Hr.
Rasmus Prehn spørger om regeringens økonomi og økonomiske plan i forhold til kommunerne, som pålægger kommunerne at spare i folkeskolen.
Vi fortsætter i 2011 med et uændret højt serviceniveau i kommunerne, hvilket vi har lavet en aftale med dem om.
Men prioriteringen i den enkelte kommune er naturligvis op til kommunalbestyrelsen, og det er det, vi ser nogle effekter af her.
De seneste tal, vi har, viser f.eks., at man i 2009 åbenbart havde underbudgetteret i forhold til, hvad man rent faktisk brugte i folkeskolen.
Det viste sig, at budgetterne slet ikke holdt.
Da brugte man mere end 1,1 mia.
kr.
ud over det, man havde budgetteret.
Og det er selvfølgelig sådan, at når man har brugt mere, end man måske havde, skal man kompensere for det i efterfølgende år.
Det er måske noget af det, vi ser i øjeblikket.
Men det afgørende for regeringen er selvfølgelig, at vi i en tid, hvor der ikke kommer flere penge til landet sådan susende ind ad vinduerne, og hvor vi heller ikke agter at beskatte danske virksomheder og danske arbejdspladser hårdere, bruger den ressource, der er i folkeskolen, bedst muligt.
Og når mange til trods for stigende enhedsomkostninger i folkeskolen oplever, at skolen ikke kan flotte sig – for det oplever man ikke som forælder, det medgiver jeg helt og holdent – så er det vigtigt at få mest muligt ud af de ressourcer, der er der.
Det er derfor, at folkeskoleforligskredsen i øjeblikket arbejder med at prøve at lave en mere inkluderende folkeskole.
Vi ser på, hvordan den vil kunne rumme flere af de elever, der i dag skubbes væk fra skolen, inde i klassen, for de 30 pct.
af folkeskolens ressourcer, vi bruger uden for klassen, mangler man faktisk i normalklassen.
Så det er et væsentligt stykke arbejde, der ligger forude for os der.
Derudover har jeg jo også appelleret til, at aktørerne, dvs.
kommuner og Danmarks Lærerforening, kigger på – og jeg medvirker gerne, hvis det drejer sig om noget i vores lovgivning – hvordan man kan sikre, at alle kommuner kommer op på, at der er mere undervisningstid i den samlede arbejdstid, end der er i dag.
For jeg tror på, at det, der virkelig flytter eleverne, og det, der er afgørende for eleverne, er samværet med læreren.
Og det er vi jo også i dialog om i forligskredsen, men jeg er det også sådan mere offentligt, for jeg mener, at når vi kunne frigøre omkring 3.200 lærerstillinger, hvis alle kommuner gjorde som dem, hvor der undervises mest, ja, så er det nogle lavthængende frugter, vi kunne plukke til gavn for eleverne.