B 167 Forslag til folketingsbeslutning om kriminalisering af og forbedret indsats mod stalking.

Udvalg: Retsudvalget
Samling: 2019-20
Status: Beretning afgivet

Om beslutningsforslaget

Sagsgang:
Fremsat 07-05-2020
1. behandlet/henvist til udvalg 12-06-2020
Beretning afgivet 25-06-2020
Ministerområde:
Justitsministeriet
Resumé:
Regeringen skal sikre, at en række tiltag til forebyggelse og bekæmpelse af stalking indføres, herunder indførelse af en særskilt stalkingparagraf i straffeloven, som både kriminaliserer og definerer stalking, etablering af behandlingstilbud til personer, som sigtes, dømmes og/eller gives tilhold i forbindelse med stalking. Desuden: Udbredelse af Esbjergmodellen til hele landet, indførelse af tidsubegrænset adressebeskyttelse for stalkingofre, evaluering af brugen af strakstilhold i forbindelse med stalking og underretning af stalkingofferet ved gerningsmandens løsladelse og udgang.

Udvalget afgav beretning over forslaget, hvori udvalget konstaterer, at der er et flertal blandt Folketingets partier for at pålægge regeringen at fremsætte et lovforslag, der kan sikre indførelse af en særskilt stalkingparagraf i straffeloven, som både kriminaliserer og definerer stalking. Udvalget konstaterer ligeledes, at regeringen har nedsat en arbejdsgruppe, der som led i bekæmpelsen af stalking undersøger yderligere initiativer som f.eks. muligheden for at indføre bødestraf for hver uønsket kontakt, etablering af behandlingstilbud til personer, som sigtes, dømmes og/eller gives tilhold i forbindelse med stalking, udbredelse til hele landet af Esbjergmodellen, indførelse af tidsubegrænset adressebeskyttelse for stalkingofre, evaluering af brugen af strakstilhold i forbindelse med stalking og underretning af stalkingofferet ved gerningsmandens løsladelse og udgang.

Udvalget noterer sig, at lovforslaget til en stalkingparagraf skal fremsættes i folketingsåret 2020-21 sammen med resultatet af arbejdsgruppens konklusion.