L 167 Forslag til lov om midlertidig videreførelse af rettigheder efter lov om kommunale og regionale valg og lov om valg af danske medlemmer til Europa-Parlamentet i forbindelse med Det Forenede Kongeriges udtræden af Den Europæiske Union.

Af: Økonomi- og indenrigsminister Simon Emil Ammitzbøll-Bille (LA)
Udvalg: Social-, Indenrigs- og Børneudvalget
Samling: 2018-19 (1. samling)
Status: Stadfæstet

Om lovforslaget

Sagsgang:
Fremsat 20-02-2019
1. behandlet / henvist til udvalg 01-03-2019
Betænkning afgivet 12-03-2019
2. behandlet/direkte til 3. behandling 14-03-2019
3. behandlet, vedtaget 19-03-2019
Ministerområde:
Økonomi- og Indenrigsministeriet
Resumé:
Formålet med lovforslaget er midlertidigt at videreføre reglerne om EU-statsborgeres valgret og valgbarhed efter lov om kommunale og regionale valg og Europa-Parlamentsvalgloven for statsborgere i Storbritannien, der på tidspunktet for Storbritanniens udtræden af
EU havde og siden da uafbrudt har haft fast bopæl i Danmark. Dette indebærer, at herboende britiske statsborgere – som en midlertidig overgangsordning – stilles, som
om de fortsat er EU-statsborgere efter 29. marts 2019. Den midlertidige ordning sættes i kraft, uanset om Storbritannien forlader EU med eller uden en udtrædelsesaftale.

Baggrunden for lovforslaget er, at regeringen ønsker at sikre, at herboende statsborgere i Storbritannien og deres familiemedlemmer som udgangspunkt bevarer de rettigheder, som de har i dag efter EU-retten i en midlertidig periode efter brexit.
Afstemning:
Forslaget blev vedtaget. For stemte 82 (S, V, EL, LA, ALT, RV, SF og KF), imod stemte 23 (DF), hverken for eller imod stemte 0.