B 56 Forslag til folketingsbeslutning om danske militære bidrag til NATO-landes nationale flådestyrker, herunder til fremme af maritim sikkerhed og forsvar af flådestyrkerne.

Af: Udenrigsminister Anders Samuelsen (LA)
Udvalg: Forsvarsudvalget
Samling: 2018-19 (1. samling)
Status: 2. beh/Vedtaget

Om beslutningsforslaget

Sagsgang:
Fremsat 04-12-2018
1. behandlet/henvist til udvalg 14-12-2018
Betænkning afgivet 22-01-2019
2. behandlet/vedtaget 05-02-2019
Ministerområde:
Udenrigsministeriet
Resumé:
Med beslutningsforslaget anmoder regeringen om Folketingets samtykke til, at danske flådebidrag kan indsættes i NATO-landes nationale flådestyrker i op til 12 måneder ad gangen. Danske bidrag vil medvirke til løsningen af maritime sikkerhedsopgaver og til forsvaret af flådestyrken samt eventuelt luftrumskoordination og -kontrol.

Konkret drejer det sig om, at Danmark vil bidrage med en fregat til en fransk hangarskibsgruppe i forbindelse med dennes udsendelse fra ultimo februar til medio maj 2019. Det danske bidrag til den franske hangarskibsgruppe vil bestå af en fregat af Iver Huitfeldt-klassen med en samlet besætning på op til ca. 160 personer. Der udsendes ydermere midlertidigt to forbindelsesofficerer til henholdsvis det franske hangarskib og til det franske overordnede militære hovedkvarter i Paris.

Derudover vil Danmark fra 2019, efter behørig inddragelse af Folketinget, kunne tilbyde NATO-landene følgende typer af bidrag til indsættelse i deres flådestyrker i op til 12 måneder ad gangen:

- Et skibsbidrag bestående af en fregat af Iver Huitfeldt-klassen eller et fleksibelt støtteskib af Absalonklassen inklusiv helikopter med en samlet besætning på op til ca. 160 personer.
- Et skibsbidrag bestående af et inspektionsskib af Thetisklassen inklusiv helikopter på op til ca. 90 personer.
- Stabsofficersbidrag i form af et forbindelsesofficersbidrag til relevante militære hovedkvarterer og om bord i flådestyrken.

Cyberkapaciteter vil også kunne indgå i danske bidrag.
Afstemning:
Forslaget blev vedtaget. For stemte 92 (S, DF, V, LA, RV, SF og KF), imod stemte 15 (EL og ALT), hverken for eller imod stemte 0.