L 129 Forslag til lov om ændring af lov om elforsyning.

(Øget udbredelse af vedvarende energi m.v.).

Af: Klima- og energiminister Connie Hedegaard (KF)
Udvalg: Det Energipolitiske Udvalg
Samling: 2007-08 (2. samling)
Status: Stadfæstet

Fremsættelsestalen

Fremsættelse: 28-03-2008

Fremsættelsestale af lovforslag

20072_l129_fremsaettelsestale (html)

Skriftlig fremsættelse (28. marts 2008)

Klima- og energiministeren (Connie Hedegaard):

Herved tillader jeg mig for Folketinget at fremsætte:


Forslag til lov om ændring af lov om elforsyning (Øget udbredelse af vedvarende energi m.v.)

(Lovforslag nr. L 129).

Lovforslaget er et led i gennemførelsen af aftalen af 21. februar 2008 om dansk energipolitik i årene 2008-11, som er indgået af et flertal af Folketingets partier (Venstre, Det Konservative Folkeparti, Socialdemokraterne, Dansk Folkeparti, Socialistisk Folkeparti, Det Radikale Venstre og Ny Alliance).


Denne aftale har til formål at nedbringe Danmarks afhængighed af fossile brændsler, kul, olie og gas.


Der er en række hovedinitiativer i aftalen, som forudsætter lovændringer i klima- og energiministerens ressortområde, herunder forhøjelse af afregningspriserne på el fra vindmøller, biomasse og biogas, mulighed for anvendelse af affald på centrale kraftværker og en erstatningsordning for naboer til nye vindmøller.


Lovændringerne forudsættes som helhed gennemført i en kommende VE-lov, som forventes fremsat i Folketingets efterårssamling 2008.


De elementer, som drejer sig om støtte til øget anvendelse af vedvarende energikilder, fremsættes dog med nærværende lovforslag, således at støtten kan blive godkendt efter EU-statsstøttereglerne før VE-lovens ikrafttræden. Herudover gives der med dette lovforslag mulighed for anvendelse af affald på centrale kraftværker.


Endelig indeholder forslaget en bestemmelse om ajourføring af pristillæg til havvindmølleparken Rødsand, efter at mølleparken er udbudt på ny. Da udbuddet udløber efter lovforslagets fremsættelse, vil det eksakte støttebeløb blive indsat ved et ændringslovforslag.


De ændrede pristillæg forventes at medføre en forøgelse af elprisen på knap 2 øre pr. kWh i 2011 (i gennemsnit for perioden 2008-11 ca. 1 øre pr. kWh). Udbygningen med vedvarende energi-teknologier ventes at skabe øget aktivitet hos underleverandører med ledsagende teknologiudvikling og øget eksport af VE-teknologi.


Lovforslaget forventes at have positive miljømæssige konsekvenser, herunder en reduktion af udledningen af CO2, NOx, SO2 m.v.


Lovforslagets bestemmelser om pristillæg vil blive notificeret for Kommissionen som statsstøtte. Bestemmelserne vil blive sat i kraft i det omfang og fra det tidspunkt, som fremgår af godkendelsen efter statsstøttereglerne.


Idet der i øvrigt henvises til lovforslaget med bemærkninger, anbefales lovforslaget til Folketingets velvillige behandling.