Folketinget viser støtte til Ukraine med gudstjeneste i Holmens Kirke 24. februar

10.02.2023

Under gudstjenesten vil der være taler af statsministeren, Folketingets formand og den ukrainske ambassadør.

Fredag den 24. februar 2023 er det et år siden, at Rusland invaderede Ukraine. I et år har den brutale krig hærget landet og påført det ukrainske folk enorme lidelser. Krigen har også kastet lange skygger over resten af verden og Danmark. 

For at understrege Folketingets opbakning til Ukraine og støtte til det ukrainske folk markerer Folketinget årsdagen med en gudstjeneste i Holmens Kirke. 

H.K.H. Kronprins Frederik og H.K.H. Kronprinsesse Mary vil være til stede ved arrangementet. Derudover deltager statsminister Mette Frederiksen, Folketingets formand Søren Gade, den ukrainske ambassadør Mykhailo Vydoinyk, medlemmer af Folketinget og inviterede gæster.

»Folketingets partier står samlet i solidariteten med Ukraine. Krigen berører os dybt, fordi den er et angreb på grundlæggende værdier som frihed, demokrati og national selvbestemmelse. Derfor er Ukraines frihedskamp også vores kamp,« siger Folketingets formand Søren Gade.

Gudstjenesten i Holmens Kirke finder sted fredag den 24. februar kl. 10.00-11.00. Under gudstjenesten vil statsministeren, Folketingets formand og den ukrainske ambassadør holde tale. Gudstjenesten vil blive tv-transmitteret på Folketingets hjemmeside.

Ud over gudstjenesten vil Folketinget markere årsdagen ved at lyse Tårnet over Christiansborg op i gult og blåt og desuden flage med det ukrainske flag ved hovedtrappen.

Pressedækning af gudstjenesten

Der vil være mulighed for, at et mindre antal repræsentanter for pressen kan få plads i kirken. Interesserede skal tilmelde sig senest mandag den 20. februar kl. 10.00 på [email protected].

Alle ansøgere vil få svar kort tid efter ansøgningsfristens udløb.  

Folketingets drøftelser af Ruslands invasion af Ukraine

Folketinget har løbende drøftet situationen i Ukraine og hjælper Ukraine på en række områder. 

På Folketingets hjemmeside kan du læse mere om, hvordan Folketinget har vist sin støtte til Ukraine, og hvordan Folketinget har arbejdet med invasionen f.eks. i de forskellige udvalg og i Folketingssalen i løbet af krigens første år.

Under ankomsten vil Holmens Kantori fremføre en række værker fra NATOs medlemslande. Den dansk-ukrainske pianist, Elisabeth Holmegaard Nielsen, vil fremføre ukrainske værker, herunder "Passacaglia" af Vita Poleva, skrevet til minde om en mistet ven i kamp.

Under gudstjenesten vil Folketingets formand Søren Gade, statsminister Mette Frederiksen og Ukraines ambassadør Mykhailo Vydoinyk holde tale. 

Provst Birgitte Kvist Poulsen vil holde prædiken. Derudover vil der være bøn ved fader Sergiy Berezhnoy, præst ved den ortodokse kirke i Ukraine, og bøn, fadervor og velsignelse ved orlogsprovst Peter Thyssen.

Ukrainsk-dansk duet vil fremføre "Melody", som er komponeret af den ukrainske Myroslav Skoryk i 1982. På violin er Natalia Gordeyeva. Hun er fra Kyiv, men er flygtet til Danmark pga. krigen i Ukraine. På klaver er Elisabeth Holmegaard Nielsen. Elisabeths mor flygtede fra Ukraine under Sovjetunionens sammenbrud. Elisabeth er født i Danmark, taler flydende ukrainsk og har slægtninge i Ukraine.

Koret vil synge Ukraines nationalsang "Endnu er Ukraines ære og frihed ikke død".