L 67 (som fremsat): Forslag til lov om ændring
af lov om fødevarer. (Fødevarekontrol,
sanktionsmuligheder og gennemførelse af forbrugertest
m.v.).
Fremsat den 13. november 2008 af
fødevareministeren (Eva Kjer Hansen)
Forslag
til
Lov om ændring af lov om
fødevarer
(Fødevarekontrol, sanktionsmuligheder
og gennemførelse af forbrugertest m.v.)
§ 1
I lov nr. 526 af 24. juni 2005 om
fødevarer, som ændret ved § 6 i lov nr. 1430 af
21. december 2005, § 1 i lov nr. 1549 af 20. december 2006,
§ 1 i lov nr. 110 af 26. februar 2008 og § 3 i lov nr.
538 af 17. juni 2008, foretages følgende
ændringer:
1. I
§ 10 indsættes som stk. 3:
»Stk. 3.
Ministeren kan gennemføre og offentliggøre
sammenlignende test af fødevarer. Der kan i forbindelse med
testvirksomheden anvendes anonym informationsindsamling.«
2. I
§ 60, stk. 5, indsættes
efter »den tilsigtede«: »eller
opnåede«.
3.§ 63 a ophæves.
§ 2
Loven træder i kraft den 1. januar 2009.
§ 3
Loven gælder ikke for Færøerne
og Grønland, men kan ved kongelig anordning helt eller
delvis sættes i kraft for Grønland med de afvigelser,
som de særlige grønlandske forhold tilsiger.
Bemærkninger til lovforslaget
Almindelige bemærkninger
1. | Indledning | |
| 1.1. | Lovforslagets hovedindhold og
baggrund | |
2. | Lovforslagets hovedpunkter | |
| 2.1 | Revision af lov nr. 1549 af 20. december
2006 om ændring af lov om fødevarer, lov om
næringsbrev til fødevarebutikker og lov om
restaurations- og hotelvirksomhed m.v. (Strafskærpelse,
næringsbrev til fødevarevirksomheder og inddragelse
heraf, udveksling af oplysninger m.v.) | |
| | 2.1.1. | Revision af ændrede
bødestørrelser for mindre virksomheder (§ 60,
stk. 5) | |
| | | 2.1.1.1. | Gældende ret | |
| | | 2.1.1.2. | Fødevareministeriets overvejelser
og lovforslagets indhold | |
| | 2.1.2. | Markedsføring og
tilbagetrækning af materialer og genstande bestemt til
kontakt med fødevarer (§ 25 a) | |
| | | 2.1.2.1. | Gældende ret | |
| | | 2.1.2.2. | Fødevareministeriets
overvejelser | |
| | 2.1.3. | Laboratoriers oplysningspligt og straf for
undladelse af at overholde oplysningspligt (§ 54, stk. 4 og
§ 60, stk. 1, nr. 3) | |
| | | 2.1.3.1. | Gældende ret | |
| | | 2.1.3.2. | Fødevareministeriets
overvejelser | |
| | 2.1.4. | Indhentelse af oplysninger fra andre
offentlige myndigheder (§ 54 a) | |
| | | 2.1.4.1. | Gældende ret | |
| | | 2.1.4.2. | Fødevareministeriets
overvejelser | |
| | 2.1.5. | Straf for vildledning (§ 60, stk. 1,
nr.1) | |
| | | 2.1.5.1. | Gældende ret | |
| | | 2.1.5.2. | Fødevareministeriets
overvejelser | |
| 2.2. | Hjemmel til gennemførelse af
forbrugertest | |
| | 2.2.1. | Gældende ret | |
| | 2.2.2. | Fødevareministeriets
overvejelser | |
3. | Økonomiske og administrative
konsekvenser for stat, regioner og kommuner | |
4. | Økonomiske og administrative
konsekvenser for erhvervslivet | |
5. | Miljømæssige
konsekvenser | |
6. | Administrative konsekvenser for
borgerne | |
7. | Forholdet til EU-retten | |
8. | Høring | |
9. | Sammenfattende skema | |
1. Indledning
1.1. Lovforslagets hovedindhold og
baggrund
Fødevareloven blev i 2006 ændret ved lov nr. 1549
af 20. december 2006 om ændring af lov om fødevarer,
lov om næringsbrev til fødevarebutikker og lov om
restaurations- og hotelvirksomhed m.v. (Strafskærpelse,
næringsbrev til fødevarevirksomheder og inddragelse
heraf, udveksling af oplysninger m.v.).
Ved ændringen blev der som fødevarelovens §
63 a indsat en revisionsklausul. Bestemmelsen fastslår, at
ministeren (dengang ministeren for familie- og
forbrugeranliggender, nu ministeren for fødevarer, landbrug
og fiskeri) i folketingsåret 2008-09 fremsætter forslag
om revision af de bestemmelser i fødevareloven, som blev
indsat i forbindelse med ovennævnte ændring.
Den ovennævnte lovændring var et led i en plan som
udmøntede en aftale af 8. april 2006 mellem regeringen og
Dansk Folkeparti på fødevareområdet. Planen gik
blandt andet ud på at iværksætte initiativer, som
sikrer hurtigere og skrappere sanktioner overfor de virksomheder,
der gentagne gange bryder fødevarelovgivningen. Et af disse
initiativer var en væsentlig, generel skærpelse af
bødeniveauet i sager om overtrædelse af reglerne i
fødevarelovgivningen. Skærpelsen blev
gennemført ved en ændring i lovens strafbestemmelse,
og ved, at der i ændringslovens forarbejder i tilknytning til
denne ændring blev foreslået vejledende
normalbødestørrelser for overtrædelser af
fødevarelovgivningen på en række nærmere
beskrevne områder.
Herudover blev der indført hjemmel til at indhente
oplysninger hos andre myndigheder og mulighed for elektronisk
samkøring af registre og sammenstilling af oplysninger i
kontroløjemed. Formålet hermed var at sikre en
effektiv kontrol.
Udover initiativerne som følge af den nævnte
aftale mellem regeringen og Dansk Folkeparti blev der med
lovændringen indført hjemmel til at fastsætte
bestemmelser om påbud om tilbagetrækning af materialer
og genstande bestemt til kontakt med fødevarer samt forbud
mod markedsføring heraf, såfremt materialerne og
genstandene frembyder sundhedsfare. Dette område havde hidtil
været reguleret af lov om produktsikkerhed.
Endvidere etablerede lovændringen en oplysningspligt for
laboratorier i forbindelse med eftersporing af
fødevarebårne udbrud og mistanke herom. Endelig
ændredes fødevarelovens strafbestemmelse - dels blev
undladelse af at efterkomme den ovenfor beskrevne oplysningspligt
for laboratorier gjort strafbar, og dels blev overtrædelse af
lovens § 14, stk. 1, om vildledning gjort strafbar.
Det foreliggende lovforslag fremsættes med henvisning
til revisionsklausulen i § 63 a, og indeholder dermed en
redegørelse for overvejelserne om revision af de
ændringer i fødevareloven, som blev indført med
lov nr. 1549 af 20. december 2006.
Det foreslås, som led i revision af loven, at
bødestørrelserne for små virksomheder skal
nedsættes. Dette indebærer en ændring i forhold
til anvendelsen af de vejledende
normalbødestørrelser, som blev indført ved lov
nr. 1549 af 20. december 2006. Der foreslås endvidere en
præcisering af teksten i lovens strafbestemmelse i § 60,
stk. 5.
Det foreslås, at de øvrige bestemmelser, som blev
ændret ved lov nr. 1549 af 20. december 2006,
opretholdes.
Endelig foreslås det, at revisionsklausulen i
fødevarelovens § 63 a ophæves, idet revisionen af
den seneste lovændring, lov nr. 1549 af 20. december 2006, i
givet fald bliver gennemført med forslaget.
Udover revision i henhold til lovens § 63 a indeholder
lovforslaget et forslag til en ændring vedrørende
forbrugertest. Ændringen foreslås blandt andet på
baggrund af de indhøstede erfaringer med
bekendtgørelse nr. 330 af 3. april 2007 om
Ernæringsmærket. Bekendtgørelsen, der
trådte i kraft den 19. april 2007, vedrører den
frivillige anvendelse af et mærke til
ernæringsoplysning i forbindelse med markedsføring af
fødevarer. Mærkningsordningen har til formål at
skabe større gennemskuelighed for forbrugerne i valget af
fødevarer, herunder at højne forbrugernes bevidsthed
om det sunde valg af fødevarer i hverdagen og om kvaliteten
af fødevarerne. I den forbindelse er det hensigten at skabe
hjemmel for Fødevareministeriets gennemførelse af
forbrugertest og dermed give forbrugerne mulighed for at få
oplyst, hvordan en fødevare er indplaceret i forhold til
testkriterierne, såfremt fødevareproducenterne ikke
ønsker at give kunderne denne information direkte på
produktet.
2. Lovforslagets hovedpunkter
2.1. Revision af lov nr. 1549 af 20.
december 2006 om ændring af lov om fødevarer, lov om
næringsbrev til fødevarebutikker og lov om
restaurations- og hotelvirksomhed m.v. (Strafskærpelse,
næringsbrev til fødevarevirksomheder og inddragelse
heraf, udveksling af oplysninger m.v.)
Indholdet af de bestemmelser, der ifølge
revisionsklausulen i § 63 a skal revideres, kan kort
opsummeres til følgende:
- § 25 a.
Hjemmel til udstedelse af regler om markedsføring og
tilbagetrækning af materialer og genstande bestemt til
kontakt med fødevarer.
- § 54, stk.
4. Laboratoriers oplysningspligt i forbindelse med eftersporing af
fødevarebårne udbrud og mistanke herom.
- § 54 a.
Hjemmel til indhentelse af oplysninger fra andre offentlige
myndigheder, der er nødvendige for at kontrollere, at
fødevarelovgivningen overholdes, bl.a. med henblik på
registersamkøring og sammenstilling af oplysninger i
kontroløjemed, herunder oplysninger om skatteforhold.
- § 60, stk.
1, nr. 1. Hjemmel til straf for overtrædelse af
fødevarelovens § 14, stk. 1, om vildledning.
- § 60, stk.
5. Skærpelse af sanktionsmulighederne i form af højere
bøder.
Der vil i det følgende blive redegjort for
overvejelserne vedrørende hver enkelt af
bestemmelserne.
2.1.1. Revision af ændrede
bødestørrelser for mindre virksomheder (§ 60,
stk. 5)
2.1.1.1. Gældende ret
Det fremgår af forarbejderne til den gældende
fødevarelov, lov nr. 526 af 24. juni 2005 (FT 2004-05 (2.
samling): 1812, 4339, 4920; A 6528; B 851, 1592 (lovforslag 145)),
at der ved loven tilsigtedes en skærpelse af den
strafferetlige sanktionspraksis. Dette blev udmøntet ved, at
det fremgår af lovens strafbestemmelse, at der skal tages
hensyn til virksomhedens omsætning ved udmåling af
bødestørrelse.
Bøden udmåles under hensyntagen til virksomhedens
størrelse og omsætning således, at den
præventive effekt forholdsmæssigt bliver bedre
sammenlignelig for virksomhederne uanset disses omsætning og
størrelse.
Ved lov nr. 1549 af 20. december 2006 blev det herudover som
noget nyt fastsat i lovens straffebestemmelse, at der ved
udmåling af bødestraf skal tages hensyn til, om
overtrædelsen har fremkaldt fare for
fødevaresikkerheden, om den er begået som led i en
systematisk overtrædelse af fødevarelovgivningen og
til den tilsigtede berigelse. I forarbejderne til bestemmelsen
indgår en række vejledende
normalbødestørrelser. Formålet med angivelsen
af de vejledende bødestørrelser var generelt at
skærpe bødeniveauet på området og at
sikre, at de nævnte hensyn tilstrækkeligt og passende
slår igennem i normalbødestørrelsen.
2.1.1.2. Fødevareministeriets
overvejelser og lovforslagets indhold
De vejledende bødestørrelser udspringer som
ovenfor anført af den plan, som udmøntede aftalen,
som blev indgået mellem regeringen og Dansk Folkeparti i
april 2006. Planen gik som nævnt bl.a. ud på at
iværksætte initiativer, som sikrer hurtigere og
skrappere sanktioner overfor de virksomheder, der gentagne gange
bryder fødevarelovgivningen. Herudover var det et led i
planen, at der på udvalgte områder skulle ske en mere
konsekvent sanktionering med bøder.
I planen gav dette sig udtryk i 10 konkrete tiltag,
herunder:
- Indførelse
af mere konsekvent bødesanktionering på udvalgte
områder, fx ved manglende mærkning, således at
alle overtrædelser, der ikke er rene bagateller, skal
straffes med bøde.
- Skærpelse
af sanktionsmulighederne i form af højere bøder.
I forbindelse med, at de vejledende
bødestørrelser som fremgår af forarbejderne til
lov nr. 1549 af 20. december 2006 er blevet evalueret, er det
besluttet, at evalueringen også skal omfatte den anvendelse
af mere konsekvent bødesanktionering, som blev
indført med implementeringen af de ovenfor nævnte
tiltag.
Den mere konsekvente bødesanktionering var
således ligesom de vejledende bødestørrelser et
væsentligt led i gennemførelsen af den
ovennævnte plan. Da der er en tæt sammenhæng
mellem mere konsekvent bødesanktionering og
bødestørrelserne, er det vurderet, at disse
bør evalueres samlet. Høringen, som er
gennemført til brug for overvejelserne om revision af
bødestørrelserne, har således også
omfattet den konsekvente bødesanktionering.
Mere konsekvent bødesanktionering er implementeret ved
Fødevarestyrelsens "Instruks vedrørende mere
konsekvent bødesanktionering på udvalgte
områder", som trådte i kraft den 1. juli 2006.
Instruksen indebærer, at klare overtrædelser af klare
regler som udgangspunkt skal sanktioneres med en administrativ
bøde, også ved førstegangsovertrædelser.
Instruksen opregner en række eksempler på
områder, hvor konsekvent bødesanktionering finder
anvendelse.
Der skal også i de tilfælde, som er omfattet af
instruksen, foretages en konkret vurdering i hver enkelt sag, og
bødesanktionering kan fraviges, hvis der er tale om
bagatelagtige overtrædelser, eller hvis der i øvrigt
foreligger formildende omstændigheder.
Formålet med instruksen er at medvirke til, at
virksomhederne i højere grad overholder reglerne på
området, idet tidligere/hurtigere og korrekt anvendelse af
bøder i forbindelse med konstaterede lovovertrædelser,
har en præventiv effekt.
Højere bødestørrelser er som beskrevet
ovenfor implementeret ved lov nr. 1549 af 20. december 2006. De
vejledende bødestørrelser, som trådte i kraft
den 21. februar 2007, er beskrevet i forarbejderne til loven. Det
fremgår af forarbejderne, at det er væsentligt, at
overtrædelser bliver sanktioneret konsekvent og
føleligt, og at det daværende bødeniveau
generelt blev vurderet som værende for lavt, så der
ikke var den fornødne præventive effekt.
De vejledende normalbødestørrelser i
lovforslaget varierer mellem 1.500 kr. og 40.000 kr., således
at bødestørrelsen stiger i takt med, at risikoen for
fødevaresikkerheden øges. På nogle
områder var der tale om en fordobling eller mere af de hidtil
gældende bødestørrelser. De vejledende
normalbødestørrelser er fastsat med udgangspunkt i en
enkelt førstegangsovertrædelse i en mindre virksomhed.
Ved fastsættelse af den endelige bødestørrelse
skal der altid tages hensyn til eventuelle formildende eller
skærpende omstændigheder samt virksomhedens
omsætning. Det skal understreges, at spørgsmålet
om, hvilken straf der skal fastsættes i det enkelte
tilfælde, naturligvis fortsat i sidste instans beror på
domstolenes konkrete vurdering af samtlige sagens
omstændigheder.
Forarbejderne angiver den vejledende
normalbødestørrelse, som i forbindelse med
sagsbehandlingen skal anvendes ved udstedelse af
bødeforlæg og ved anmeldelse af overtrædelser
til politiet.
Fødevarestyrelsen har i forbindelse med
lovforberedelsen hørt en lang række organisationer
m.v. vedrørende erfaringerne med de højere
bødestørrelser og instruksen om mere konsekvent
bødesanktionering, samt om laboratoriernes
oplysningspligt.
Høringen har givet et klart og generelt billede af, at
organisationerne er utilfredse med såvel
bødestørrelserne som den konsekvente
bødesanktionering. Bødestørrelserne og
konsekvent bødesanktionering har ingen eller delvis
præventiv effekt ifølge flertallet af
organisationerne, mens et mindretal er af den opfattelse, at
skærpelserne har en præventiv effekt.
Bemærkningerne kan i øvrigt sammenfattes
således:
-
Skærpelserne rammer meget bredere end de "brodne kar", som de
var tiltænkt at ramme. Den praktiske gennemførelse af
skærpelserne er gået ud over det, som var forudsat i
den ovenfor beskrevne plan.
-
Skærpelserne er ikke i tråd med anvendelse af den
nødvendige sanktion og betyder i nogle tilfælde, at
sanktionen er ude af proportioner i forhold til
overtrædelsen.
-
Skærpelserne rammer i høj grad overtrædelser af
mere administrativ karakter, f.eks. manglende dokumentation af
egenkontrol, hvilket flere høringsparter ikke mener burde
være tilfældet.
- I forbindelse med
valg af sanktion og bødestørrelse burde der i langt
højere grad sondres mellem forsætlige og
"lejlighedsvise"/uagtsomme overtrædelser, og om
overtrædelsen har fødevaresikkerhedsmæssige
konsekvenser eller ej.
-
Bødestørrelserne og den konsekvente
bødesanktionering er ikke tilstrækkeligt fleksible,
bl.a. i forhold til forskellen mellem små og store
virksomheder.
-
Skærpelserne har skabt mistillid mellem virksomheder og
fødevarekontrollen. Dette vanskeliggør bl.a. den
øgede dialog mellem virksomhederne og kontrollen, som der er
lagt op til i fødevareforliget, der blev indgået
mellem regeringen og samtlige partier den 31. maj 2007. Mistilliden
kan således også bevirke, at færre virksomheder
overholder reglerne.
Nogle organisationer påpeger, at de uheldige virkninger
af skærpelserne forstærkes ved, at
fødevareregionerne ikke sanktionerer ensartet. Derudover
nævner enkelte organisationer det som et problem, at der ikke
kan klages over et bødeforlæg i det administrative
system.
Organisationerne og virksomhederne har forskellige
synspunkter, men det står klart, at langt det overvejende
flertal finder, at såvel konsekvent bødesanktionering
som de højere bødestørrelser - og ikke mindst
kombinationen - har en række negative og utilsigtede
virkninger.
Forbrugerrådet er efterfølgende fremkommet med
bemærkninger i forbindelse med høring af lovforslaget.
Bemærkningerne fra Forbrugerrådet tager stilling til de
forslag til ændringer, der præsenteres senere i dette
afsnit, og kan sammenfattes således:
-
Forbrugerrådet er på nuværende tidspunkt ikke
enig i en ophævelse af nultolerancen, f.eks. bør man
først tage stilling til nedsættelse af
bødestørrelser for mindre virksomheder, når der
foreligger mere statistisk materiale. Konsekvensen af forslaget vil
være, at der stort set ikke gives bøder.
- Ophævelsen
af nultolerancen vil medføre, at der ikke længere
bødesanktioneres ved førstegangsovertrædelser
af en række alvorlige overtrædelser.
- Sammenfattende
mener Forbrugerrådet, at de skærpede bøder (og
måske den konsekvente bødesanktionering) har haft en
meget positiv indvirkning på de dele af branchen, der havde
størst problemer med at følge reglerne.
Evalueringen af nultoleranceplanen indeholder bl.a. en
vurdering af statistisk materiale vedrørende udviklingen i
antallet af kontrolresultater samt udviklingen i antallet af
bøder og politianmeldelser indenfor udvalgte
lovgivningsområder. Tallene fra 1. kvartal 2008 viser en
begyndende tendens til stigning i antallet af kontrolresultater
uden bemærkninger. Det er dog særdeles vanskeligt at
vurdere, hvad der skyldes de pågældende stramninger,
eller hvad der skyldes andre årsager, f.eks. det
risikobaserede tilsynskoncept, der blev indført med
fødevareforliget i 2008.
Baggrunden for forslaget om nedsættelse af
bødestørrelser for små virksomheder er, at det
vurderes, at de højere bødestørrelser rammer
de små virksomheder uforholdsmæssigt hårdt.
Forslaget har alene betydning for, hvilke
bødestørrelser, der skal finde anvendelse, og ikke om
der skal sanktioneres med bøde.
Også efter en ophævelse af instruksen om mere
konsekvent bødesanktionering skal der i alle tilfælde
foretages en konkret vurdering af, hvilken sanktion en
overtrædelse skal medføre - også i
førstegangstilfælde. En ophævelse vil
således ikke medføre, at der ikke kan sanktioneres med
bøde ved førstegangsovertrædelser.
Det vurderes på baggrund af høringssvarene samt
fødevaremyndighedernes erfaringer med administrationen af
reglerne, at der bør ske justeringer i de skærpelser,
som blev indført med lov nr. 1549 af 20. december
2006.
Det foreslås, at justeringen skal ske ad to veje:
Dels er det hensigten, at den mere konsekvente
bødesanktionering, ifølge hvilken der som
udgangspunkt udstedes bødeforlæg i de
førstegangstilfælde, hvor der er tale om en klar
overtrædelse af en klar regel, ophæves. Baggrunden
herfor er at det vurderes, at konsekvent bødesanktionering i
mange tilfælde kan medføre sanktioner, som er
strengere, end det umiddelbart er nødvendigt for at få
virksomheden til at rette op på forholdet. De
førstegangsovertrædelser, som vurderes at være
begået forsætligt, eller vurderes som så grove
eller af et sådant omfang, at de af præventive grunde
bør bødesanktioneres, kan efter de gældende
sagsopfølgningsprincipper fortsat søges afgjort ved
bødeforlæg.
Justeringen skal også ses i lyset af bl.a. den
incitamentsstruktur, som blev indført i forbindelse med
implementeringen af det politiske forlig af 31. maj 2007 på
fødevarekontrolområdet. Det blev i den forbindelse
bestemt, at en indskærpelse som overvejende hovedregel skal
følges op med et ekstra gebyrbelagt kontrolbesøg, og
at virksomheder kan opnå elitestatus, hvis de over tid
overholder reglerne. Dette forventes bl.a. at have den effekt, at
virksomhederne, som risikerer at miste en eventuel elitestatus
på baggrund af en indskærpelse, vil gøre en
ekstra indsats for at overholde reglerne, også selvom der
ikke i samme omfang sanktioneres med bøder.
Efter den foreslåede justering vil de administrative
bødeforlæg hovedsagligt blive anvendt enten i
dokumenterede gentagelsestilfælde eller i de
førstegangstilfælde, som vurderes som forsætlige
eller som så grove eller omfattende, at en indskærpelse
ikke i sig selv vurderes at udgøre den nødvendige
sanktion.
Derudover vurderes der at være behov for, at de
vejledende bødestørrelser, som fremgår af
forarbejderne til lov nr. 1549 af 20. december 2006, justeres for
små virksomheder med en lille omsætning. Det vurderes,
at de højere bødestørrelser har ramt
uforholdsmæssigt hårdt i virksomheder med en lille
omsætning. Virksomheder med en lille omsætning kan
være forskellige detailvirksomheder som fx visse kiosker,
grønthandlere, specialforretninger, restauranter samt
børnehaver, idrætsforeninger m.v., jf. nærmere
nedenfor.
Som anført under pkt. 2.1.1.1. skal der efter den
gældende lov tages hensyn til virksomhedernes omsætning
ved udmåling af bødestørrelser. Det
fremgår af forarbejderne til lovens strafbestemmelse, at der
med denne bestemmelse blev skabt udtrykkelig hjemmel til
differentiering af bødestørrelser efter virksomhedens
omsætning, og at der med bestemmelsen blev tilsigtet en
forhøjelse af bødeniveauet for større
virksomheder, således at den præventive effekt
forholdsmæssigt blev bedre sammenlignelig for virksomheder,
uanset disses omsætning.
I forbindelse med fødevareregionernes udstedelse af
administrative bødeforlæg i henhold til
fødevarelovens § 61, stk. 1, er det ikke i alle
tilfælde muligt at skaffe oplysninger om virksomhedens
omsætning. Ved fastsættelse af
bødestørrelsen anvender fødevareregionerne
derfor som udgangspunkt antal ansatte i virksomheden som indikator
for omsætningen. Det skal dog understreges, at
fødevareregionen i hvert enkelt tilfælde skal foretage
en konkret vurdering på baggrund af alle relevante
oplysninger om den enkelte virksomhed, som regionen har til
rådighed. Det skal således vurderes, om indplaceringen
med antal ansatte som indikator giver et korrekt billede af
virksomhedens omsætning og størrelse. Udover antal
ansatte kan relevante indikatorer, som skal tages med i vurderingen
af bødestørrelsen i forhold til omsætning, fx
være arten og omfanget af aktiviteter i virksomheden m.v. I
de tilfælde, hvor det vurderes, at antal ansatte ikke giver
et korrekt billede af virksomhedens omsætning, skal
fødevareregionen tage hensyn hertil.
I forbindelse med kategorisering af virksomheder efter
omsætning opdeles virksomhederne i hhv. mindre, mellemstore
og store virksomheder. Mindre virksomheder sanktioneres med
normalbødestørrelsen, mellemstore virksomheder med
normalbødestørrelsen + 50 % og store virksomheder med
normalbødestørrelsen + 100 %.
For engrosvirksomheder med behandling, dvs. virksomheder, hvor
der sker håndtering, der ændrer fødevarerne,
kategoriseres virksomheder med 1-9 ansatte som udgangspunkt som
mindre virksomheder, virksomheder med 10-49 ansatte som mellemstore
virksomheder, og virksomheder med 50 ansatte eller derover som
store virksomheder. For detailvirksomheder og engrosvirksomheder
uden behandling kategoriseres virksomheder med 1-9 ansatte som
udgangspunkt som mindre virksomheder, virksomheder med 10-24
ansatte som mellemstore virksomheder, og virksomheder med 25
ansatte eller derover som store virksomheder.
Som det fremgår ovenfor, vurderes der at være
behov for en justering af de vejledende
bødestørrelser for små virksomheder med en
lille omsætning.
Dette vurderes mest hensigtsmæssigt at kunne foretages
som en justering af den gældende praksis for differentiering
af bødestørrelser efter virksomheders omsætning
og størrelse. Det foreslås, at der indføres
yderligere en kategori af virksomheder, således at
virksomhederne fremover kategoriseres efter følgende
opdeling: små, mindre, mellemstore og store virksomheder.
Små virksomheder foreslås fremover som udgangspunkt
sanktioneret med normalbødestørrelsen - 50 %, mindre
virksomheder med normalbødestørrelsen, mellemstore
virksomheder med normalbødestørrelsen + 50 % og store
virksomheder med normalbødestørrelsen + 100 %.
For engrosvirksomheder med behandling foreslås det som
udgangspunkt at virksomheder med 1-4 ansatte kategoriseres som
små virksomheder, virksomheder med 5-9 ansatte som mindre
virksomheder, virksomheder med 10-49 ansatte som mellemstore
virksomheder og virksomheder med 50 ansatte eller derover som store
virksomheder. For detailvirksomheder og engrosvirksomheder uden
behandling kategoriseres fremover som udgangspunkt virksomheder med
1-4 ansatte som små virksomheder, virksomheder med 5-9
ansatte som en mindre virksomhed, virksomheder med 10-24 ansatte
som mellemstore virksomheder og virksomheder med 25 ansatte eller
derover som store virksomheder.
Fødevareregionerne har ikke optegnelser over antal
ansatte i fødevarevirksomhederne, og statistisk materiale
fra CVR-registeret over antal ansatte i virksomheder kan ikke uden
videre overføres til de fødevarevirksomheder, som er
registreret eller autoriseret i fødevareregionerne.
Ud fra de foreliggende oplysninger skønnes det
imidlertid, at en stor del af ikke-kommercielle virksomheder,
institutioner m.v. og detailvirksomheder, samt en mindre del af
engrosvirksomhederne som udgangspunkt vil blive omfattet af
justeringerne af bødestørrelserne. Baseret på
oplysninger fra Danmarks Statistik over virksomhedskategorier,
antal ansatte samt omsætning skønnes det, at
omsætningsgrænsen mellem små og mindre
detailvirksomheder ligger omkring 5 mio. kr.
Der foreslås en mindre præcisering af § 60,
stk. 5. Med den foreslåede ændring præciseres
alene, at det afgørende vil være, om der ved
overtrædelsen er eller måtte forventes at ville
være en økonomisk gevinst. Det foreslås, at det
øvrige indhold i § 60, stk. 5, opretholdes
uændret, således at der fortsat ved
strafudmålingen tages hensyn til, om overtrædelsen har
fremkaldt fare for fødevaresikkerheden, eller om den er
begået som led i en systematisk overtrædelse af
fødevarelovgivningen, og til den tilsigtede eller
opnåede berigelse samt virksomhedens omsætning.
2.1.2. Markedsføring og
tilbagetrækning af materialer og genstande bestemt til
kontakt med fødevarer (§ 25 a)
2.1.2.1. Gældende ret
Med lov nr. 1549 af 20. december 2006 blev der indført
hjemmel til, at ministeren kan udstede regler om
tilbagetrækning og markedsføring af materialer og
genstande bestemt til kontakt med fødevarer. Sådan
tilbagetrækning havde hidtil skullet ske efter
produktsikkerhedslovens bestemmelser. Bestemmelsen blev
udmøntet ved bekendtgørelse nr.
298 af 28. april 2008 om materialer og genstande bestemt til
kontakt med fødevarer, der tillige implementerer
Kommissionens direktiv 2007/19/EF af 2. april 2007 om ændring
af direktiv 2002/72/EF om plastmaterialer og -genstande bestemt til
at komme i berøring med levnedsmidler.
2.1.2.2. Fødevareministeriets
overvejelser
Ved høringen over den ovennævnte
bekendtgørelse, nr. 298 af 28. april 2008, der bl.a.
udmøntede hjemmelen i § 25 a, fremkom der ikke
bemærkninger, der vedrørte § 25 a. Da
bestemmelsen ikke har været udmøntet tidligere, har
det ikke været muligt at foretage undersøgelser af, om
§ 25 a lever op til målsætningerne med
bestemmelsen. Det foreslås på denne baggrund, at §
25 a opretholdes uændret, og at man i den fremtidige
administration af bestemmelsen løbende er opmærksom
på, om bestemmelsen lever op til
målsætningerne.
2.1.3. Laboratoriers oplysningspligt
og straf for undladelse af at overholde oplysningspligt (54, stk. 4
og § 60, stk. 1, nr. 3)
2.1.3.1. Gældende ret
Inden ikrafttrædelsen af lov nr. 1549 af 20. december
2006 vardet kun fødevarevirksomheder, der havde pligt til at
give kontrolmyndighederne de oplysninger, der er nødvendige
for kontrollens gennemførelse. Laboratorier havde ikke en
sådan pligt. Fødevaremyndighederne var derfor henvist
til at rette henvendelse til det laboratorium, der havde
udført analysen, og anmode laboratoriet om at rette
henvendelse til den fødevarevirksomhed, der havde fået
prøven analyseret, således at virksomheden kunne
kontakte fødevaremyndighederne. Laboratoriet kunne
afslå anmodningen, og fødevarevirksomheden kunne
undlade at rette henvendelse til fødevaremyndighederne. Med
lov nr. 1549 af 20. december 2006 indførtes en pligt for
laboratorierne til at give disse oplysninger, svarende til pligten
for fødevarevirksomheder. Hermed kan laboratoriet ikke
afslå en anmodning, og fødevaremyndighederne kan selv
rette henvendelse til virksomheden i stedet for som tidligere at
skulle afvente, at virksomheden selv retter henvendelse til
myndighederne på baggrund af laboratoriets anmodning.
2.1.3.2. Fødevareministeriets
overvejelser
Der er gennemført en høring af en række
organisationer og af fødevareregionerne om disses vurdering
af bestemmelsen om laboratoriernes oplysningspligt, jf. pkt.
1.2.
De hørte parter har generelt enten ikke kommenteret
bestemmelsen eller oplyst, at de ikke har kendskab til
bestemmelsens anvendelse. En enkelt organisation har dog
bemærket, at bestemmelsen ikke bør finde anvendelse,
når der er tale om fødevarer, der ikke er
tiltænkt markedet eller ikke er på markedet. Det
bemærkes hertil, at det af forarbejderne til bestemmelsen
fremgår, at bestemmelsen kun kan anvendes ved opsporing af et
konkret udbrud eller mistanke herom.
Som det fremgår ovenfor, er der ikke i forbindelse med
høringen over bestemmelsen fremkommet bemærkninger,
der tilsiger en ændring af bestemmelsen. Det foreslås
derfor, at bestemmelsen opretholdes, idet det vurderes, at de
hensyn, som lå bag bestemmelsens indførelse fortsat
gør sig gældende. De bærende hensyn er at
optimere opklaringsarbejdet i forbindelse med
fødevarebårne sygdomsudbrud og, ved mistanke, at
indføre mulighed for, at fødevaremyndighederne selv
kan indhente nødvendige oplysninger direkte fra
laboratoriet.
2.1.4. Indhentelse af oplysninger fra
andre offentlige myndigheder (§ 54 a)
2.1.4.1. Gældende ret
Af hensyn til en effektiv kontrol blev der med lov nr. 1549 af
20. december 2006 fastsat mulighed for at indhente oplysninger fra
andre offentlige myndigheder, herunder mulighed for
samkøring og sammenstilling af data til kontrolformål.
Bestemmelsen indebærer bl.a., at ministeren kan bestemme,
hvilke oplysninger, herunder fortrolige oplysninger, som andre
offentlige myndigheder skal udlevere. Udleveringen af oplysninger
forudsættes at ske inden for rammerne af persondataloven, jf.
lov nr. 429 af 31. maj 2000 med senere ændringer, samt
persondatabeskyttelsesdirektivet, jf. Europa-parlamentets og
Rådets direktiv 95/46/EF af 24. oktober 1995 om beskyttelse
af fysiske personer i forbindelse med behandling af
personoplysninger og om fri udveksling af sådanne
oplysninger.
2.1.4.2. Fødevareministeriets
overvejelser
Bestemmelsen var primært tænkt anvendt til at
indhente oplysninger fra SKAT om virksomhedernes indberettede
aktiviteter. For eksempel i forbindelse med kontrol af
virksomheder, der importerer fødevarer, uden selv at have
lagerkapacitet til at opbevare fødevarerne (såkaldte
"skrivebords-importører").
Det viste sig imidlertid efter bestemmelsens
indførelse, at SKAT ikke har systematiske registreringer,
som det vil være nyttigt at samkøre med registre i
Fødevarestyrelsen. Bestemmelsen har derfor endnu ikke
været anvendt.
Der er imidlertid pt. overvejelser i gang om at benytte
hjemmelen til at få adgang til det
over-trædelsesregister, der er etableret i forbindelse med
næringsbrevsordningen (Erhvervs- og Selskabsstyrelsen).
Det er på denne baggrund for tidligt at sige noget om,
hvorvidt § 54 a lever op til målsætningerne med
bestemmelsen. Det er derfor blevet vurderet, at det ikke vil
være relevant at høre berørte myndigheder og
organisationer om effekten af denne bestemmelse.
Det foreslås at opretholde bestemmelsen med henblik
på muligheden for anvendelse i den ovenfor beskrevne
sammenhæng.
2.1.5. Straf for vildledning ( §
60, stk. 1, nr. 1)
2.1.5.1. Gældende ret
Med bestemmelsen i § 60, stk. 1, nr. 1, blev der skabt
hjemmel til at straffe overtrædelse af fødevarelovens
§ 14, stk. 1, om vildledning.
2.1.5.2. Fødevareministeriets
overvejelser
Det vurderes fortsat, at også overtrædelse af
reglerne om vildledning skal kunne straffes. Der er derfor ikke
foretaget høring af myndigheder og organisationer om
effekten af denne bestemmelse. Bestemmelsen foreslås
opretholdt.
2.2. Hjemmel til gennemførelse
af forbrugertest
2.2.1. Gældende ret
Fødevarestyrelsen har ikke hjemmel til at
gennemføre og offentliggøre sammenlignende test af
fødevarer. Derimod findes en hjemmel til Forbrugerstyrelsens
gennemførelse og offentliggørelse af forbrugertest,
jf. § 7 a i lov nr. 455 af 10. juni 2003 om Forbrugerforum,
som ændret ved lov nr. 1548 af 20. december 2006.
De forbrugertest, der har været gennemført i
tilknytning til Ernæringsmærket, har således
været gennemført ved, at testene er gennemført
og offentliggjort af Forbrugerstyrelsen med hjemmel i § 7 a i
lov om Forbrugerforum. Selve arbejdet med testen er i praksis
blevet udført af Fødevarestyrelsen
2.2.2. Fødevareministeriets
overvejelser
Formålet med at etablere en hjemmel i
fødevareloven svarende til den hjemmel, der fremgår af
§ 7 a i lov om Forbrugerforum, er at sikre
fødevareministeren en hjemmel til at gennemføre og
offentliggøre forbrugertest af fødevarer, blandt
andet i tilknytning til Ernæringsmærket. Derved er
ansvaret for Ernæringsmærket og for
gennemførelse og offentliggørelse af test i
tilknytning hertil samlet ét sted. På længere
sigt vil bestemmelsen kunne anvendes til at gennemføre og
offentliggøre test, hvor produkter vurderes ud fra andre
kvalitetskriterier end dem, der indgår i
Ernæringsmærket. Muligheden for at udføre
forbrugertest på baggrund af andre kvalitetskriterier vil
ikke give myndighederne en bredere hjemmel til at gennemføre
test end den hjemmel, der i forvejen er i § 7 a i lov om
Forbrugerforum. Bestemmelsen vil også give hjemmel i
fødevarelovgivningen til udførelse af test og
oplysningsarbejde i forhold til et eventuelt nyt fælles
nordisk ernæringsmærke.
Det er hensigten, at beføjelsen skal udøves af
Fødevarestyrelsen.
I det omfang der i forbindelse med anonym
informationsindsamling, som udføres af anonyme personer, vil
blive behandlet personoplysninger, vil persondataloven skulle
iagttages. Anonym i denne relation betyder, at den, der indsamler
informationerne ikke legitimerer sig ved informationsindsamlingen.
Fødevarestyrelsens indsamling og opbevaring af oplysninger
vil således skulle ske inden for rammerne af kapitel 4 i lov
nr. 429 af 31. maj 2000 om behandling af personoplysninger med
senere ændringer (persondataloven). Herudover skal lovens
øvrige regler, bl.a. reglerne om de registreredes
rettigheder, iagttages. Efter persondatalovens kapitel 8 har en
dataansvarlig, herunder en myndighed, som indsamler data om en
person, herunder personligt drevne virksomheder, en oplysningspligt
over for den registrerede. Det kræves efter bestemmelserne i
§§ 28 og 29, at myndigheden i forbindelse med indsamling
af oplysninger blandt andet skal oplyse identitet og formål
med den behandling, hvortil oplysningerne er bestemt. Dette
gælder også den dataansvarliges
repræsentant.
Persondatalovens oplysningskrav vil blive iagttaget ved, at
den anonyme informationsindsamling varsles over for de
virksomheder, som vil blive testet, forud for gennemførelsen
af testen.
Konkret vil dette ske ved, at man 1-3 måneder forud for
testens gennemførelse vil meddele virksomhederne, at der vil
blive foretaget informationsindhentning, herunder indkøbt
fødevarer, med oplysning om blandt andet den dataansvarliges
og dennes repræsentants identitet og formålet med den
behandling, hvortil oplysningerne er bestemt.
Selvom anonym informationsindsamling lovligt kan anvendes i
dag, er det dog ønskeligt at fastslå i lovgivningen,
at dette også er en acceptabel fremgangsmåde ved
Fødevarestyrelsens gennemførelse af test. Der er
herved ikke tilsigtet nogen fravigelse af persondataloven.
Den foreslåede bestemmelse hverken indskrænker
eller på anden måde ændrer Forbrugerstyrelsens
virksomhedsområde i relation til gennemførelse og
offentliggørelse af test med hjemmel i § 7 a i lov om
Forbrugerforum.
3. Økonomiske og
administrative konsekvenser for stat, regioner og kommuner
Lovforslaget har ikke økonomiske og administrative
konsekvenser af betydning for stat, regioner eller kommuner.
4. Økonomiske og
administrative konsekvenser for erhvervslivet
Lovforslaget har været forelagt Erhvervs- og
Selskabsstyrelsens Center for Kvalitet i ErhvervsRegulering (CKR),
som har udtalt, at CKR ikke har bemærkninger, idet forslaget
ikke vurderes at have administrative konsekvenser for
virksomhederne.
5. Miljømæssige
konsekvenser
Lovforslaget har ikke miljømæssige
konsekvenser.
6. Administrative konsekvenser for
borgerne
Lovforslaget har ikke administrative konsekvenser for
borgerne.
7. Forholdet til EU-retten
Lovforslaget indeholder ikke EU-retlige aspekter.
8. Høring
Lovforslaget har været sendt i høring hos
følgende organisationer og myndigheder m.v.:
Advokatrådet, Bager- og Konditormestre i Danmark,
Biodania, Biodynamisk Forbrugersammenslutning, Bryggeriforeningen,
Brancheforeningen for farmaceutiske industrivirksomheder i Danmark,
CIRIUS, Coop Danmark, Danmarks Aktive Forbrugere, Danmarks
Apotekerforening, Danmarks Fiskeriforening, Danmarks Fiskehandlere,
Danmarks Fiskeindustri- og Eksportforening, Danmarks Restauranter
og Caféer, Danmarks Skibsmæglerforening, Danmarks
Tekniske Universitet, Dansk Akvakultur, Dansk Erhverv, Dansk
Isindustri, Dansk Kvæg, Dansk Landbrug, Dansk
Landbrugsrådgivning, Dansk Slagtefjerkræ, Dansk
Supermarked, Dansk Svineproduktion, Dansk Varefakta Nævn,
Dansk Åleproducentforening, Danske Fugleforeninger, Danske
Læskedrik Fabrikanter, Danske Regioner, Danske Slagtermestres
Landsforening, Danske Svineproducenter, Datatilsynet, De
Samvirkende Købmænd, Den Danske Brancheorganisation
for Vitalmidler, Den Danske Dommerforening, Den Danske
Dyrlægeforening, Det danske Fjerkræraad, Det
Rådgivende Fødevareudvalg, DFO, Dansk Flavour
Organisation, DMA, Danish Meat Association, Emballageindustrien,
Erhvervs- ogt Selskabsstyrelsen, Faglig Fælles Forbund 3F,
Forbrugerrådet, Forbrugerstyrelsen, Foreningen af Danske
Spiritusfabrikanter, Foreningen af Tilsynsfunktionærer,
Foreningen for Biodynamisk Jordbrug (biodynamisk), Foreningen for
Danmarks Farve- og Lakindustri, Fødevareindustrien,
Gigtforeningen, Greenpeace, Grønne Familier,
Grønlands Hjemmestyre, HORESTA, HTS Interesseorganisation,
Håndværksrådet, International Transport Danmark,
Kantineledernes Landsklub, Kobenhagenfur, Kommunernes
Landsforening, Kost- og Ernæringsforbundet,
Konkurrencestyrelsen, Landbrugsraadet, Landsforeningen af Danske
Mælkeproducenter, Landskontoret for Heste, Mejeriforeningen,
NOAHs Sekretariat (noah), NOPALAX, Nærbutikkernes
Landsforening, Ostehandlerforeningen for Danmark, Plastindustrien i
Danmark, Rigsadvokaten, Rigspolitichefen, Rigsrevisionen,
Sammenslutningen af Danske Fiskeriforeninger, Sammenslutningen af
Etniske Erhvervsdrivende, SPF-Danmark.
9. Sammenfattende skema
| Positive konsekvenser/ mindreudgifter | Negative konsekvenser/ merudgifter |
Økonomiske konsekvenser for stat,
regioner og kommuner | Ingen | Ingen |
Administrative konsekvenser for stat,
regioner og kommuner | Ingen | Ingen |
Økonomiske konsekvenser for
erhvervslivet | Ingen | Ingen |
Administrative konsekvenser for
erhvervslivet | Ingen | Ingen |
Miljømæssige
konsekvenser | Ingen | Ingen |
Administrative konsekvenser for
borgerne | Ingen | Ingen |
Forholdet til EU-retten | Forslaget indeholder ikke EU-retlige
aspekter |
Bemærkninger til lovforslagets enkelte
bestemmelser
Til § 1
Til nr. 1
Med bestemmelsen fastslås det, at
fødevareministeren kan gennemføre og
offentliggøre forbrugertest af fødevarer. Det er
hensigten, at beføjelsen skal udøves af
Fødevarestyrelsen. Hjemmelen svarer til den hjemmel, der er
i lov om Forbrugerforum.
De gennemførte test af fødevarer vil kunne
offentliggøres på Fødevarestyrelsens hjemmeside
og i andre medier. Eksempelvis vil Fødevarestyrelsen i
relation til ernæringsmærkning foretage og
offentliggøre fokusanalyser af forskellige produktgrupper
(f.eks. brød), hvor udvalgte produkter
ernæringsmærkes på baggrund af oplysninger fra
produkternes næringsdeklaration.
Ved test af fødevarer forstås test af alle typer
af fødevarer både færdigpakkede og ikke
færdigpakkede. Eksempelvis brød, læskedrikke,
pålæg, færdigretter, måltider på
restauranter m.v.
Fødevarestyrelsen har i forbindelse med tilblivelse af
bekendtgørelsen om Ernæringsmærket været i
dialog med fødevarebranchen. Ved tilrettelæggelsen af
test vil Fødevarestyrelsen inddrage relevante organisationer
med henblik på at drøfte metodevalg og udformning af
test således, at der sikres et retvisende resultat.
Der er tale om indsamling af oplysninger vedrørende
fødevarer, som er almindeligt tilgængelige for
forbrugerne. Af samme årsag er gennemførelse af test
af fødevarer ikke omfattet af reglerne om tvangsindgreb i
lov om retssikkerhed ved forvaltningens anvendelse af tvangsindgreb
og oplysningspligter (retssikkerhedsloven).
Den foreslåede bestemmelse giver endvidere adgang til at
offentliggøre sammenlignende forbrugertest af varer.
Selvom forbrugertest og offentliggørelse af
testresultater ikke repræsenterer afgørelsesvirksomhed
i forvaltningslovens forstand, er det hensigten at
Fødevarestyrelsen, ud fra hensynet til åben og
borgervenlig forvaltning, hører de testede virksomheder om
testresultaterne inden offentliggørelsen. Virksomhederne vil
endvidere få adgang til indsigt i testgrundlaget og det
materiale, som ligger til grund for testresultaterne for
vedkommende vare.
Det bemærkes desuden, at offentlighedsloven som
udgangspunkt giver samme adgang for tredjemand ved anmodningen om
aktindsigt. Offentlighedslovens regler om aktindsigt er desuden
ikke til hinder for anonym informationsindsamling, idet
formålet med indsamling af oplysninger er at
offentliggøre testresultaterne.
Den foreslåede bestemmelse indebærer, at
Fødevarestyrelsen i sin testvirksomhed kan anvende anonym
informationsindsamling, hvorved forstås, at testpersoner
indhenter oplysninger osv. om en fødevare ved at give sig ud
for at være almindelige forbrugere. Testpersonerne vil
være medarbejdere i Fødevarestyrelsen eller andre
personer aflønnet af Fødevarestyrelsen, eventuelt
på konsulentbasis. Det skal i den forbindelse bemærkes,
at virksomhederne ikke kan blive pålagt at skulle levere
fødevarer til de sammenlignende test.
Anonym informationsindsamling vil kun undtagelsesvist anvendes
og kun i tilfælde, hvor testpersonernes anonymitet er
nødvendig for at sikre, at der ved testen ikke anvendes
varer, som er særligt udvalgt til testen af producenten eller
leverandøren.
Den foreslåede bestemmelse fastlægger derimod ikke
betingelserne for anvendelse af anonym informationsindsamling. Det
er en betingelse, at persondatalovens behandlingsregler
iagttages.
Persondataloven omfatter behandling af personoplysninger, dvs.
oplysninger, som er knyttet til en bestemt person. Oplysninger
vedrørende personligt drevne virksomheder falder også
ind under loven, idet der ikke sondres mellem en person og dennes
erhvervsmæssige aktiviteter. Persondatalovens regler finder
derimod ikke anvendelse på virksomheder, der er juridiske
personer.
Fødevarestyrelsens indsamling og opbevaring af
oplysninger vil skulle ske inden for rammerne af persondatalovens
kapitel 4. Herudover skal lovens øvrige regler, blandt andet
reglerne om de registreredes rettigheder, iagttages. Efter
persondatalovens kapitel 8 har en dataansvarlig, herunder en
myndighed, som indsamler data om en person, en oplysningspligt over
for den registrerede. Det kræves efter bestemmelserne i
§§ 28 og 29, at den dataansvarlige eller dennes
repræsentant i forbindelse med indsamling af oplysninger
blandt andet skal oplyse identitet og formål med den
behandling, hvortil oplysningerne er bestemt.
Selv om oplysningskravene kun gælder i forhold til
personligt drevne virksomheder, vil lighedshensynet føre
til, at alle testede virksomheder bør behandles lige, uanset
i hvilken form de drives.
Persondatalovens regler vil blive iagttaget. Der henvises til
de almindelige bemærkninger, pkt. 2.2.2.
Til nr. 2
Med den foreslåede ændring præciseres alene,
at det afgørende vil være, om der ved
overtrædelsen er eller måtte forventes at ville
være en økonomisk gevinst.
Til nr. 3
Den foreslåede bestemmelse indebærer, at lovens
revisionsbestemmelse ophæves. Der henvises til de almindelige
bemærkninger, pkt. 2.1.
Til § 2
Det foreslås, at loven træder i kraft den 1.
januar 2009.
Til § 3
Lovforslagets § 3 indeholder bestemmelse om lovens
territoriale gyldighedsområde. Det foreslås, at de
foreslåede ændringer ikke gælder for
Færøerne og Grønland, men at de vil kunne
sættes helt eller delvist i kraft for Grønland ved
kongelig anordning med de afvigelser, som de særlige
grønlandske forhold tilsiger.
Bilag 1
Lovforslaget sammenholdt med gældende
lov
Gældende
formulering | | Lovforslaget |
| | § 1 I lov nr. 526 af 24. juni 2005 om
fødevarer, som ændret ved § 6 i lov nr. 1430 af
21. december 2005, § 1 i lov nr. 1549 af 20. december 2006,
§ 1 i lov nr. 110 af 26. februar 2008 og § 3 i lov nr.
538 af 17. juni 2008, foretages følgende
ændringer: |
| | |
| | 1. I § 10 indsættes efter stk. 2 som
nyt stk.: |
§ 10.
Ministeren for familie- og forbrugeranliggender har til opgave at
formidle oplysning til forbrugerne om forhold, der er omfattet af
loven, herunder om ernæring. Stk. 2.
Ministeren kan iværksætte overvågningsprogrammer
for fødevarer og undersøgelser af fødevarer og
af befolkningens kost og ernæring med henblik på
udstedelse af regler inden for lovens område og på
udarbejdelse af kost- og næringsstofanbefalinger,
vejledninger til myndigheder og virksomheder samt
forbrugeroplysning om kost og ernæring. | | |
| | »Stk. 3.
Ministeren kan gennemføre og offentliggøre
sammenlignende test af fødevarer. Der kan i forbindelse med
testvirksomheden anvendes anonym
informationsindsamling.« |
| | |
§ 60.
Medmindre højere straf er forskyldt efter den øvrige
lovgivning, straffes med bøde den, der 1) markedsfører i strid med §
14, stk. 1, 2) undlader at efterkomme de til
vedkommende meddelte afgørelser truffet i medfør af
§ 52, stk. 1, og 52 a eller § 59, stk. 1, 3) undlader at give tilsynsmyndighederne
adgang efter § 53, 4) undlader at give oplysninger eller yde
tilsynsmyndigheden bistand efter § 54, stk. 1 og 4,
eller 5) undlader at udtage prøver efter
§ 54, stk. 3. Stk. 2.
Straffen kan stige til fængsel i indtil 2 år, hvis den
ved handlingen eller undladelsen skete overtrædelse er
begået med forsæt eller grov uagtsomhed og der ved
overtrædelsen er 1) forvoldt skade på sundheden eller
fremkaldt fare herfor eller 2) opnået eller tilsigtet
opnået en økonomisk fordel for den
pågældende selv eller andre. Stk. 3. I
regler, der udstedes i medfør af loven, kan der
fastsættes straf af bøde for overtrædelse af
bestemmelser i reglerne eller af vilkår, der meddeles efter
reglerne. I reglerne kan der endvidere fastsættes straf af
bøde for overtrædelse af bestemmelser i Det
Europæiske Fællesskabs forordninger om forhold, som er
omfattet af denne lov. Det kan endvidere fastsættes, at
straffen kan stige til fængsel i indtil 2 år under
tilsvarende betingelser som anført i stk. 2. Stk. 4. Der
kan pålægges selskaber m.v. (juridiske personer)
strafansvar efter reglerne i straffelovens 5. kapitel. | | |
Stk. 5. Ved
udmåling af bødestraf i henhold til stk. 1. eller 3
skal der udover de almindelige regler i straffeloven tages hensyn
til, om overtrædelsen har fremkaldt fare for
fødevaresikkerheden eller er begået som led i en
systematisk overtrædelse af fødevarelovgivningen, samt
til den tilsigtede berigelse og virksomhedens
omsætning. | | 2. I § 60, stk. 5, indsættes efter
»den tilsigtede«: »eller
opnåede«. |
| | |
§ 63 a.
Fødevareministeren fremsætter i folketingsåret
2008-09 forslag om revision af § 25 a, § 54,
stk. 4, § 54 a og § 60, stk. 1,
nr. 1 og 4, og stk. 5. | | 3.§ 63 a ophæves. |
| | |
| | § 2 |
| | Loven træder i kraft den 1. januar
2009. |