L 34 Forslag til lov om ændring af lov om klage- og erstatningsadgang inden for sundhedsvæsenet og sundhedsloven.

(Begrænsning af ressourcereglen ved kræftscreeninger, udvidelse af lægemiddelskadeordningen i nød- og beredskabssituationer m.v.).

Af: Sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke (S)
Udvalg: Sundheds- og Ældreudvalget
Samling: 2019-20
Status: Stadfæstet

Om lovforslaget

Sagsgang:
Fremsat 03-10-2019
1. behandlet / henvist til udvalg 24-10-2019
Betænkning afgivet 19-11-2019
2. behandlet/direkte til 3. behandling 26-11-2019
3. behandlet, vedtaget 28-11-2019
Ministerområde:
Sundheds- og Ældreministeriet
Resumé:
Lovforslaget begrænser ressourcereglen i loven om klage- og erstatningsadgang inden for sundhedsvæsenet. Reglen indebærer, at patienter ikke er berettiget til erstatning, hvis skaden kan henføres til ressourcemæssige begrænsninger i en region.

Forslaget indebærer, at personer, der fremover påføres en skade som følge af forsinket indkaldelse til screeningsundersøgelse for brystkræft, får adgang til patienterstatning, hvis klage- og erstatningslovens øvrige erstatningsbetingelser er opfyldt.

Forslaget indskriver også tilbuddene om undersøgelse for livmoderhalskræft og tyk- og endetarmskræft i sundhedsloven som patientrettigheder. Ressourcereglen i klage- og erstatningsloven finder herefter ikke anvendelse for skader opstået som følge af forsinket indkaldelse til screening for bryst-, livmoderhals- og tyk- og endetarmskræft, selv om forsinkelsen kan begrundes i ressourcemæssige forhold.

Specialtandlæger i ortodonti og tand-, mund- og kæbekirurgi bliver fritaget fra krav om at afholde udgifter til klage- og erstatningssager, der kan henføres til disse tandlæger.

Lovforslaget udvider også dækningsområdet for patienterstatningsordningen i forhold til en række særlige grupper af lægemidler.
Afstemning:
Forslaget blev vedtaget. For stemte 102 (S, V, DF, RV, SF, EL, KF, ALT, NB og LA), imod stemte 0, hverken for eller imod stemte 0.