Fremsat den 7. oktober 2020 af Søren Egge Rasmussen (EL),
Jette Gottlieb (EL), Henning Hyllested (EL),
Søren Søndergaard (EL) og Mai Villadsen (EL)
Forslag til folketingsbeslutning
om udfasning af produktion af buræg
Folketinget pålægger regeringen at
indføre et forbud mod produktion af buræg senest med
udgangen af 2022.
Bemærkninger til forslaget
Beslutningsforslaget er en
genfremsættelse af beslutningsforslag nr. B 112,
folketingsåret 2019-20. Der henvises til
www.folketingstidende.dk, Folketingstidende 2019-20, tillæg
A, B 112 som fremsat, og tillæg F, møde 67, kl.
10:00.
I Danmark har samtlige store detailkæder
meldt ud, at de udfaser buræg med henvisning til den meget
ringe dyrevelfærd, der er forbundet med denne produktionsform
(»Danskerne kræver forbud mod buræg«,
pressemeddelelse, Dyrenes Beskyttelse, den 12. april 2019). Men
produktionen af buræg er fortsat betydelig, og det skyldes
hovedsagelig en stor efterspørgsel til restauranter,
kantiner og catering samt til fødevareproduktion, f.eks. i
brød, kager og dressinger. Således er cirka hvert
femte æg produceret i Danmark et buræg
(»Ægproduktion«, Danske Æg,
www.danskeæg.dk/ gproduktion-1). Det svarer til, at der
produceres i omegnen af 217 mio. buræg om året, til
trods for at der i 2020 kun er registreret ti landmænd, der
producerer buræg i Danmark (Det Centrale HusdyrbrugsRegister,
2020). Produktionen af buræg indbefatter typisk, at
høner holdes i bure med netgulv, hvor hver høne har,
hvad der svarer til et A4-ark plus et postkort. Der er typisk ti
høner i buret, som har siddepind, en rede og et lille areal
med strøelse, hvor hønerne en begrænset del af
dagen kan støvbade og skrabe. Burene placeres typisk i tre
etager, og de står i lange rækker i en lukket
staldbygning, hvor der hverken er vinduer eller dagslys.
Hønernes dagslængde og dagsrytme styres ved
hjælp af elektrisk lys, så produktionen af æg
holdes på det højest mulige niveau (»Forbud mod
produktion af buræg i Danmark«, Dyrenes Beskyttelse, 2.
maj 2019). Selv om høner har været holdt som husdyr i
flere tusinde år, har de bibeholdt mange af deres naturlige
adfærdsmønstre, der ikke kan udføres i
små bure, hvilket ofte medfører negative konsekvenser
for både sundhed og velfærd. Hønerne udvikler
stereotyp adfærd eller andre adfærdsforstyrrelser, som
kommer til udtryk, ved at de f.eks. hakker hinanden. Forskningen
viser, at høner har brug for plads til at bevæge sig
og strække vingerne, og at de har behov for at udføre
aktiv fødesøgning, sove hævet over jorden og
mulighed for at støvbade. Mangel på
bevægelsesfrihed medfører også, at
burhøner har dårlig knoglesundhed og forskellige
livsstilssygdomme. Dyrevelfærdsorganisationer i Danmark og
internationalt har i mange år advaret og gjort
opmærksom på, at produktion af buræg på
ingen måde tilgodeser hønernes velfærd, da
burene ikke giver dyrene mulighed for at udleve deres naturlige
adfærd, og at deres liv er stressende og smertefuldt
(»Danskerne kræver forbud mod buræg«,
pressemeddelelse fra Dyrenes Beskyttelse, den 12. april 2019;
»Æglæggende høns«, Anima,
www.anima.dk/fakta-om-dyrene/landbrugsdyr/æglæggende-høns;
»The case for cage-free legislation«, Open Wing
Alliance).
Knap 70 pct. af den danske befolkning mener,
at det er uacceptabelt at holde burhøner
(YouGov-måling på vegne af Anima, udført i
perioden den 10. maj 2019 til den 13. maj 2019), og der er dermed
en meget bred opbakning fra befolkningen til at afvikle
burægsproduktionen. En række andre EU-lande, som
Danmark normalt sammenligner sig med, når det kommer til
dyrevelfærd, har allerede indført et forbud mod
burhøner. Det drejer sig f.eks. om Tyskland, Østrig,
Luxemburg og Holland (»The case for cage-free
legislation«, Open Wing Alliance). Forslagsstillerne mener,
at tiden er moden til at følge i disse landes fodspor,
så der også i Danmark bliver sat en slutdato for denne
utidssvarende produktionsform, som størstedelen af
befolkningen ikke accepterer. Der er ti landmænd, der
producerer buræg i Danmark, og disse virksomheder har
tilsammen ansat omkring 40 medarbejdere (Det Centrale
HusdyrbrugsRegister, 2020; Virksomhed.dk, 2020). Et forbud mod
buræg vil således ikke betyde et stort tab af
arbejdspladser. Tværtimod vil produktionen formentlig blive
lagt om til andre produktionsmåder, der kræver mere
personale til at passe dyrene (»Cost differential between
cage-free laying systems«, Poultry World, den 3. august 2018,
www.poultryworld.net/Eggs/Articles/2018/8/
Cost-differential-between-cage-free-laying-systems-317512E/#comments),
og samtidig vil det være en fremtidssikring af
ægproduktionen herhjemme.
Forslagsstillerne foreslår, at de sidste
producenter af buræg gives frem til og med 2022 til at udfase
burægsproduktionen og omlægge til en mere dyrevenlig
produktion. Forslagsstillerne foreslår, at regeringen
afsøger, hvad det vil koste at omlægge de
nuværende burægsproduktioner til en mere dyrevenlig
ægproduktion og til efterfølgende at overveje at
oprette en pulje på dette beløb, som kan søges
af de nuværende burægsproducenter til omlægning
af deres produktion. Midlerne til puljen kunne f.eks. blive afsat
på finansloven.
Skriftlig fremsættelse
Søren Egge
Rasmussen (EL):
Som ordfører for forslagsstillerne
tillader jeg mig herved at fremsætte:
Forslag til folketingsbeslutning om
udfasning af produktion af buræg.
(Beslutningsforslag nr. B 16)
Jeg henviser i øvrigt til de
bemærkninger, der ledsager forslaget, og anbefaler det til
Tingets velvillige behandling.