L 237 A Forslag til lov om ændring af selskabsskatteloven og forskellige andre love.

(Beskatning af beløb vedrørende tilbagebetalte provisioner, EU-retlig tilpasning af reglerne vedrørende udenlandske pensionsinstitutters investeringer i fast ejendom og bestemmelser i momsloven om momsfritagelse for selvstændige grupper og justering af værnsregler, der sikrer beskatning af udbytter m.v.).

Af: Skatteminister Karsten Lauritzen (V)
Udvalg: Skatteudvalget
Samling: 2017-18
Status: Stadfæstet

Om lovforslaget

Sagsgang:
2. behandlet/henvist til udvalg 29-05-2018
Betænkning afgivet 30-08-2018
Betænkning afgivet 30-08-2018
Tillægsbetænkning afgivet 30-08-2018
3. behandlet, vedtaget 06-09-2018
Oprindeligt forslag:
Ministerområde:
Skatteministeriet
Resumé:
Med lovforslaget foreslås det, at justere lovgivningen på en række områder inden for erhvervsbeskatningen samt at foretage en række ændringer og præciseringer inden for moms- og afgiftslovgivningen, herunder bl.a. for at bringe lovgivningen i overensstemmelse med EU-retten.

Det forslås, at
- indføre regler om beskatning af beløb, som pengeinstitutter m.v. videregiver til kunder som følge af modtagne provisioner m.v. fra et investeringsinstitut,
- justere adgangen til at få godtgjort moms af godtgjorte energiafgifter,
- udvide reglen om modregning af indeholdt udbytteskat i årets indkomstskat,
- indføre mulighed for, at andelskasser skattefrit kan fusionere med et aktieselskab, der har tilladelse til at drive pengeinstitutvirksomhed,
- justere beskatningen af udenlandske pensionsinstitutters investering i fast ejendom i Danmark,
- justere reglerne om tynd kapitalisering,
- justere reglerne for momsfritagelse for selvstændige grupper,
- sikre klare regler for beskatning af afståelsessummer og
- udvide en værnsregel, der skal sikre, at skattepligtige udbytter ikke konverteres til skattefrie aktieavancer.

Endelig indeholder lovforslaget tre justeringer af afgiftsreglerne, henholdsvis en ny standard for måling af bilers brændstofforbrug, en mindre justering af ølmoderationsordningen samt en tydeliggørelse af satserne for den grønne ejerafgift for personbiler. Denne del af lovforslaget har været sendt selvstændigt i høring.

Ved 2. behandling blev der vedtaget en række ændringsforslag, bl.a. at ændringen af ølmoderationsordningen udgår, at justeringen af beskatningen af udenlandske pensionsinstitutters investering i fast ejendom i Danmark får kortest muligt tilbagevirkende kraft, og at der indføres en overgangsperiode for indførelsen af den nye standard for måling af bilers brændstofforbrug.

Lovforslaget blev efter 2. behandling henvist til fornyet udvalgsbehandling.
Afstemning:
Forslaget blev vedtaget. For stemte 81 (S, DF, V, LA og KF), imod stemte 24 (EL, ALT, RV og SF, hverken for eller imod stemte 0.