for covid-19 m.v., forebyggelse af smitte med covid-19, når arbejdsgivere stiller bolig til rådighed for ansatte, og pligt til at sikre covid-19-test af tilrejsende arbejdskraft efter indrejse i Danmark.

Med lovforslaget foreslås det, at lønmodtagere forsat kan blive pålagt af deres arbejdsgiver at blive testet for covid-19, hvis det er sagligt begrundet i hensynet til at begrænse spredningen af smitte med covid-19.

Med lovforslaget foreslås det også, at der fortsat stilles krav til arbejdsgivere om test af tilrejsende
arbejdskraft og krav til de boliger, som arbejdsgiver stiller til rådighed for sine ansatte, samt krav til arbejdsgiver om udarbejdelse af en plan for smitteforebyggelse af covid-19 i boligerne.

Med lovforslaget foreslås det, at Arbejdstilsynet og kommunerne fortsat fører tilsyn med henholdsvis overholdelsen af kravet til arbejdsgivere om test af indrejsende arbejdskraft og de boliger, der stilles til rådighed af arbejdsgiver, samt planen for smitteforebyggende tiltag.

Det foreslås, at loven træder i kraft den 1. juli 2021 og gælder i en afgrænset periode frem til den 1. november 2021, hvor den automatisk ophæves, medmindre Folketinget forinden beslutter at forlænge gyldighedsperioden igen.