B 96 Forslag til folketingsbeslutning om flere stenrev i danske farvande.

Udvalg: Miljø- og Fødevareudvalget
Samling: 2020-21
Status: Beretning afgivet

Om beslutningsforslaget

Sagsgang:
Fremsat 20-11-2020
1. behandlet/henvist til udvalg 28-01-2021
Beretning afgivet 24-03-2021
Ministerområde:
Miljø- og Fødevareministeriet
Resumé:
Forslaget skal sikre, at regeringen genetablerer gamle stenrev og etablerer flere nye stenrev i de danske farvande, og at bevillingen til stenrev videreføres på finansloven med 9,2 mio. kr. årligt for finansårene 2021-2023. Stenrev gavner den maritime biodiversitet, men stenrev kan også give oplevelser ved dykning eller snorkling samt beskytte mod kysterosion og tilsanding, hvis de er etableret rigtigt.

Forslagsstillerne ønsker med forslaget at sætte mere fokus på etablering og genetablering af stenrev i det omfang, det giver mening.

Udvalget afgav beretning. Et mindretal i udvalget (V, DF, KF og Susanne Zimmer (UFG)) finder, at det er vigtigt med flere stenrev i danske farvande, og parterne vil i kommende forhandlinger, hvor det er relevant, løfte spørgsmålet om flere stenrev og arbejde positivt for at finde midler til flere stenrev i de kommende år. Et andet mindretal i udvalget (EL) finder, at stenrev er helt afgørende for den maritime biodiversitet. EL vil presse på for, at mere hav udlægges til natur, at bundtrawl forbydes, og at man aktivt vil arbejde for at begrænse landbrugets udledning af næringsstoffer til havmiljøet.