L 217 Forslag til lov om indfødsrets meddelelse.

Af: Udlændinge- og integrationsminister Kaare Dybvad Bek (S)
Udvalg: Indfødsretsudvalget
Samling: 2024-25
Status: Stadfæstet

Tillægsbetænkning

Afgivet: 10-06-2025

Afgivet: 10-06-2025

Tillægsbetænkning afgivet af Indfødsretsudvalget den 10. juni 2025

20241_l217_tillaegsbetaenkning.pdf
Html-version

Tillægsbetænkning afgivet af Indfødsretsudvalget den 10. juni 2025

1. Dispensation fra Folketingets forretningsorden

Udvalget indstiller, at der dispenseres fra bestemmelsen i Folketingets forretningsordens § 8 a, stk. 2, om, at der skal gå 2 dage fra offentliggørelsen af tillægsbetænkningen, til lovforslaget kommer til 3. behandling.

2. Ændringsforslag

Udlændinge- og integrationsministeren har stillet 1 ændringsforslag til lovforslaget.

3. Indstillinger

Et flertal i udvalget (S, V, SF og M) indstiller lovforslaget til vedtagelse med det stillede ændringsforslag.

Et mindretal i udvalget (DD, LA og KF) vil stemme hverken for eller imod lovforslaget. Mindretallet vil stemme for det stillede ændringsforslag.

Et andet mindretal i udvalget (EL og RV) indstiller lovforslaget til vedtagelse i den affattelse, hvori det foreligger efter 2. behandling.

Et tredje mindretal i udvalget (DF) indstiller lovforslaget til forkastelse. Mindretallet vil stemme for det stillede ændringsforslag.

Alternativet, Borgernes Parti, Naleraq, Inuit Ataqatigiit, Sambandsflokkurin og Javnaðarflokkurin havde ved afgivelsen af tillægsbetænkningen ikke medlemmer i udvalget og dermed ikke adgang til at komme med indstillinger eller politiske bemærkninger i tillægsbetænkningen.

En oversigt over Folketingets sammensætning er optrykt i tillægsbetænkningen.

4. Politiske bemærkninger

Radikale Venstre

Radikale Venstres medlem af udvalget respekterer, at et politisk flertal har vedtaget en række objektive kriterier i indfødsretsloven, der skal være opfyldt for at få statsborgerskab. Hvis en ansøger opfylder disse betingelser, er det Radikale Venstres holdning, at man skal have statsborgerskab. Derfor kan vi ikke støtte ændringsforslaget, da det åbner op for en vilkårlig udvælgelse af personer. Hvis et flertal i Folketinget ønsker at indføre yderligere kriterier, mener Radikale Venstre, at det skal ske med respekt for ytringsfrihed, ligebehandling og retssikkerhed.

5. Ændringsforslag med bemærkninger

Ændringsforslag

Til § 8

Af udlændinge- og integrationsministeren, tiltrådt af et flertal (udvalget med undtagelse af EL og RV):

1) Nr. 601 udgår.

[Udtagelse af person med henblik på yderligere sagsoplysning]

Bemærkninger

Til nr. 1

Ansøgeren under nr. 601 er behandlet efter retningslinjerne i cirkulæreskrivelse nr. 9461 af 17. juni 2021 om naturalisation.

Ansøgeren foreslås udtaget af lovforslagets § 8, da der er fremkommet oplysninger, som kan rejse tvivl om, hvorvidt ansøgeren opfylder betingelserne for at være optaget på lovforslaget. Ansøgerens sag vil på den baggrund blive oplyst yderligere til brug for Indfødsretsudvalgets efterfølgende vurdering af, hvorvidt ansøgeren opfylder betingelserne.

Det bemærkes, at tildeling af statsborgerskab efter omstændighederne er omfattet af Den Europæiske Menneskerettighedskonventions artikel 8 om ret til respekt for privatliv m.v., således at betingelserne for tildeling af statsborgerskab skal være i overensstemmelse med konventionens artikel 8 sammenholdt med artikel 14 om forbud mod diskrimination. Nægtelse af eller afslag på anmodning om statsborgerskab, der kan karakteriseres som vilkårlig, vil efter omstændighederne kunne rejse spørgsmål i forhold til artikel 8 selvstændigt.

Der har ikke tidligere været sager af denne karakter. Der er således en væsentlig procesrisiko forbundet ved at udtage den konkrete ansøger fra lovforslaget med henblik på yderligere sagsoplysning.

6. Udvalgsarbejdet

Lovforslaget blev fremsat den 24. april 2025 og var til 1. behandling den 9. maj 2025. Lovforslaget blev efter 1. behandling henvist til behandling i Indfødsretsudvalget. Udvalget afgav betænkning den 28. maj 2025. Lovforslaget var til 2. behandling den 4. juni 2025, hvorefter det blev henvist til fornyet behandling i udvalget.

Oversigt over lovforslagets sagsforløb og dokumenter

Lovforslaget og dokumenterne i forbindelse med udvalgsbehandlingen kan læses under lovforslaget på Folketingets hjemmeside www.ft.dk.

Møder

Udvalget har, efter lovforslaget blev henvist til fornyet udvalgsbehandling, behandlet lovforslaget i 1 møde.

Bilag

Efter udvalgets afgivelse af betænkning er der omdelt 7 bilag på lovforslaget.

Skriftlige henvendelser

Udvalget har efter afgivelsen af betænkning modtaget 1 skriftlig henvendelse om lovforslaget.

Spørgsmål

Udvalget har efter afgivelsen af betænkning stillet 4 spørgsmål til udlændinge- og integrationsministeren til skriftlig besvarelse, som ministeren har besvaret med undtagelse af spørgsmål nr. 165-167.

Anders Kronborg (S) Morten Klessen (S) Frederik Vad (S) Lasse Haugaard Pedersen (S) Maria Durhuus (S) Thomas Skriver Jensen (S) Heidi Bank (V) Hans Andersen (V) Mohammad Rona (M) Kristian Bøgsted (DD) Søren Espersen (DD) Sandra Elisabeth Skalvig (LA) Brigitte Klintskov Jerkel (KF) Mikkel Bjørn (DF) fmd. Mads Olsen (SF) Peder Hvelplund (EL) nfmd. Zenia Stampe (RV)

Alternativet, Borgernes Parti, Naleraq, Inuit Ataqatigiit, Sambandsflokkurin og Javnaðarflokkurin havde ikke medlemmer i udvalget.

Socialdemokratiet (S)50
Venstre, Danmarks Liberale Parti (V)23
Danmarksdemokraterne - Inger Støjberg (DD)16
Socialistisk Folkeparti (SF)15
Liberal Alliance (LA)15
Moderaterne (M)12
Det Konservative Folkeparti (KF)10
Enhedslisten (EL)9
Dansk Folkeparti (DF)7
Radikale Venstre (RV)6
Alternativet (ALT)6
Borgernes Parti - Lars Boje Mathiesen (BP)1
Naleraq (N)1
Inuit Ataqatigiit (IA)1
Sambandsflokkurin (SP)1
Javnaðarflokkurin (JF)1
Uden for folketingsgrupperne (UFG)5