L 175 Forslag til lov om ændring af lov om trossamfund uden for folkekirken.

(Ny anerkendelsesbetingelse om religiøse forkyndere på den nationale sanktionsliste, skærpet oplysningspligt om udenlandsk finansiering af forkyndere, mulighed for pålæg om brug af ekstern revisor, prøve i dansk familieret, frihed og folkestyre for vielsesforrettere og præcisering af krav til anerkendte trossamfund og menigheder m.v.).

Af: Kirkeminister Morten Dahlin (V)
Udvalg: Kirkeudvalget
Samling: 2024-25
Status: 2. beh./Direkte til 3. beh.

Betænkning

Afgivet: 14-05-2025

Afgivet: 14-05-2025

Betænkning afgivet af Kirkeudvalget den 14. maj 2025

20241_l175_betaenkning.pdf
Html-version

Betænkning afgivet af Kirkeudvalget den 14. maj 2025

1. Ændringsforslag

Kirkeministeren har stillet 3 ændringsforslag til lovforslaget.

2. Indstillinger

Et flertal i udvalget (udvalget med undtagelse af ALT) indstiller lovforslaget til vedtagelse med de stillede ændringsforslag.

Et mindretal i udvalget (ALT) indstiller lovforslaget til forkastelse ved 3. behandling. Mindretallet vil stemme imod de stillede ændringsforslag.

Borgernes Parti, Naleraq, Inuit Ataqatigiit, Sambandsflokkurin og Javnaðarflokkurin havde ved betænkningsafgivelsen ikke medlemmer i udvalget og dermed ikke adgang til at komme med indstillinger eller politiske bemærkninger i betænkningen.

En oversigt over Folketingets sammensætning er optrykt i betænkningen.

3. Politiske bemærkninger

Liberal Alliance

Liberal Alliances medlemmer af udvalget mener, at det er vigtigt, at der findes organiserede og anerkendte trossamfund uden for folkekirken. Disse fungerer som et korrektiv til den dominerende folkekirke, og anerkendelsen er et kvalitetsstempel, som vi skal arbejde for at flere kan opnå. Vi hilser derfor ændringerne velkommen, men der er stadig behov for at stramme op over for trossamfund, der undergraver frihedsrettigheder og demokrati, samt for at afbureaukratisere for dem, der blot ønsker at udøve deres tro. Vi ser frem til at drøfte og prioritere anbefalingerne fra aftalen »Styrket indsats mod problematisk ægteskabspraksis i visse miljøer«, så de kan indgå i den kommende tilpasning af trossamfundsloven, hvor vi også vil fremlægge yderligere ønsker.

4. Ændringsforslag med bemærkninger

Ændringsforslag

Til § 1

Af kirkeministeren, tiltrådt af et flertal (udvalget med undtagelse af ALT):

1) Nr. 19 affattes således:

»19. I § 19, stk. 2, ændres »gennemførelse af kursus« til: »at gennemføre et kursus eller bestå en prøve«.«

[Præcisering]

2) I det under nr. 21 foreslåede § 20, stk. 3, ændres i 1. pkt. »og menighed« til: »og en menighed«.

[Præcisering]

3) I det under nr. 23 foreslåede § 21, stk. 1, ændres i 1. pkt. »og menighed« til: »og en menighed«.

[Præcisering]

Bemærkninger

Til nr. 1

Det foreslås at ændre lovforslagets § 1, nr. 19, således, at det fremgår af ordlyden af lovens § 19, stk. 2, at kirkeministeren kan tilbagekalde en vielsesbemyndigelse, hvis den bemyndigede ikke opfylder kravet om at gennemføre et kursus eller bestå en prøve i dansk familieret, frihed og folkestyre. Den foreslåede ændring er en sproglig justering af ordlyden af lovforslagets § 1, nr. 19.

Til nr. 2

Det foreslås at ændre lovforslagets § 1, nr. 21, således, at det udtrykkeligt fremgår af lovteksten, at bestemmelsen gælder for både et anerkendt trossamfund og en menighed. Der er tale om en sproglig præcisering af bestemmelsen.

Til nr. 3

Det foreslås at ændre lovforslagets § 1, nr. 23, således, at det udtrykkeligt fremgår af lovteksten, at bestemmelsen gælder for både et anerkendt trossamfund og en menighed. Der er tale om en sproglig præcisering af bestemmelsen.

5. Udvalgsarbejdet

Lovforslaget blev fremsat den 26. marts 2025 og var til 1. behandling den 11. april 2025. Lovforslaget blev efter 1. behandling henvist til behandling i Kirkeudvalget.

Oversigt over lovforslagets sagsforløb og dokumenter

Lovforslaget og dokumenterne i forbindelse med udvalgsbehandlingen kan læses under lovforslaget på Folketingets hjemmeside www.ft.dk.

Møder

Udvalget har behandlet lovforslaget i 2 møder.

Høringssvar

Et udkast til lovforslaget har inden fremsættelsen været sendt i høring, og kirkeministeren sendte den 29. januar 2025 dette udkast til udvalget, jf. KIU alm. del - bilag 27. Den 26. marts 2025 sendte kirkeministeren høringssvarene og et høringsnotat til udvalget.

Bilag

Under udvalgsarbejdet er der omdelt 7 bilag på lovforslaget.

Skriftlige henvendelser

Udvalget har under udvalgsarbejdet modtaget 1 skriftlig henvendelse om lovforslaget.

Spørgsmål

Udvalget har under udvalgsarbejdet stillet 1 spørgsmål til kirkeministeren til skriftlig besvarelse, som ministeren har besvaret.

Bjarne Laustsen (S) Flemming Møller Mortensen (S) Jens Joel (S) Kim Aas (S) Camilla Fabricius (S) Karin Gaardsted (S) Morten Klessen (S) Sara Emil Baaring (S) Frederik Vad (S) Lars Christian Lilleholt (V) nfmd. Louise Elholm (V) Peter Juel-Jensen (V) Heidi Bank (V) Rosa Eriksen (M) Henrik Rejnholt Andersen (M) Søren Espersen (DD) fmd. Lise Bech (DD) Carl Andersen (LA) Katrine Daugaard (LA) Helle Bonnesen (KF) Mai Mercado (KF) Mikkel Bjørn (DF) Morten Messerschmidt (DF) Theresa Berg Andersen (SF) Karsten Filsø (SF) Marianne Bigum (SF) Trine Pertou Mach (EL) Zenia Stampe (RV) Sascha Faxe (ALT)

Borgernes Parti, Naleraq, Inuit Ataqatigiit, Sambandsflokkurin og Javnaðarflokkurin havde ikke medlemmer i udvalget.

Socialdemokratiet (S)50
Venstre, Danmarks Liberale Parti (V)23
Danmarksdemokraterne - Inger Støjberg (DD)16
Socialistisk Folkeparti (SF)15
Liberal Alliance (LA)15
Moderaterne (M)12
Det Konservative Folkeparti (KF)10
Enhedslisten (EL)9
Dansk Folkeparti (DF)7
Radikale Venstre (RV)6
Alternativet (ALT)6
Borgernes Parti - Lars Boje Mathiesen (BP)1
Naleraq (N)1
Inuit Ataqatigiit (IA)1
Sambandsflokkurin (SP)1
Javnaðarflokkurin (JF)1
Uden for folketingsgrupperne (UFG)5