L 154 Forslag til lov om ændring af straffeloven.

(Strafskærpelse for forbrydelser med baggrund i offerets handicap).

Af: Justitsminister Nick Hækkerup (S)
Udvalg: Retsudvalget
Samling: 2020-21
Status: Stadfæstet

Fremsættelsestalen

Fremsættelse: 03-02-2021

Skriftlig fremsættelse (3. februar 2021)

20201_l154_fremsaettelsestale.pdf
Html-version

Skriftlig fremsættelse (3. februar 2021)

Justitsministeren (Nick Hækkerup):

Herved tillader jeg mig for Folketinget at fremsætte:

Forslag til lov om ændring af straffeloven (Strafskærpelse for forbrydelser med baggrund i offerets handicap)

(Lovforslag nr. L 154)

Som en del af arbejdet med styrkelse af indsatsen mod hadforbrydelser har Justitsministeriet været i dialog med en række relevante interesseorganisationer om mulige tiltag på hadforbrydelsesområdet. I den forbindelse er der bl.a. blevet peget på, at forbrydelser, der har baggrund i offerets handicap, ikke i dag anses for hadforbrydelser i straffelovens forstand. Dette lovforslag har til formål at styrke det strafferetlige værn mod forbrydelser begået med baggrund i offerets handicap.

Lovforslaget lægger op til at ændre straffelovens bestemmelse om strafskærpende omstændigheder med henblik på at udvide anvendelsesområdet for straffelovens § 81, nr. 6. Det foreslås således med lovforslaget, at ordet »handicap« tilføjes til straffelovens § 81, nr. 6, således, at det bliver en strafskærpende omstændighed, hvis en kriminel gerning har baggrund i offerets handicap.

Idet jeg i øvrigt henviser til lovforslaget og de ledsagende bemærkninger, skal jeg hermed anbefale lovforslaget til det Høje Tings velvillige behandling.