Tak, formand, og tak til ordførerne for bemærkningerne til lovforslaget, der jo som bekendt grundlæggende set handler om at beskytte vores folkestyre i en tid, hvor verden ændrer sig. Vi har jo på mange måder et helt fantastisk folkestyre i Danmark, hvor vi holder frie valg, diskuterer åbent med hinanden om, hvor samfundet skal bevæge sig hen, og beskytter den enkeltes frihed, navnlig til at tage del i demokratiet. Men demokrati er ikke noget, man bare kan tage for givet. Der er kræfter rundtom i verden, der ønsker at modarbejde demokratiet. Derfor synes jeg også, det er fornuftigt, at et politisk flertal i Folketinget har taget ansvar for at styrke værnet om vores demokrati og har indgået en bred politisk aftale.
Lige så værdifuld det er, at man som borger i Danmark kan deltage i demokratiet, lade sin stemme blive hørt og gøre sin indflydelse gældende, eksempelvis med økonomiske bidrag, lige så lidt kan vi jo tillade, at udenlandske aktører uhindret kan udnytte det til at øge indflydelse på vores folkestyre og forsøge at påvirke valg og demokratiske processer i Danmark.
Med det her lovforslag tager Folketinget et vigtigt skridt i retning af at begrænse muligheden for udenlandsk påvirkning af det danske demokrati. Ved at indføre et forbud mod udenlandske donationer begrænser vi muligheden for, at der kan strømme penge fra udlandet til danske partier og kandidater. Det er ikke en mirakelkur, der løser alle demokratiets udfordringer – det tror jeg heller ikke der er nogen på talerstolen her i dag der har forsøgt at påstå – men det er et vigtigt skridt i en tid, hvor der er stor interesse i at påvirke europæisk politik, også blandt udenforstående.
Med lovforslaget indføres der et forbud mod udenlandske donationer til politiske partier og kandidater. Den model for et forbud, som et politisk flertal har indgået aftale om, og som der foreslås her med lovforslaget, hviler særlig på to væsentlige kriterier, som partierne bag den politiske aftale om forbuddet er enige om. For det første skal forbuddet være så omfattende og så effektivt som muligt, og for det andet skal forbuddet være så enkelt som muligt at administrere for det enkelte parti, den enkelte kandidatliste og den enkelte kandidat.
Derfor lægges der med lovforslaget op til at indføre et stramt og forbud, som omfatter donationer fra udlandet, uanset størrelse og altså uden en nedre bagatelgrænse. Forbuddet vil gælde for en bred kreds af modtagere, både partier, kandidatlister og kandidater. Partier vil være omfattet fra det øjeblik, de begynder at indsamle vælgererklæringer, ligesom forbuddet allerede vil gælde for kandidatlister og kandidater, der søger opstilling til efterårets valg til kommuner og regioner.
På samme vis vil forbuddet omfatte donationer fra en bred kreds af givere – mere specifikt udenlandske myndigheder, personer med bopæl i udlandet og selskaber og foreninger m.v. med hjemsted i udlandet. Hvis et parti eller en kandidatliste eller en kandidat modtager en donation fra udlandet i strid med forbuddet, vil der være krav om, at donationen tilbageføres til giveren, så vidt det er muligt, alternativt at beløbet overføres til en konto hos Indenrigs- og Sundhedsministeriet.
Som det gælder med en række af de øvrige regler om partistøtte, sikrer vi åbenhed om de donationer, som et parti, en kandidatliste eller en kandidat måtte modtage, så de bliver forpligtet til også at oplyse om de donationer fra udlandet, som de har modtaget. Det er dog et væsentligt element i den foreslåede model, at partier, kandidater og kandidatlister ikke pålægges en pligt til at undersøge samtlige donationer, de modtager, netop af hensyn til at forbuddet ikke skal være for bebyrdende for modtagerne, som jo ofte er baseret på frivillige kræfter.
Derfor vil der også være sådan, at partier, kandidatlister og kandidater alene vil have pligt til at reagere, hvis det konstateres, at donationen kommer fra udlandet, eller at det er nærliggende at undersøge, om donationen kommer fra udlandet, f.eks. at donationen kommer fra en udenlandsk bankkonto.
Alt i alt indføres der altså med lovforslaget her et omfattende forbud mod udenlandske donationer, som samtidig sikrer, at arbejdet med at efterleve reglerne ikke bliver en belastning for partierne eller partiforeningerne rundtom i landet. Det er nødvendigt med den udvikling, vi ser ind i, hvor vi også skal beskytte vores demokrati mod udenlandsk påvirkning. Med de ord vil jeg endnu en gang takke Folketingets partier og ordførerne for den brede opbakning til lovforslaget her. Tak til det meget brede flertal i Folketinget, der står bag den politiske aftale, som lovforslaget her er et resultat af – det lovforslag, som jeg som indenrigsminister i den her funktion har sørget for at få fremsat. Jeg ser frem til den videre udvalgsbehandling og står naturligvis til rådighed for besvarelse af de spørgsmål, som udvalget måtte have undervejs. Tak.