L 107 Forslag til lov om ændring af ejendomsvurderingsloven og forskellige andre love.

(Adgang til fravalg af den midlertidige indefrysningsordning for grundskyld, ansættelse af grundværdier for erhvervsejendomme m.v. og andre tilpasninger på ejendomsområdet samt ændring af beregningsgrundlaget for tinglysningsafgift og indførelse af særordning for godtgørelse af for meget betalt tinglysningsafgift m.v.).

Af: Skatteminister Morten Bødskov (S)
Udvalg: Skatteudvalget
Samling: 2020-21
Status: Delt

Om lovforslaget

Sagsgang:
Fremsat 20-11-2020
1. behandlet / henvist til udvalg 26-11-2020
Betænkning afgivet 16-12-2020
2. behandlet/direkte til 3. behandling 18-12-2020
Delt i:
Ministerområde:
Skatteministeriet
Resumé:
Det foreslås, at den midlertidige indefrysningsordning for grundskyld gøres frivillig, så boligejere kan fra- og tilvælge indefrysning fra medio 2021.

Derudover foreslås en ny model for fastsættelse af grundværdier for erhvervsejendomme, således at disse ansættes med udgangspunkt i værdien ved en alternativ anvendelse som beboelse, der vil skulle nedskaleres for bl.a. at tage højde for, at erhvervsgrunde typisk kan bebygges mere intensivt end parcelhusgrunde. Som følge heraf foreslås det, at der ikke fremadrettet skal ansættes ejendomsværdier for erhvervsejendomme. Desuden foreslås det, at grundværdier for boligudlejningsejendomme fastsættes efter samme principper som for ejerlejligheder.

Endvidere foreslås det at fremrykke klageadgangen for de videreførte erhvervsvurderinger i stedet for at etablere en tilbagebetalingsordning, og at der skal svares dækningsafgift af grundværdien og ikke af forskelsværdien.

Herudover foreslås en forlængelse af funktionsperioden for vurderingsankenævn og fælles ankenævn og en udskydelse af virkningstidspunktet for de nye klagebehandlingsregler for vurderingssager.

Endelig foreslås en fremrykning af en allerede vedtaget ændring af beregningsgrundlaget for tinglysningsafgiften ved ejerskifte af erhvervsejendomme m.v. og mulighed for godtgørelse af for meget betalt tinglysningsafgift.