§ 20-spørgsmål S 1014 Om domssager.

Til: Justitsminister Nick Hækkerup (S)
Dato: 27-04-2020
Samling: 2019-20
Status: Besvaret, endeligt

Om § 20-spørgsmålet

Sagsgang:
Anmeldelse 27-04-2020
Endelig besvarelse 04-05-2020
Spørgsmålets ordlyd:
Mener ministeren, det er rimeligt, at en borger kan blive anklaget og siden være i limbo i mange år, hvor den sociale fordømmelse kan være meget belastende, mens der ventes på en afklaring efter retsstatens principper?
Skriftlig begrundelse:
I 2012 begyndte en meget omtalt sag på Færøerne, da en række ledende personer i en bank og en af bankens revisorer blev sagsøgt af Finansiel Stabilitet. Ved domfældelsen syv år senere – den 18. november 2019 – blev to af personerne helt frikendt. Dette er ikke noget enestående eksempel på, at færøske borgere har stået anklaget i meget lang tid for derefter at blive frikendt. Spørgeren er bekendt med flere tilfælde, hvor personer – med store personlige og professionelle omkostninger til følge – har stået anklaget for forseelser eller kriminalitet i op til flere år, før der er fældet endegyldig dom i deres sag. I nogle tilfælde er dele af anklagerne frafaldet, og i andre tilfælde er de anklagede frifundet. Da anklagepunkterne er offentlige, kan en langtrukken sagsproces resultere i, at der fældes en dom uden for retten. Mange oplever, at de bliver dømt på forhånd i nyhedsmedierne og af deres sociale kredse, før de retlige processer har fundet sted. Det forekommer spørgeren problematisk, at staten kan sagsøge en borger og siden kan lade borgeren være i limbo i mange år, hvor den sociale fordømmelse kan være meget belastende og vedkommendes erhvervsmuligheder stærkt begrænsede, mens der ventes på en afklaring efter retsstatens principper. I de tilfælde, hvor den anklagede endda ender med at blive frikendt, er der efter spørgerens mening tale om et ganske alvorligt problem for retssikkerheden. Det ville derfor være ønskeligt, at der blev sat en tidsmæssig begrænsning på sådanne processer.
Dokumentdato: 04-05-2020
Modtaget: 04-05-2020
Omdelt: 04-05-2020

Svar på spm. nr. S 1014: Mener ministeren, det er rimeligt, at en borger kan blive anklaget og siden være i limbo i mange år, hvor den sociale fordømmelse kan være meget belastende, mens der ventes på en afklaring efter retsstatens principper?

Svar på spm. nr. S 1014 (pdf-version)
Html-version
Dokumentdato: 27-04-2020
Modtaget: 27-04-2020
Omdelt: 27-04-2020

Mener ministeren, det er rimeligt, at en borger kan blive anklaget og siden være i limbo i mange år, hvor den sociale fordømmelse kan være meget belastende, mens der ventes på en afklaring efter retsstatens principper?

Mener ministeren, det er rimeligt, at en borger kan blive anklaget og siden være i limbo i mange år, hvor den sociale fordømmelse kan være meget belastende, mens der ventes på en afklaring efter retsstatens principper? (pdf-version)
Html-version