L 116 Forslag til lov om ændring af konkurrenceloven og straffeloven.

(Indførelse af mulighed for civile bøder, strukturelle påbud, interviews, kontrolundersøgelser i private hjem m.v.).

Af: Erhvervsminister Simon Kollerup (S)
Udvalg: Erhvervsudvalget
Samling: 2020-21
Status: Stadfæstet

Om lovforslaget

Sagsgang:
Fremsat 09-12-2020
1. behandlet / henvist til udvalg 15-12-2020
Betænkning afgivet 28-01-2021
2. behandlet/direkte til 3. behandling 02-02-2021
3. behandlet, vedtaget 09-02-2021
Ministerområde:
Erhvervsministeriet
Resumé:
Med lovforslaget implementeres ECN+-direktivet i dansk ret, og der foretages andre justeringer på konkurrenceområdet.

Forslaget supplerer Konkurrence- og Forbrugerstyrelsens gældende beføjelser med beføjelser til at afholde interviews, udstede strukturelle påbud og efter retskendelse og under visse betingelser at foretage kontrolundersøgelser i private hjem.

Desuden indfører lovforslaget et nyt civilt bødesystem, hvorefter virksomheder og virksomhedssammenslutninger kan pålægges civile bøder ved domstolene inden for civilprocessens rammer og under iagttagelse af de tilhørende retssikkerhedsgarantier og de yderligere retssikkerhedsgarantier, som gælder efter EU-retten.

Derudover sker der en præcisering af bestemmelserne om den uafhængighed, som Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen allerede besidder i dag. Ydermere indeholder lovforslaget bestemmelser om aktindsigt, gensidig bistand til andre EU-landes konkurrencemyndigheder og justerede regler om forældelse.

Endelig har man fra dansk side - ligesom de øvrige EU-lande - valgt at lade direktivets bestemmelser gælde for både sager efter EUF-traktatens regler og efter de danske konkurrenceregler, som indholdsmæssigt er de samme som de europæiske.

Loven træder i kraft den 4. marts 2021.
Afstemning:
Forslaget blev vedtaget. For stemte 93 (S, V, DF, SF, RV, EL, KF, LA, Susanne Zimmer (UFG) og Uffe Elbæk (UFG)), imod stemte 2 (NB), hverken for eller imod stemte 0.