L 180 Forslag til lov om ændring af færdselsloven.

(Alkoholkoncentration i udåndingsluft, nulgrænse for euforiserende stoffer m.v.).

Af: Justitsminister Lene Espersen (KF)
Udvalg: Retsudvalget
Samling: 2006-07
Status: Stadfæstet

Fremsættelsestalen

Fremsættelse: 14-03-2007

Fremsættelsestale af lovforslag

20061_l180_fremsaettelsestale (html)

Skriftlig fremsættelse (14. marts 2007)

 

 

Justitsministeren (Lene Espersen):

Herved tillader jeg mig for Folketinget at fremsætte:

Forslag til lov om ændring af færdselsloven (Alkoholkoncentration i udåndingsluft, nulgrænse for euforiserende stoffer m.v.).

(Lovforslag nr. L 180).

Lovforslaget indebærer, at det fremover bliver muligt at anvende målinger af alkoholkoncentrationen i udåndingsluft som bevis i sager om spirituskørsel.

Lovforslaget indebærer endvidere, at den gældende bestemmelse i færdselsloven om kørsel under påvirkning af andet end alkohol suppleres med en såkaldt nulgrænse for visse bevidsthedspåvirkende stoffer. Den foreslåede nulgrænse vil indebære, at det bliver strafbart at føre eller forsøge at føre motordrevet køretøj for personer, hvis blod indeholder bevidsthedspåvirkende stoffer, som er klassificeret som farlige for færdselssikkerheden. Det gælder €" i modsætning til efter de gældende regler €" uanset om det i det konkrete tilfælde kan bevises, at den pågældende har været ude af stand til at føre køretøjet på fuldt betryggende måde. Nulgrænsen skal efter forslaget ikke gælde for stoffer, som føreren har indtaget i overensstemmelse med en lovlig recept, idet sådanne tilfælde dog fortsat vil være omfattet af den gældende bestemmelse om straf for den, der i det konkrete tilfælde har været ude af stand til at føre køretøjet på fuldt betryggende måde.

Det foreslås endvidere, at sanktionerne (straf, frakendelse af førerret og konfiskation) for kørsel under påvirkning af andet end alkohol skærpes, således at sanktionerne for overtrædelse af den gældende regel om kørsel under påvirkning af andet end alkohol og den foreslåede nul­grænse tilnærmes sanktionerne for spirituskørsel.

I forlængelse af forslagene om at anvende målinger af alkoholkoncentrationen i udåndingsluft som bevis i sager om spirituskørsel og om revision af reglerne for kørsel under påvirkning af andet end alkohol foreslås en justering af færdselslovens regler om politiets efterforskningsbeføjelser. Forslaget skal bl.a. gøre det muligt for politiet at anvende spyt- og svedprøver samt øjenbesigtigelse med henblik på at konstatere mistanke om påvirkning af bevidsthedspåvirkende stoffer i forbindelse med kørsel.

Det foreslås herudover at gennemføre en forenkling af færdselslovens regler om domsmænds deltagelse i færdselssager, således at visse sagstyper undtages fra kravet om medvirken af domsmænd.

Idet jeg i øvrigt tillader mig at henvise til lovforslaget og de ledsagende bemærkninger, skal jeg hermed anbefale lovforslaget til det Høje Tings velvillige behandling.