Tak for det, og tak for spørgsmålet. Jeg kan sige, at vi i hvert fald indtil videre har fundet løsninger på de uforudsete ting, der er opstået undervejs, når vi har lavet de her vejprojekter. Det er noget, som vi er ret gode til, men det sker selvfølgelig, at man af og til løber ind i noget uforudset.
Siden der er kommet krig i Europa og det generelt er blevet en mere urolig verden, er råvarepriserne steget, hvilket betyder, at vi i højere grad er ude at kigge i reserver osv., end vi har været tidligere, for at få tingene til at hænge sammen. Men vi kigger også med alternative briller på projekterne, hvilket har den fordel, at de faktisk mange gange bliver bedre eller klogere udført.
F.eks. er der et begreb, som vi nu er begyndt at implementere, der hedder sidetag. Det er faktisk en gammel tilgang, at man kan billiggøre projekterne ved at lave lokale grusgrave. Så på Sjælland er det ikke nogen hemmelighed, at det er en stor mangelvare, men kan vi så gøre en grusgrav til en del af projektet, altså lave en midlertidig grusgrav, fordi der i dag er mulighed for at indvinde det i i nærområdet, måske inden for få hundrede meter, så kan det blive markant billiggjort. For nogle af projekterne er det her med kørslen med jord og grus en meget, meget stor del af anlægsprojektet.
Så vi kigger alle projekter igennem, og helt konkret kan jeg sige, at vi jo forventer, at tidsplanen holder, og at vi får lavet de første 9 km som planlagt, og så mangler der 4 km, som vi i forligskredsen ikke har taget beslutning om hvordan skal håndteres, og det bliver en blanding af en indstilling fra Vejdirektoratet ud fra nogle faglige løsninger. Så hvad prisen bliver, ved vi ikke helt, for vi ved ikke, hvilke løsninger der bliver anbefalet.
Men jeg kan berolige ordføreren med, at Dansk Folkeparti er en del af forligskredsen, og vi har et godt samarbejde om at finde fornuftige løsninger på de her projekter, og det er jeg også sikker på vi gør i det konkrete eksempel her.