L 66 Forslag til lov om ændring af lov om aktiv socialpolitik, integrationsloven og forskellige andre love.

(Enklere og skærpede sanktioner, styrket kontrol med snyd og færre fejludbetalinger m.v.).

Af: Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S)
Udvalg: Beskæftigelsesudvalget
Samling: 2019-20
Status: Stadfæstet

Om lovforslaget

Sagsgang:
Fremsat 19-11-2019
1. behandlet / henvist til udvalg 28-11-2019
Betænkning afgivet 11-12-2019
2. behandlet/direkte til 3. behandling 17-12-2019
3. behandlet, vedtaget 20-12-2019
Ministerområde:
Beskæftigelsesministeriet
Resumé:
Lovforslaget er et led i udmøntningen af »Aftale om mere enkle og skærpede sanktioner, styrket kontrol med snyd og færre fejludbetalinger«.

Der foreslås en række initiativer, som skal medvirke til at forenkle og skærpe reglerne om sanktioner i kontanthjælpssystemet, så kommunerne får lettere ved at administrere reglerne og begår færre fejl. Forenklingen af reglerne vil endvidere gøre det lettere for borgerne at forstå reglerne og sanktionssystemet.

Desuden foreslås det at afskaffe den kommunale medfinansiering af efterlevelseshjælp efter kapitel 10 a i lov om aktiv socialpolitik med henblik på at lette administrationen for kommuner og Udbetaling Danmark.

Endelig foreslås der et nyt rådighedstilsyn, idet den eksisterende tilsynsmodel (stikprøvebaseret tilsyn med enkeltsager) erstattes af en tilsynsordning, hvor Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering vil føre tilsyn på grundlag af nøgletal baseret på de lediges registrering af jobsøgningsaktiviteter i jobloggen på Jobnet og kommunernes indberetninger af rådighedssanktioner.

Størstedelen af lovforslaget skal træde i kraft 1. januar 2020.
Afstemning:
Forslaget blev vedtaget. For stemte 71 (S, V, DF, KF og LA), imod stemte 29 (RV, SF, EL og ALT), hverken for eller imod stemte 3 (NB).