B 107 Forslag til folketingsbeslutning om at flytte ansvaret for handicapområdet væk fra kommunerne.

Udvalg: Socialudvalget
Samling: 2023-24
Status: 2. beh./Forkastet

Beslutningsforslag som fremsat

Fremsat: 30-01-2024

Fremsat den 30. januar 2024 af Mette Thiesen (DF), Alex Ahrendtsen (DF), Mikkel Bjørn (DF), Pia Kjærsgaard (DF), Peter Kofod (DF), Morten Messerschmidt (DF) og Nick Zimmermann (DF)

20231_b107_som_fremsat.pdf
Html-version

Fremsat den 30. januar 2024 af Mette Thiesen (DF), Alex Ahrendtsen (DF), Mikkel Bjørn (DF), Pia Kjærsgaard (DF), Peter Kofod (DF), Morten Messerschmidt (DF) og Nick Zimmermann (DF)

Forslag til folketingsbeslutning

om at flytte ansvaret for handicapområdet væk fra kommunerne

Folketinget pålægger regeringen inden udgangen af folketingsåret 2023-24 at indkalde til forhandlinger om at flytte ansvaret for handica‍pområdet væk fra kommunerne.

Bemærkninger til forslaget

Danmark er og skal være et velfærdssamfund, hvor borgerne skal have ret til en ordentlig og værdig behandling, også hvis man har et psykisk eller fysisk handicap.

Desværre sker det alt for ofte, at borgerne skal kæmpe med kommunerne om helt basale rettigheder. Det er oftest, fordi kommunerne undlader eller udsætter at levere den hjælp og støtte, som borgeren er berettiget til, fordi kommunen dermed kan spare penge, eller fordi området ikke bliver ordentlig prioriteret i kommunen. Dette finder forslagsstillerne uacceptabelt og uretfærdigt.

Det er forslagsstillernes holdning, at kommunerne ikke længere skal træffe afgørelse om hjælp og støtte til mennesker med handicap og psykisk sårbarhed. Det er først og fremmest, fordi de ikke besidder den nødvendige faglige viden, når de skal træffe afgørelser om hjælp og støtte, men også, fordi kommunerne alt for ofte spekulerer i at spare penge.

Der er utallige eksempler på ulovlig administration i de danske kommuner. Der er alt for lange sagsbehandlingstider, og borgerne må ofte vente længe på at få bevilget den hjælp, som de har krav på. Derudover bliver der truffet mange forkerte afgørelser, som senere bliver underkendt af Ankestyrelsen. Alt imens skal borgere med handicap bruge unødig tid og unødige ressourcer på at kæmpe for den hjælp og støtte, som de er berettiget til.

Danmarkskortet med kommunale sammenligninger understøtter forslagsstillernes vurdering af, at kommunerne ikke kan håndtere handicapområdet på en ordentlig og tilfredsstillende måde. Når en borger klager over en kommunal afgørelse på socialområdet, er det Ankestyrelsen, der behandler klagen. Danmarkskortet viser andelen af realitetsbehandlede klagesager i Ankestyrelsen, som ændres, ophæves eller hjemvises. Omgørelsesprocenten for voksenhandicapområdet var på 38,9 pct. i 2022, mens omgørelsesprocenten for børnehandicapområdet i 2022 var på 48,8 pct. Der henvises til www.sm.dk/danmarkskortet.

En stor gruppe mennesker med behov for hjælp og støtte oplever således i stigende grad at få frataget eller at få afslag på ydelser, som de har behov for, og som de efter lovbekendtgørelse nr. 1089 af 16. august 2023 om social service er berettiget til. Derudover er der store forskelle på, hvilken hjælp en borger kan få i landets kommuner, da der er stor forskel på, hvordan kommunerne forvalter handicapområdet. Det har den konsekvens, at mennesker, som gerne vil kunne leve og bidrage på lige fod med resten af befolkningen, ikke har mulighed for dette.

En række af disse sager bliver løbende omtalt i pressen. Som eksempel kan nævnes en sag fra Randers Kommune, hvor en mor har måttet kæmpe med næb og kløer for at få hjælp til sin lille søn, som blev hjerneskadet under fødslen. Sagen er beskrevet på nyheder.tv2.dk mandag den 7. december 2023 i artiklen »Kommune i kovending efter TV 2-historie - nu kan handicappet dreng alligevel få hjælp«.

I en anden artikel, »Lokal forælder stod bag landsdækkende anmeldelse: Nu er der kommet svar«, bragt den 18. december 2023 på sn.dk er det beskrevet, hvordan en talsperson for Forældregruppen for børn med handicap i Hillerød Kommune har indberettet alle 98 kommuner til Ankestyrelsen på vegne af forældregruppen og bevægelsen #enmillionstemmer. Indberetningen handlede om, at ingen af de danske kommunalbestyrelser overholder serviceloven, når det kommer til at oplyse borgerne om, hvor lang tid de kan forvente at skulle vente på, at deres sag bliver behandlet i kommunen. Indberetningen resulterede i, at Ankestyrelsen har sendt et over 30 sider langt brev til alle danske kommuner og Kommunernes Landsforening. I brevet slår Ankestyrelsen fast, at en kommune er forpligtet til at offentliggøre en frist for, hvor lang tid der må gå, fra en kommune har modtaget en ansøgning, til at der skal være truffet en afgørelse.

I en tredje sag fra Aarhus Kommune har en række udviklingshæmmede mistet deres rengøringshjælp, fordi kommunen nu er af den overbevisning, at beboerne selv kan varetage rengøringen med hjælp og støtte, selv om nogle af beboerne ikke tidligere er fundet i besiddelse af kompetencer til at stå for rengøring. Sagen er omtalt i Århus Stiftstidende den 26. december 2023 i artiklen »Kommunen tager rengøringen fra udviklingshæmmede: - Det er helt horribelt, at de vil lade Jakobs lejlighed gro til i skidt«.

Det er forslagsstillernes ønske, at regeringen indkalder til forhandlinger om, hvordan handicapområdet fremover skal kunne håndteres uden for kommunerne, og hvilken myndighed der skal have ansvaret for at vurdere og tildele den rette hjælp og støtte til den enkelte. På den måde sikres det, at borgerne hjælpes hurtigst og bedst muligt, uafhængigt af en skelen til de økonomiske konsekvenser m.v.

Det er afgørende for forslagsstillerne, at den myndighed, der skal træffe afgørelserne, ikke også skal finansiere dem. Risikoen for, at der kan træffes økonomisk motiverede afgørelser, skal elimineres, så mennesker med handicap og psykisk sårbarhed får den hjælp og støtte, de har behov for, og ikke den hjælp, som kommunen mener den har råd til.

Hvordan det konkret skal sammensættes, vil være til konkret forhandling blandt de partier, som stemmer for forslaget.

Skriftlig fremsættelse

Mette Thiesen (DF):

Som ordfører for forslagsstillerne tillader jeg mig herved at fremsætte:

Forslag til folketingsbeslutning om at flytte ansvaret for handicapområdet væk fra kommunerne.

(Beslutningsforslag nr. B 107)

Jeg henviser i øvrigt til de bemærkninger, der ledsager forslaget, og anbefaler det til Tingets velvillige behandling.