L 130 Forslag til lov om ændring af udlændingeloven, kildeskatteloven og integrationsloven.

(Adgang for asylansøgere til at arbejde og bo uden for asylcentre m.v. samt overdragelse af en del af politiets sagsbehandling i den indledende fase af asylprocessen til Udlændingestyrelsen).

Af: Justitsminister Morten Bødskov (S)
Udvalg: Udvalget for Udlændinge- og Integrationspolitik
Samling: 2012-13
Status: Stadfæstet

Om lovforslaget

Sagsgang:
Fremsat 30-01-2013
1. behandlet / henvist til udvalg 08-02-2013
Betænkning afgivet 16-04-2013
2. behandlet/direkte til 3. behandling 23-04-2013
3. behandlet, vedtaget 25-04-2013
Ministerområde:
Justitsministeriet
Resumé:
Loven har til formål at gennemføre den asylaftale, som blev indgået i september 2012 mellem regeringen (Socialdemokratiet, Radikale Venstre og Socialistisk Folkeparti), Enhedslisten og Liberal Alliance. Loven giver mulighed for, at asylansøgere under visse betingelser får mulighed for at tage arbejde og flytte uden for asylcenteret, bl.a. hvis den pågældende samarbejder med myndighederne om oplysning af sin asylsag og – ved afslag på asyl – om frivillig hjemrejse. Personer, der har begået kriminalitet, er ikke er omfattet af ordningen om at arbejde og bo uden for asylcentrene.

Derudover ændres det eksisterende tilbud til børnefamilier om en selvstændig bolig (også betegnet som en særlig bolig), når familien har opholdt sig i asylsystemet i 18 måneder efter endeligt afslag på asyl, således at de får tilbuddet allerede 12 måneder efter endeligt afslag på asyl. Indsatsen for afviste asylansøgere udvides med tilbud om rådgivning, støtte og hjælp til hjemrejsen og en mere målrettet anvendelse af de motivationsfremmende foranstaltninger over for de asylansøgere, der ikke udrejser frivilligt.
Afstemning:
Vedtaget 63 stemmer for forslaget (S, RV, SF, EL, LA) 47 stemmer imod forslaget (V, DF, KF) 0 stemmer hverken for eller imod forslaget