Fremsat den 8. april 2008 af
Per Clausen (EL) og Line Barfod (EL)
Forslag til folketingsbeslutning
om sund og økologisk mad
Folketinget opfordrer regeringen til at sikre, at kosten
på offentlige institutioner og arbejdspladser omlægges
til sund, økologisk mad. I daginstitutionerne og i
folkeskolen skal den sunde og økologiske mad være
gratis fra 1. august 2009, og samme princip skal senere
indføres i alle andre offentlige
uddannelsesinstitutioner.
Bemærkninger til forslaget
Civilisationens sygdomme er blevet epidemier. Sygdomme, som
skyldes den civilisation, vi lever i, er i så kraftig
stigning, at man kan tillade sig at kalde dem epidemier, hvilket
ellers har været forbeholdt smitsomme sygdomme. Diabetes 1 og
2, hjerte-kar-sygdomme, kræft og overvægt er store
trusler mod den danske befolknings sundhed og velbefindende.
De sidste 30 år har antallet af indlagte på de
danske sygehuse på grund af hjerte-kar-sygdomme været
stigende og det på trods af det enorme arbejde, der
udføres medicinsk og kirurgisk for at redde de danske
hjerter og blodårer. Dette arbejde har resulteret i, at i dag
dør kun halvt så mange af hjerte-kar-sygdomme som i
1960'erne, men det har ikke forhindret, at stadig flere rammes af
hjerte-kar-sygdomme.
4-5 pct. af den danske befolkning menes at lide af diabetes 2,
og der er sket en fordobling inden for de seneste 10
år.
Antallet af personer, der dør af kræft i Danmark,
har holdt sig på 2½ person pr. 1.000 personer
årligt i de seneste 30 år, men det skal ses i lyset af,
at ressourcerne afsat til kræftbehandlingen er steget
voldsomt i samme periode.
Det er karakteristisk, at samfundet ikke har formået at
forhindre, at flere og flere rammes af disse civilisationssygdomme.
Det er lykkedes med en evigt stigende mængde ressourcer at
gøre folk mere eller mindre symptomfrie for en periode og
forlænge folks liv med sygdommene, men vi er
magtesløse med hensyn til at stoppe årsagerne til
disse sygdomme.
Kosten er central for at forebygge civilisationssygdommene. De
nævnte sygdomme er blandt dem, der kan forebygges - og i et
vidst omfang helbredes - med den rigtige kost og motion.
Vi er oppe imod et
erhvervsliv, der tjener penge på at sælge dårlige
kostvaner, og som har let spil, fordi vi så nemt får
smag for de raffinerede søde, salte og fede
fødevarer. Derfor skal det offentlige bruge alle de
muligheder, der ligger inden for det offentliges virke, til at
påvirke befolkningens og især børnenes
kostvaner. Sund kost skal med alle midler gøres mere
tilgængelig.
Vi ved, at det er svært og krævende at
omlægge sine kostvaner til en sund kost, for ellers ville der
være mange flere, der gjorde det. Folk dør af ikke at
kunne omlægge deres kostvaner. Derfor er det så vigtigt
at øve indflydelse på især børnenes
kostvaner. At bruge den offentlige bespisning, som dette forslag
omhandler, er én af mulighederne. En anden er at ændre
moms og afgifter på fødevarer i en sund retning. Se
beslutningsforslag nr. B 12 om lavere moms på sunde
fødevarer og på økologiske fødevarer
samt højere afgifter på usunde fødevarer.
Beslutningsforslaget blev fremsat af Enhedslisten i november
2007.
Det kræver tilvænning over lang tid at vælge
grønsagerne og det grove brød. Til gengæld har
vi ikke andre muligheder, når udviklingen i
civilisationssygdommene skal stoppes.
Socialt set vender
civilisationssygdommene den tunge ende nedad
Civilisationssygdommene går mere ud over de lavere
socialklasser end de højere. F.eks. dør 90 af hver
100.000 personer, der ikke har nogen uddannelse, hvert år af
hjerte-kar-sygdomme (blandt de 30-64 årige). Blandt folk med
en langvarig videregående uddannelse er det kun 30 af hver
100.000 personer.
Sund skolemad giver kvikkere
børn
Det er adskillige gange vist i praksis i Danmark, at
bespisning af børn med sund mad i skolen gør
børnene bedre i stand til at modtage indlæring.
Grov, grøn kost er
afgørende for folkesundheden
Veterinær- og Fødevaredirektoratets publikation
(1998) »Frugt og grøntsager - Anbefalinger for
indtagelse« dokumenterer, at kosten har afgørende
betydning for udvikling af bl.a. hjerte-kar-sygdomme, diabetes og
kræft.
Her bringes nogle af de mest centrale citater:
Hjerte-kar-sygdomme
»På næringsstofniveau har flere
undersøgelser påvist en omvendt proportional
association mellem indtagelse af stivelse, vegetabilsk protein og
kostfiber på den ene side og IHS-dødelighed på
den anden side.« (Iskæmisk hjertesygdom) (s. 127). I
konklusionen vedrørende hjerte-kar-sygdomme og indtagelse af
frugt og grønsager tilføjes det: »Det er ikke
muligt at udpege enkelte frugter eller grøntsager eller
enkelte komponenter heri med særlig betydning, men på
baggrund af de overraskende resultater af forsøg med
kosttilskud er der grund til at advare mod at anse sammenfaldet
forklaret ved enkeltkomponenter.« (S. 130).
Diabetes
»Velgennemførte kliniske undersøgelser
viser, at regelmæssig langvarig indtagelse af
vandopløselige fiberkomponenter (20 g pr. dag eller mere)
har en marginal, men signifikant effekt på koncentrationen af
total og LDL-kolesterol i blodet både hos diabetikere og
ikke-diabetikere. En kost med højt indhold af
opløselige fiberkomponenter, bl.a. fra frugt og
grøntsager, må derfor anbefales af denne årsag.
Tilskud af »koncentrerede« fiberprodukter til kosten
kan ikke anbefales. Både IDDM (diabetes I) og NIDDM (diabetes
II) er ledsaget af et øget oxidativt stress på grund
af øget dannelse af frie radikaler, ændret
vævsoptagelse og nedsagt aktivitet eller nedsat absorption af
mikronæringsstoffer … Det er imidlertid uafklaret, om
det øgede oxidative stress har nogen kausal
(årsags)sammenhæng med udvikling af diabetes og de
relaterede komplikationer. Effekten af livsstilsændringer i
form af kostomlægning og motion er klart demonstreret i
svenske studier fra Malmøområdet og i kinesiske
undersøgelser. Disse undersøgelser har vist, at det
er muligt over en lang periode at fastholde en ændret
livsstil og dermed reducere dødeligheden blandt patienter
med IGT (nedsat glukosetolerance) og NIDDM. Undersøgelser
har desuden vist en reduceret risiko for, at IGT udvikler sig til
manifest, medicinkrævende diabetes.« (S. 139).
Kræft
På side 105 vises det, at kræfthyppigheden
nedsættes til i størrelsesordenen det halve for dem,
der spiser meget frugt og grønsager.
Med lungekræft som eksempel forklares det på side
107: »Der ser ikke ud til at være en øvre
grænse, over hvilken en større indtagelse ikke har
effekt, dvs. jo større mængde grøntsager kosten
indeholder, desto mindre synes risikoen at være for at
udvikle en kræftsvulst.«
Konklusionen på Veterinær- og
Fødevaredirektoratets ovenfor citerede publikation må
være, at en øget udbredelse i den danske befolkning af
en grov, plantebaseret kost er den direkte vej til at forebygge
sygdomme som hjerte-kar-sygdomme, diabetes og kræft.
Det betyder omvendt, at animalske fødevarer og meget
forarbejdede fødevarer må træde voldsomt i
baggrunden, for at en kostsammensætning kan kaldes sund.
Derfor er en nedprioritering af kød, mælk og æg
i kosten nødvendig for at give plads til grønsagerne.
Samtidig vil en nedprioritering af animalske fødevarer i
vores kost være meget positiv for arbejdet med at nedbringe
udledningen af klimagasser
og
arbejdet for at sikre en ansvarlig dyrevelfærd for
produktionsdyrene.
Økologisk mad er sundere. Økologiske
grønsager indeholder flere vitaminer og sekundære
stoffer end konventionelt dyrkede grøntsager. Disse
sekundære stoffer, vitaminer og mineraler spiller en rolle
for folks sundhed. Økologisk mad indeholder ikke syntetiske
tilsætningsstoffer. Økologisk mad indeholder ikke
sprøjtemiddelrester, der kan indvirke dårligt på
vores sundhed. Ved 6 stykker frugt om dagen overskrides
gennemsnitligt set grænseværdien for indtag af
sprøjtemiddelrester.
Der er i dag indført skolemad på nogle skoler.
Der er reelt kun tale om sund mad på nogle af disse skoler.
Mange steder er brød og pasta ikke groft, og der er for
få og for forarbejdede grøntsager. Det er vigtigt, at
man ikke narrer børn væk fra udmærkede
forældresmurte madpakker med noget, der ikke med sikkerhed er
mindst lige så godt.
Gratis sund og økologisk mad i daginstitutioner, skoler
og hospitaler m.v. er en af de mest offensive muligheder, det
offentlige har for at påvirke kostvalget i en sund retning.
Interessen for antioxidanter og andre sekundære stoffer (i.e.
ikke primære næringsstoffer) i frugt og
grønsager knytter sig først og fremmes til
forebyggelse af kræft. Ovenstående omtale af de
oxidative processer i forbindelse med diabetes må dog
også nødvendigvis lede opmærksomheden hen
på antioxidanter i forbindelse med forebyggelse af diabetes.
Man bør være åben over for, at antioxidanter i
kosten har en langt mere generel forebyggende virkning.
Der har længe været rejst tvivl om, hvorvidt
økologisk frugt og grønsager indeholder flere
antioxidanter og sekundærstoffer end konventionelt dyrkede.
En gennemgang af litteraturen udført af Soil Association
www.soilassociation.org/web/sa/saweb.nsf
gør denne tvivl til skamme. Undersøgelsen er
enestående ved det, at den udelukker de undersøgelser,
hvor der er tvivl om, hvorvidt det er rigtig økologisk
dyrkning, der er udøvet i forsøgene. Den viser, at
der gennemsnitligt er væsentlige forskelle mellem indholdet
af gavnlige stoffer i økologisk og konventionel frugt og
grønsager. Årsagsforklaringerne til forskellene peger
meget i retning af, at det afgørende er, at økologisk
dyrkning i langt højere grad foregår i en frugtbar og
levende jord, som kan fremme selvsunde planter og støtte
deres optagelse af mangeartede stoffer fra jorden. Der kan
være stor forskel på, hvor højt arbejdet for
jordens frugtbarhed vægtes af den enkelte økologiske
avler ud over, hvad der følger af en overholdelse af
regelsættet. Ifølge gennemgangen fra Soil
Association er det halvdelen af undersøgelserne, der
dokumenterer højere indhold af mineraler og vitaminer i
økologisk frugt og grønt, og den anden halvdel kan
ikke dokumentere det. Der er kun få valide
undersøgelser af indholdet af sekundær stoffer i
økologiske og konventionelle frugter og grøntsager.
Niveauet ligger mellem 10 og 50 pct. flere sekundærstoffer i
de økologiske produkter.
Konklusionen må være, at det også af
sundhedsmæssige grunde er spild at tygge sig gennem
konventionelt dyrkede frugter og grønsager, når det er
muligt at vælge økologiske.
Fællesskab omkring
måltidet
I de ordninger med sund, økologisk mad, der
føres ud i livet, er det vigtigt, at der tænkes
på at skabe et fællesskab omkring måltidet, bl.a.
gennem, at maden er gratis eller billig. Det har en motiverende
effekt på folks lyst til at spise sundt, at man gør
det sammen. Samtidig ønsker Enhedslisten at bekæmpe
uligheden i samfundet. Det er mere rationelt, når alle er
med.
Skriftlig fremsættelse
Per Clausen
(EL):
Som ordfører for forslagsstillerne tillader jeg mig
herved at fremsætte:
Forslag til folketingsbeslutning om sund
og økologisk mad.
(Beslutningsforslag nr. B 95).
Jeg henviser i øvrigt til de bemærkninger, der
ledsager forslaget, og anbefaler det til Tingets velvillige
behandling.
Officielle noter
1) The China Study. T. C. Cambell et al.
BenBella books. 2004. 2) Prevent and reverse heart disease: the
revolutionary, scientifically proven, nutrition-based cure.
Esselstyn, Caldwell B. 2007.3) Jane Plant. Dit liv i dine
hænder. Forlaget Aronsen. 2008.
4) Hjertestatistik 2004,
Hjerteforeningen
5) Tandlægernes tidsskrift. Januar
2008. Pp.4-76) Ernæring: Sund skolemad virker. Politiken.
28.02.2007.
7) LIVESTOCK'S LONG SHADOW. FAO. 2007
fttp://ftp.fao.org/docrep/fao/010/a0701e/a0701e.pdf
8) Organic farming, food quality and
human health. A review of the evidence. Soil Association. 2002.