B 29 Forslag til folketingsbeslutning om, at kun danske statsborgere skal kunne stemme til danske valg.

Udvalg: Indenrigsudvalget
Samling: 2022-23 (2. samling)
Status: 2. beh./Forkastet

Betænkning

Afgivet: 30-05-2023

Afgivet: 30-05-2023

Betænkning afgivet af Indenrigsudvalget den 30. maj 2023

20222_b29_betaenkning.pdf
Html-version

Betænkning afgivet af Indenrigsudvalget den 30. maj 2023

1. Indstillinger

Et flertal i udvalget (S, V, SF, M, LA, KF, EL, RV og ALT) indstiller beslutningsforslaget til forkastelse ved 2. (sidste) behandling.

Et mindretal i udvalget (DD og DF) indstiller beslutningsforslaget til vedtagelse uændret.

Et andet mindretal i udvalget (NB) vil ved 2. (sidste) behandling redegøre for sin stilling til beslutningsforslaget.

Siumut, Inuit Ataqatigiit, Sambandsflokkurin og Javnaðarflokkurin havde ved betænkningsafgivelsen ikke medlemmer i udvalget og dermed ikke adgang til at komme med indstillinger eller politiske bemærkninger i betænkningen.

En oversigt over Folketingets sammensætning er optrykt i betænkningen.

2. Politiske bemærkninger

Socialdemokratiet, Venstre, Moderaterne, Liberal Alliance og Det Konservative Folkeparti

Socialdemokratiets, Venstres, Moderaternes, Liberal Alliances og Det Konservative Folkepartis medlemmer af udvalget bemærker, at S, V, M, LA og KF afviser Dansk Folkepartis forslag om, at regeringen skal tage aktive skridt til at få ændret Traktaten om Den Europæiske Unions Funktionsmåde (TEUF), så medlemslandene selv kan fastsætte de nationale regler om valgret og valgbarhed m.v. Dansk Folkeparti ønsker, at udenlandske statsborgere i Danmark, der har opnået valgret ved visse valg, ikke længere skal kunne nyde denne ret. S, V, M, LA og KF går også ind for en stram udlændingepolitik. Men stemmeretten er et fundament for det danske demokrati og gør en positiv forskel for integrationen af udenlandske statsborgere i vores samfund. Det giver dem mulighed for at have indflydelse på det politiske liv i kommunerne og regionerne. Den samme ret nyder danske statsborgere på tilsvarende vis i f.eks. de andre EU-lande.

Socialistisk Folkeparti, Enhedslisten og Alternativet

Socialistisk Folkepartis, Enhedslistens og Alternativets medlemmer af udvalget bemærker, at SF, EL og ALT vil stemme nej til Dansk Folkepartis forslag ved 2. behandling af B 29.

For det første mener SF, EL og ALT, at stemmeretten og valgbarheden er med til at styrke den almene dannelse og dermed den demokratiske integration i det danske samfund.

For det andet mener SF, EL og ALT, at udenlanske statsborgere - i modsætning til hvad Dansk Folkeparti hævder - har en lige så stor objektiv interesse i at være med til at præge de lokale beslutninger: De betaler skat, sender børn i børnehave, skole og til fodbold, og senere i livet modtager de ofte hjemmehjælp m.m.

Endelig skal man huske, at danske statsborgere har de samme rettigheder i en række lande - bl.a. i EU. Desuden ville gennemførelsen af B 29 kræve en ændring af EU-traktaten og dermed enstemmighed blandt alle 27 EU-medlemslande. Et forslag om en traktatændring af denne karakter ville derfor kunne være med til at undergrave sammenholdet i det europæiske fællesskab - et sammenhold, som er mere nødvendigt end nogensinde.

3. Udvalgsarbejdet

Beslutningsforslaget blev fremsat den 8. februar 2023 og var til 1. behandling den 27. april 2023. Beslutningsforslaget blev efter 1. behandling henvist til behandling i Indenrigsudvalget.

Oversigt over beslutningsforslagets sagsforløb og dokumenter

Beslutningsforslaget og dokumenterne i forbindelse med udvalgsbehandlingen kan læses under beslutningsforslaget på Folketingets hjemmeside www.ft.dk.

Møder

Udvalget har behandlet beslutningsforslaget i 2 møder.

Bilag

Under udvalgsarbejdet er der omdelt 3 bilag på beslutningsforslaget.

Anne Paulin (S) Annette Lind (S) Birgitte Vind (S) Bjørn Brandenborg (S) Camilla Fabricius (S) Henrik Møller (S) Thomas Monberg (S) Kim Aas (S) Malte Larsen (S) Heidi Bank (V) Torsten Schack Pedersen (V) Hans Andersen (V) Eva Kjer Hansen (V) Rosa Eriksen (M) Mike Villa Fonseca (M) nfmd. Dennis Flydtkjær (DD) Kristian Bøgsted (DD) Lars-Christian Brask (LA) Jens Meilvang (LA) Lise Bertelsen (KF) Helle Bonnesen (KF) Kim Edberg Andersen (NB) Nick Zimmermann (DF) Theresa Berg Andersen (SF) fmd. Kirsten Normann Andersen (SF) Sigurd Agersnap (SF) Jette Gottlieb (EL) Lotte Rod (RV) Noah Sturis (ALT)

Siumut, Inuit Ataqatigiit, Sambandsflokkurin og Javnaðarflokkurin havde ikke medlemmer i udvalget.

Socialdemokratiet (S)50
Venstre, Danmarks Liberale Parti (V)23
Moderaterne (M)16
Socialistisk Folkeparti (SF)15
Danmarksdemokraterne - Inger Støjberg (DD)14
Liberal Alliance (LA)14
Det Konservative Folkeparti (KF)10
Enhedslisten (EL)9
Radikale Venstre (RV)7
Dansk Folkeparti (DF)7
Alternativet (ALT)6
Nye Borgerlige (NB)3
Siumut (SIU)1
Inuit Ataqatigiit (IA)1
Sambandsflokkurin (SP)1
Javnaðarflokkurin (JF)1
Uden for folketingsgrupperne (UFG)1