Aktstk. 122 Aktstykke om kompensationsordning for selvstændige, freelancere m.v. som oplever et omsætnings- eller B-indkomstfald på minimum 30 pct. som følge af COVID-19

Af: Erhvervsminister Simon Kollerup (S)
Folketingsår: 2019-20
Status: Tiltrådt

Om aktstykket

Fremsat:
26-03-2020
Afgjort:
27-03-2020
Paragrafområde:
§ 8 Erhvervsministeriet
Afgørelse:
Tiltrådt af Finansudvalget den 27-03-2020

Venstres medlemmer af udvalget støtter aktstykket. Venstre noterer sig med tilfredshed, at det lykkedes at få omsætningsgrænsen for selvstændige nedsat til 10.000 kr. om måneden. Venstre havde dog gerne set større fleksibilitet for såkaldte kombinatører.
Venstre noterer sig med tilfredshed, at ordningen naturligvis også gælder folkepensionister, der driver selvstændig virksomhed, selvom der på virksomhedsguiden.dk blev skabt tvivl herom.
Venstre havde gerne set, at der i definitionerne til omsætningsnedgang var anvendt samme fleksibilitet som i § 4, stk. 3 i bekendtgørelsen om garantier for SMV’er.
Venstre er den opfattelse, at ordningen kunne have været mere omfattende og dækkende for en længere periode, og Venstre understreger, at det er nødvendigt med yderligere tiltag for at sikre dansk økonomi, dansk erhverv og danske arbejdspladser både under og efter Corona-krisen.
Venstre vil gerne tilkendegive, at vi vil holde regeringen fast på ”aftale om COVID-19-initiativer af 19. marts 2020” og ikke mindst den aftalte formulering i aftalen: ”Parterne er enige om at tage alle nødvendige skridt for at bringe danske virksomheder og arbejdspladser bedst muligt gennem COVID-19-epidemien og er villige til om nødvendigt at prioritere et trecifret milliardbeløb til eventuelle yderligere initiativer”.
For Venstre er det afgørende, at vi som samfund reagerer så hurtigt og effektivt som muligt for at begrænse de økonomiske konsekvenser af Corona-krisen.

Enhedslistens medlem af udvalget støtter aktstykket, men EL forventer, at der i skitseringen af kompensationsordningen i den kommende bekendtgørelse tages højde for, at mange freelancere har et sammensat indtægtsgrundlag bestående af f.eks. B-indkomst, små virksomhedsoverskud, A-indkomst, biblioteksafgifter, legater, rettighedsbaserede indtægter, m.m. På den måde sikrer vi, at sådanne indtægter kan puljes i et samlet beregningsgrundlag, så freelancerne har en chance for at opfylde minimumsgrænsen.
Dokumentdato: 27-03-2020
Modtaget: 27-03-2020
Omdelt: 27-03-2020

Tiltrådt aktstykke

20191_aktstk_afgjort122.pdf