Jeg siger selvfølgelig tak for de bemærkninger, der har været fremført, og jeg vil også godt sige, at det, der er baggrunden for Dansk Folkepartis forslag, sådan set ikke er, at vi har et udpræget ønske om at detailregulere folkeskolen, men at vi mener, der er nogle væsentlige elementer, som folkeskolen bør indeholde.
Vi har jo i de seneste år haft en fornuftig udvikling af de kulturbærende fag i folkeskolen. Der er eksempelvis kommet flere historietimer, og der er også kommet en i hvert fald nogenlunde fornuftig læseplan for historie og en ny formålsbestemmelse for faget, som lægger vægt på, at eleverne skal gøres fortrolige med dansk kultur og historie; der er kommet flere dansktimer, og historie, kristendomskundskab og samfundsfag er blevet gjort til eksamensfag i folkeskolen. Denne udvikling har vi fra Dansk Folkepartis side været rigtig glad for, fordi vi netop har set den som en nødvendig kulturoprustning i folkeskolen, hvis man vil bruge det ord, og det gør vi jo gerne.
Vi synes, at det at indføre morgensang på skolerne vil ligge i fin forlængelse af den udvikling, der har været på folkeskoleområdet. Hvis der er nogen, der opfatter morgensang som noget, der på en ondskabsfuld måde skal presses ned over hovedet på de enkelte elever, kan man selvfølgelig opfatte det sådan, men det er ikke sådan, det er tænkt. På mange friskoler og privatskoler kan man jo opleve, at der er en lang tradition for at synge morgensang, og at eleverne i den grad lever sig ind i det. Det kan godt være, at de den ene eller den anden dag ikke lige har lyst til at synge med og måske heller ikke gør det, men når man rent faktisk oplever, hvilken glæde det giver, har jeg svært ved at se, hvorfor man ikke også vil udbrede det til resten af skolesektoren, også på det offentlige område, altså folkeskoleområdet.
Jeg synes, det er væsentligt at understrege, at selve det at synge og morgensang kan være med til at give indblik i nogle bestemte samfundsforhold i Danmark. Det kan være med til at give et indblik i dansk mentalitet, det kan være med til at forklare om forskellige historiske forhold, og det kan også være med til at fortælle en historie om, hvad eksempelvis kristendommen har betydet og betyder for Danmark. Det, at man får en fællesskabsfølelse, tror jeg faktisk er rigtig, rigtig vigtigt, også selv om Socialdemokratiet gik lidt op i, at det står et par steder i beslutningsforslaget.
Jeg tror, man også bør tage i betragtning, at der er en generation i Danmark, som har lidt et kulturtab, fordi der desværre har været rigtig, rigtig mange steder og i høj grad i vores uddannelsessystem, hvor hensynet til dansk kultur og hensynet til den danske sangskat er gledet lidt i baggrunden. Det gør jo, at man ikke får den del med, og det synes vi er trist, for vi tror faktisk, at selv om man måske den ene dag eller den anden dag som elev synes, det er lidt irriterende, at man skal have morgensang, gør det, at man får det med fra folkeskolen, at man ved forskellige lejligheder og begivenheder i sit liv vil kunne genkende nogle sange, genkende nogle melodier og tænke tilbage på, at det måske egentlig var meget godt, at man fik den del med fra folkeskolen.
Jeg tror også, at når man spørger typisk forældre, der har børn i folkeskolen, er det sådan, at selv om der ikke er morgensang på deres skole, vil rigtig, rigtig mange af dem synes, at det da ville være en fornuftig ting at indføre det på deres børns skole. Jeg vil også sige, at når vi nu har partier i Folketinget - og det har vi jo - som siger, at morgensang er en rigtig god ting, og som gerne vil arbejde for mere morgensang, er det jo altså i Folketingssalen, man har mulighed for at trykke på knapperne og sikre, at det, man render rundt og siger ved festlige lejligheder, rent faktisk også bliver implementeret ude i virkelighedens verden.
Der er også en anden ting ved det, og det er hele integrationen. Det er ikke noget, man kun kan gøre med morgensang - overhovedet ikke - men jeg synes generelt, at vi skal blive bedre til at sige til mange af de indvandrere og efterkommere af indvandrere, der er i Danmark, hvad det er vi forventer, de bliver integreret ind i. Her er der som sagt taget mange fornuftige initiativer på folkeskoleområdet, men jeg tror også, at det, at man via sang får et indblik i den danske kultur, også vil være med til at kunne gøre det klarere for mange af disse unge mennesker, hvad det er, vi forventer de bliver integreret ind i.
Jeg synes, der er mange gode argumenter for, at man kan have morgensang i skolerne. Jeg kan forstå, at en del partier og sådan set et flertal i Folketinget er enig med Dansk Folkeparti, og derfor er det selvfølgelig beklageligt, at man ikke kan stemme for forslaget.
Bl.a. fru Marianne Jelved kvitterede for de gode hensigter, men spurgte også, hvorfor vi ikke i stedet anerkender alt det gode arbejde, der rent faktisk foregår i folkeskolen. Jeg vil selvfølgelig sige tak for, at man kvitterer for de gode hensigter, og sige, at fra Dansk Folkepartis side anerkender vi alt det gode arbejde, som foregår i folkeskolen - hvorfor skulle vi gøre andet - vi benytter også enhver lejlighed, vi har, til at gøre det, og det gør vi selvfølgelig også meget gerne i dag. Men jeg tror sådan set ikke, at det, hvis man sagde, at engagementet omkring morgensang var noget, som skulle være der, nødvendigvis ville blive mindre. Så ville man engagere sig i det, som man vidste der var en forventning om at man også havde ude på den enkelte skole.
Så var der nogle morsomheder om, at ministeren bør tænke over, at ministeren to gange inden for kort tid har været enig med De Radikale. Her vil jeg erklære mig enig med fru Marianne Jelved i, at ministeren bør tænke grundigt over, at ministeren to gange inden for kort tid har været det.
Venstre og De Konservatives holdning har jeg sådan set været inde på. Jeg kan forstå, at Socialdemokratiet gerne vil synge Nik og Jay, og det er selvfølgelig også helt i orden, hvis man vil det.
Hr. Per Clausen gav udtryk for, at morgensang har gjort ham til det, han er, altså Enhedslistens mand, og at det burde afskrække Dansk Folkeparti. Jeg vil sige, at hvis nogen sang gør, at 2 pct. af befolkningen stemmer på Enhedslisten, kan vi nok også leve med det i Dansk Folkeparti.
Jeg vil sige tak for debatten. Jeg vil selvfølgelig ærgre mig over, at der ikke ser ud til at være flertal for Dansk Folkepartis forslag, men jeg håber, at debatten trods alt vil gøre, at der kommer lidt mere gang i aktiviteterne, både fra ministeriets side og også ude i kommunerne i de enkelte folkeskoler.