L 199 Forslag til lov om ændring af lov om erhvervsuddannelser, lov om folkeskolen, lov om vejledning om uddannelse og erhverv samt pligt til uddannelse, beskæftigelse m.v. og forskellige andre love.

(Styrkede erhvervsuddannelser, mere praksisfaglighed i grundskolen, uddannelsesparathedsvurdering til alle ungdomsuddannelser m.v.).

Af: Undervisningsminister Merete Riisager (LA)
Udvalg: Undervisningsudvalget
Samling: 2018-19 (1. samling)
Status: Stadfæstet

Om lovforslaget

Sagsgang:
Fremsat 13-03-2019
1. behandlet / henvist til udvalg 19-03-2019
Betænkning afgivet 09-04-2019
2. behandlet/direkte til 3. behandling 25-04-2019
3. behandlet, vedtaget 30-04-2019
Ministerområde:
Undervisningsministeriet
Resumé:
Regeringen (Venstre, Liberal Alliance og Det Konservative Folkeparti), Socialdemokratiet, Dansk Folkeparti, Radikale Venstre og Socialistisk Folkeparti indgik den 22. november 2018 aftalen "Fra folkeskole til faglært - Erhvervsuddannelser til fremtiden" (herefter den politiske aftale). Det er aftaleparternes ambition, at flere unge skal vælge en erhvervsuddannelse, og at flere skal gennemføre uddannelsen. Det vigtigste er, at de unge vælger en erhvervsuddannelse for deres egen skyld, og at det at blive faglært er et solidt afsæt til at skabe sig en god fremtid.

Lovforslaget gennemfører de dele af den politiske aftale, som forudsætter lovændring.

Med hensyn til erhvervsuddannelser omfatter lovforslaget bl.a. elementer om karakterdannelse og faglig stolthed, om studiekompetence i tilknytning til erhvervskompetencen, bedre mulighed for optagelse på gymnasiale suppleringskurser, etablering af adgangskurser på erhvervsskoler i dansk, dansk som andetsprog og matematik.

Med hensyn til folkeskolen omfatter lovforslaget mulighed for, at erhvervsskoler og folkeskoler kan indgå samarbejder, således at erhvervsskoler kan varetage udvalgte dele af undervisningen af elever fra folkeskolen.

Lovslaget ændrer herudover en række andre love.
Afstemning:
Forslaget blev vedtaget. For stemte 108 (S, DF, V, EL, LA, ALT, RV, SF og KF), imod stemte 0, hverken for eller imod stemte 0.