L 171 Forslag til lov om ændring af lov om naturgasforsyning, lov om fremme af vedvarende energi og forskellige andre love.

(Indpasning af gas fra vedvarende energikilder, udbud af pristillæg for opgraderet biogas og andre gasser fra vedvarende energikilder, udbud af støtte til produktion af brændstoffer eller andre produkter fra elektricitet (power-to-x), justering af den økonomiske regulering af gasdistributionsselskaber og reglerne for gasdetailmarkedet og sidestillelse af regioner med kommuner i forhold til egenproduktion af elektricitet ved selskabsudskillelse m.v.).

Af: Klima-, energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen (S)
Udvalg: Klima-, Energi- og Forsyningsudvalget
Samling: 2020-21
Status: Stadfæstet

Om lovforslaget

Sagsgang:
Fremsat 24-02-2021
1. behandlet / henvist til udvalg 11-03-2021
Betænkning afgivet 22-04-2021
2. behandlet/direkte til 3. behandling 04-05-2021
3. behandlet, vedtaget 11-05-2021
Ministerområde:
Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet
Resumé:
Formålet med lovforslaget er at sikre indpasning af gas fra vedvarende energikilder, at få en effektiv regulering af danske gasdistributionsselskaber og at justere i markedsdesignet for det danske detailmarked for gas. Endvidere vil man med lovforslaget sikre, at der kan afholdes udbud af støtte til produktion af kemiske brændstoffer eller andre produkter fra elektricitet, power-to-x. Endelig sidestilles regioner med kommuner i forhold til egenproduktion af elektricitet ved selskabsudskillelse.

Den danske gassektor står over for en markant omstilling til et grønt gassystem med indpasning af gas fra vedvarende energikilder og forventning om et faldende gasforbrug og udfasning af anvendelsen af naturgas.

Loven træder i kraft den 30. juni 2021.
Afstemning:
Forslaget blev vedtaget. For stemte 94 (S, V, DF, SF, RV, EL, KF, NB, LA, ALT og KD), imod stemte 0, hverken for eller imod stemte 1 (Susanne Zimmer (UFG)).