Det har jeg forstået, hr. formand.
Det er jo netop det, der er problemet, for sagen er, at hvis ikke man regulerer noget, hvis ikke man slår fast, at det skal være nationalstaternes regler på arbejdsmiljøområdet og på lønområdet, som er de gældende, så vil det være udstationeringsdirektivets regler, som vil være det afgørende. Forudsætningen for, at udstationeringsdirektivets regler om hjemlandsprincippet gælder, er, at landene, bl.a. på lønområdet, har en fælles enten ved lov vedtaget eller ved overenskomst vedtaget mindsteløn.
Hvis ikke det er tilfældet, er man ude af udstationeringsdirektivet, og så kan man alligevel løndumpe, så kan man alligevel presse uden for overenskomsterne. Det er netop det, der er problemet.
Derfor vil jeg gerne høre et helt klart svar: Hvad agter økonomi- og erhvervsministeren at gøre for at sikre, at man netop ikke falder i den fælde, at man bare tror, at udstationeringsdirektivet kan regulere det hele? Udstationeringsdirektivet sikrer ingenting i forhold til danske overenskomstaftalte lønninger. Hvad agter økonomi- og erhvervsministeren at gøre i det arbejde, der ligger med det nye direktiv, som vi vil se her i den nærmeste fremtid?