L 166 Forslag til lov om videreførelse af visse rettigheder i forbindelse med Det Forenede Kongeriges udtræden af Den Europæiske Union uden en aftale.

Af: Udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V)
Udvalg: Udlændinge- og Integrationsudvalget
Samling: 2018-19 (1. samling)
Status: Stadfæstet

Om lovforslaget

Sagsgang:
Fremsat 20-02-2019
1. behandlet / henvist til udvalg 01-03-2019
Betænkning afgivet 12-03-2019
2. behandlet/direkte til 3. behandling 14-03-2019
3. behandlet, vedtaget 19-03-2019
Ministerområde:
Udlændinge- og Integrationsministeriet
Resumé:
Lovforslaget har til formål at afværge de alvorlige konsekvenser, det vil have for borgere både i Danmark og i Det Forenede Kongerige, hvis Det Forenede Kongerige forlader EU uden en aftale.

Lovforslaget viderefører midlertidigt størstedelen af de rettigheder, som de berørte borgere nyder efter EU-retten i dag. De omfatter bl.a. retten til ophold og arbejde og retten til at modtage udvalgte ydelser, bl.a. efterløn, førtidspension og folkepension. I forhold til ret til andre ydelser, f.eks. kontanthjælp og arbejdsløshedsdagpenge, foreslås det grundlæggende at stille personer, der opholder sig i Danmark, som om EU-retten fortsat fandt anvendelse. Muligheden for at eksportere midlertidige ydelser bortfalder som udgangspunkt. Derudover videreføres bl.a. adgang til uddannelse, sundhedsydelser og anerkendelse af erhvervsmæssige kvalifikationer.

Der er tale om en midlertidig ordning. Den endelige løsning afhænger af, hvad der besluttes i forhandlingerne på EU-niveau med Det Forenede Kongerige. Det er første gang, at en medlemsstat forlader EU, og der er fortsat en stor usikkerhed om processen.
Afstemning:
Forslaget blev vedtaget. For stemte 107 (S, DF, V, EL, LA, ALT, RV, SF og KF), imod stemte 0, hverken for eller imod stemte 0.