L 18 Forslag til lov om indgåelse af dobbeltbeskatningsoverenskomst mellem Danmark og Serbien.

Af: Skatteminister Kristian Jensen (V)
Udvalg: Skatteudvalget
Samling: 2009-10
Status: Stadfæstet

Om lovforslaget

Sagsgang:
Fremsat 07-10-2009
1. behandlet / henvist til udvalg 23-10-2009
Betænkning afgivet 05-11-2009
2. behandlet/direkte til 3. behandling 10-11-2009
3. behandlet, vedtaget 19-11-2009
Ministerområde:
Skatteministeriet
Resumé:
Med loven kan regeringen tiltræde en ny dobbeltbeskatningsoverenskomst mellem Danmark og Serbien. Overenskomsten afløser i forholdet mellem Danmark og Serbien den dobbeltbeskatningsoverenskomst, der i 1981 blev indgået mellem Danmark og det daværende Jugoslavien.

Overenskomsten indeholder regler for, hvornår Danmark henholdsvis Serbien kan beskatte forskellige former for indkomst, som en person, der er hjemmehørende i den ene stat (bopælsstaten), modtager fra den anden stat (kildestaten), og om, hvordan dobbeltbeskatning undgås.

Efter overenskomsten kan kildestaten højst beskatte udbytter udloddet fra et datterselskab til et moderselskab med 5 pct., når moderselskabet ejer mindst 25 pct. af kapitalen i datterselskabet. I alle andre tilfælde kan kildestaten beskatte udloddede udbytter med 15 pct.

Renter og royalties kan beskattes i kildestaten med 10 pct., hvis den retmæssige ejer er hjemmehørende i den anden stat. Renter kan dog ikke beskattes i kildestaten, hvis modtageren er den anden stat, dennes centralbank eller en offentlig institution i den anden stat.

Offentlige ydelser (herunder sociale pensioner) kan beskattes i kildestaten. Det samme gælder for private pensioner, hvis kildestaten har givet fradrag for indbetalingerne.

Efter den hidtidige overenskomst kunne private pensioner kun beskattes i bopælsstaten. Med loven får pensionister, som den 15. maj 2009 (datoen for undertegnelsen af overenskomsten) var hjemmehørende i Serbien, og som på dette tidspunkt modtog pension fra Danmark, ikke deres forhold ændret. For nye pensionister vil der blive tale om beskatning i Danmark.

Dobbeltbeskatning ophæves ved creditmetoden, så Danmark som bopælsstat nedsætter sin skat med den skat, der er betalt i Serbien. Nedsættelsen kan dog højst udgøre et beløb svarende til den danske skat, der falder på den serbiske indkomst.

Loven trådte i kraft den 1. december 2009.
Afstemning:
Lovforslaget enstemmigt vedtaget med 105 stemmer.