L 212 Forslag til lov om ændring af retsplejeloven og forskellige andre love og om ophævelse af lov om udpantning og om udlæg uden grundlag af dom eller forlig.

(Effektivisering af straffesagskæden, digital kommunikation i skiftesager, pligtig afgangsalder for dommerfuldmægtige m.v.).

Af: Justitsminister Nick Hækkerup (S)
Udvalg: Retsudvalget
Samling: 2020-21
Status: Delt

Om lovforslaget

Sagsgang:
Fremsat 14-04-2021
1. behandlet / henvist til udvalg 20-04-2021
Betænkning afgivet 27-05-2021
2. behandlet/direkte til 3. behandling 01-06-2021
Delt i:
Ministerområde:
Justitsministeriet
Resumé:
Med forslaget foreslås en række tilpasninger, der kan medvirke til at sikre, at retsforfølgning sker hurtigt og konsekvent, så tidsrummet, fra en forbrydelse begås, til den skyldige afsoner sin straf, forkortes mest muligt, og så ressourcerne hos politi, anklagemyndighed og domstole anvendes effektivt og hensigtsmæssigt.

For det første foreslås en række ændringer af retsplejeloven, der har til formål at sikre respekten for retsvæsenet og mindske antallet af udeblivelser i straffesager.

For det andet foreslås enkelte ændringer af reglerne om forkyndelse og om afholdelse af retsmøder ved brug af video.

For det tredje foreslås ændringer af reglerne om sammenlægning og tilskæring af straffesager.

For det fjerde foreslås at undtage sager om overtrædelse af straffelovens § 191 a (grov doping) og § 290 a, stk. 2, (hvidvask af særlig grov beskaffenhed) fra nævningebehandling.

For det femte foreslås en række ændringer af relevante ydelseslove, der medfører, at tiltalte, der udebliver fra retsmøder trods lovlig indkaldelse og uden dokumenteret lovligt forfald, i en periode på 12 uger kan få nedsat visse offentlige ydelser.

For det sjette foreslås en række yderligere ændringer af retsplejeloven og færdselsloven, der samlet set skal medvirke til at sikre en effektiv straffesagsbehandling.

For det syvende foreslås at indsætte en bestemmelse om digital kommunikation med skifteretten i henholdsvis dødsboskifteloven, ægtefælleskifteloven og konkursloven.

For det ottende foreslås at fastsætte en pligtig afgangsalder for dommerfuldmægtige på 70 år svarende til den pligtige afgangsalder for dommere og andre tjenestemandsansatte jurister ved domstolene.

For det niende foreslås at ophæve udpantningsloven.

Det foreslås, at loven træder i kraft 1. juli 2021.