Tak for det, og tak for spørgsmålet.
Det er klart, at ro og klasseledelse spiller, som spørgeren også gør klart, en central rolle i folkeskolereformen.
Begge dele har stor betydning.
Det ved vi med elever i folkeskolen.
Det har stor betydning for elevernes læringsudbytte, og det understøttes jo også af læreruddannelsen, som for nylig blev reformeret med opbakning fra en bred kreds af partier, herunder også Dansk Folkeparti.
Reformen af læreruddannelsen har fokus på netop klasseledelse for at sikre, at alle lærere kan gennemføre undervisning med fokus på både klassen og på den enkelte elev.
Lærerne skal kunne skabe struktur og tydelighed i undervisningen – det er det, der fremgår – dels for at forebygge uro, dels af hensyn til inkluderede elever, som også kan have behov for mere faste rammer.
For det første indeholder kompetencemålene for lærernes grundfaglighed derfor videns- og færdighedsmål specifikt om klasseledelse.
For det andet skal de kommende lærere kunne – og jeg remser bare lige de fire ting op – anvende et bredt repertoire af undervisningsmetoder og relevante læremidler, differentiere undervisningen, evaluere elevernes læringsudbytte med henblik på hele tiden at forbedre undervisningen og vælge relevante specialpædagogiske og inkluderende indsatser.
Det er en del af den grundfaglighed, som alle lærere skal have, og som blev styrket netop med reformen af læreruddannelsen.
For det tredje indgår klasseledelse jo også som et selvstændigt område med egne videns- og færdighedsmål i kompetencemålene for læreruddannelsens praktik, og måske er der nogle – jeg ved det ikke – som synes, at det vil være lettere, hvis al undervisning foregik i klasselokalet og eleverne kun sagde noget, når de blev spurgt, men sådan foregår det jo heldigvis ikke.
Så selvfølgelig skal der ikke være forstyrrende støj og uro blandt eleverne, men lyd i et læringsrum kan også være udtryk for – og det er jeg sikker på vi er enige i – engagerede elever og intense arbejdsprocesser, selvfølgelig inden for rimelighedens grænser.
Så derfor vil jeg godt afslutte med at understrege, at jeg ikke ser klasseledelse som sådan en række adfærdsregulerende og disciplinerende teknikker.
For mig handler klasseledelse om dannelse, om demokratisk ledelse, om elevinddragelse og også om den kritiske dialog, som også finder sted i folkeskolen, og frem for alt om, hvordan klassen ledes som et fællesskab, hvor alle elever får mulighed for at deltage og lære i et trygt og meningsfuldt miljø.