L 191 Forslag til lov om ændring af sundhedsloven.

(Etablering af sundhedsklynger og sundhedssamarbejdsudvalg m.v.).

Af: Sundhedsminister Magnus Heunicke (S)
Udvalg: Sundhedsudvalget
Samling: 2021-22
Status: Stadfæstet

Om lovforslaget

Sagsgang:
Fremsat 29-04-2022
1. behandlet / henvist til udvalg 06-05-2022
Betænkning afgivet 02-06-2022
Betænkning afgivet 07-06-2022
2. behandlet/henvist til udvalg 07-06-2022
Tillægsbetænkning afgivet 07-06-2022
3. behandlet, vedtaget 09-06-2022
Ministerområde:
Sundhedsministeriet
Resumé:
Lovforslaget udmønter "Aftale om sammenhæng og nærhed (sundhedsklynger) "af 11. juni 2021 mellem regeringen, Danske Regioner og KL.

Med lovforslaget foreslås , at der etableres sundhedsklynger omkring akutsygehusene, der skal skabe bedre forebyggelse af sygdom og sikre mere sammenhængende behandlings- og rehabiliteringsforløb for bl.a. ældre medicinske patienter, borgere med kroniske sygdomme og borgere med psykiske lidelser, herunder borgere, som ud over en psykisk lidelse har et alkohol- eller stofmisbrug.

Sundhedsklynger er et samarbejde mellem region, kommuner og almen praksis om indsatsen på tværs af sundhedsområdet om indsatsen for sammenhængen mellem sundhedssektoren og de tilgrænsende sektorer. Sundhedsklyngerne skal understøtte befolkningens sundhedstilstand og bidrage til den forebyggende indsats. Sundhedsklyngerne skal have mulighed for at udvikle, planlægge og iværksætte indsatser målrettet lokale behov og omstilling til det primære sundhedsvæsen, så der kan sikres mere geografisk og social lighed i sundhed.

Den nuværende politiske samarbejdsstruktur foreslås forenklet og styrket i form af ét sundhedssamarbejdsudvalg i hver region. Sundhedssamarbejdsudvalget vil skulle fastlægge fælles rammer og retning for udviklingen af samarbejdet på tværs af de foreslåede sundhedsklynger og understøtte ensartethed og sammenhæng på tværs af sundhedsklyngerne, så der kan sikres mere geografisk og social lighed i sundhed.
Afstemning:
Forslaget blev vedtaget. For stemte 95 (S, V, SF, RV, EL, KF, DF, NB, LA, FG, ALT, Bent Bøgsted (UFG), Hans Kristian Skibby (UFG), Karina Adsbøl (UFG), Naser Khader (UFG) og Orla Østerby (UFG)), imod stemte 0, hverken for eller imod stemte 0.