Tak for det. Der jo heldigvis kommet en våbenhvileaftale. Det er glædeligt. Det har også været meget længe ventet og noget, som mange har presset på for, inklusive Danmark. Det er også noget, jeg selv har haft lejlighed til at drøfte med min israelske kollega i forrige uge inden våbenhvilen, men også i en telefonsamtale efterfølgende.
Det er jo en faseopdelt våbenhvile, som spørgeren også er bekendt med og også har været inde på, og det er desværre ikke det samme som en varig fredsaftale, men trods alt dog noget, der kan skabe håb og forhåbentlig også noget momentum efter 15 måneders bitre kampe. Det er skrøbeligt, det er uforudsigeligt, men det er trods alt også en aftale, som er bygget op på en måde, hvor begge parter har en interesse i, at man også når til den næste fase og den tredje fase. For det er jo forudsætningen for, at gidslerne kan blive frigivet, og at deres trængsler kan ophøre. Det er også en forudsætning for, at det her kan blive permanent, så man kan få taget hul på en helt nødvendig genopbygning af Gaza. Så man må jo sætte sin lid til den her incitamentsstruktur, der er i aftalen. Men det er jo selvfølgelig desværre ikke det samme, som at det så også kommer til at ske.
Hvad kan vi gøre? Vi vil jo både bilateralt, sådan som vi har gjort det, og gennem EU, som vi gjorde det, da vi var sammen i mandags, og i øvrigt også fra vores plads i FN's Sikkerhedsråd arbejde for at understøtte en fuld implementering af den nuværende aftale. Det er i øvrigt også i det lys, at vi, straks efter at våbenhvilen blev annonceret, meldte et nyt humanitært bidrag ud på 75 mio. kr. for at understøtte helt nødvendige akutte indsatser.
Så er det på sigt sådan, som spørgeren også ved, og som alle ved, for det er jo en konsensusbeslutning i Folketinget – noget nær i hvert fald – at vi understøtter og arbejder for en tostatsløsning som sådan det varige udkomme af det, vi er vidner til i øjeblikket.