B 79 (som fremsat): Forslag til folketingsbeslutning
om mærkning af fødevarer tilsat nitrat eller nitrit
med oplysning herom og om forbud mod at mærke
økologiske fødevarer, der indeholder nitrat eller
nitrit, med statens røde Ø-mærke.
Fremsat den 19. april 2005 af
Per Clausen (EL), Line Barfod (EL), Rune Lund (EL) og
Frank Aaen (EL)
Forslag til folketingsbeslutning
om mærkning af fødevarer tilsat
nitrat eller nitrit med oplysning herom og om forbud mod at
mærke økologiske fødevarer, der indeholder
nitrat eller nitrit, med statens røde
Ø-mærke
Folketinget opfordrer regeringen til at
ændre gældende regler for mærkning af
fødevarer således,
- at fødevarer, der sælges i Danmark,
og som indeholder nitrat eller nitrit (E 252 eller E 250), skal
mærkes tydeligt med oplysning herom, og
- at økologiske fødevarer, der
indeholder nitrat eller nitrit, ikke må mærkes med
statens røde Ø-mærke.
Bemærkninger til forslaget
Mærkning med ordene nitrat
eller nitrit i ingredienslisten.
Nitrat og nitrit er ud over at være kunstige
tilsætningsstoffer kendt for at have negativ betydning for
kroppen på mindst to måder:
1) Nitrat og nitrit kan allerede i mundhulen
omdannes til nitrosaminer, der er kræftfremkaldende.
2) Nitrat og nitrit kan i form af nitrit optage
iltens plads i de røde blodlegemer.
Det kan især have betydning for
iltoptagelsen hos fostre og spædbørn, at de
røde blodlegemer er dårligt mættet med ilt, og
resultatet kan være alt fra de såkaldte blå
børn til fosterskader, som man aldrig rigtig finder
årsagen til.
Blandt andet derfor har alle mennesker ret til at
vide, om de fødevarer, de spiser, er tilsat nitrat eller
nitrit. Oplysningen bør være tydelig og
forståelig, således at selve navnene på
tilsætningsstofferne nitrat og nitrit fremgår af
indholdsdeklarationen, og ikke som i dag, hvor kravet til
mærkning af fødevarer blot er angivelse af de
såkaldte E-numre, E 252 (for nitrat) og E 250 (for nitrit),
samt benævnelsen konserveringsmiddel eller konserveringsstof,
der kan dække over meget forskelligt. Selve ordene nitrat og
nitrit påført ingredienslisten vil gøre
indholdet mere klart for forbrugerne. Dette vil kræve en
ændring af de nationale regler for ingredienslister på
fødevarer.
Det danske Ø-mærke
skal være fri for nitrat og nitrit
Idégrundlaget for økologisk
produktion tillader ikke kunstige konserveringsmidler.
En revision af EU€™s liste over
tilsætningsstoffer i fødevarer har medført et
ønske om at sætte en grænseværdi for
tilsætning af nitrat eller nitrit til økologiske
fødevarer produceret i EU og samtidig et krav om, at
bestemmelserne om tilsætning af konserveringsmidler til
økologiske produkter harmoniseres. EU-forslaget om, at
fødevarer skal kunne få EU€™s
økologi-mærke, selv om de indeholder nitrat eller
nitrit, har vakt furore blandt økologiske producenter og
andre mennesker, der støtter ideen om økologisk
produktion. Nitrat og nitrit er konserveringsmidler, som samtidig
har en evne til at give produktet en frisk rød farve
(madsminke).
Den økologiske produktion har altid
været styret af et idégrundlag. I Danmark er
idégrundlaget senere blevet bearbejdet til et regelsæt
af Landsforeningen Økologisk Jordbrug, nu Økologisk
Landsforening. Regelsættet gjorde det muligt konkret at
kontrollere, om medlemmerne producerede økologisk.
Internationalt har IFOAM (International Federation of Organic
Agricultural Movements) udarbejdet et regelsæt for
økologisk produktion, som konkretiserer
idégrundlaget.
I Danmark har staten udarbejdet et regelsæt
for det økologiske mærke, det røde
Ø-mærke. Mærket tildeles økologiske
fødevarer, der opfylder betingelserne, og er blandt andet
ment som en garanti til forbrugerne. Senere vedtog et flertal i
Folketinget, at det røde Ø-mærke skulle leve op
til EU€™s regler, og at Danmark skulle underlægge
sig EU€™s økologiforordning. På det
tidspunkt omfattede EU€™s økologiforordning endnu
ikke alle produktionsområder.
Som det ses af ovenstående, er det hverken
EU eller den danske stat, der har opfundet og udbredt
økologien, og det er uacceptabelt, hvis disse overordnede
instanser vil definere økologi som noget andet, end det er
ifølge idégrundlaget. Det ville passe meget
dårligt sammen med idégrundlaget for økologi at
tage patent på begrebet, og det er der da heller aldrig gjort
forsøg på. Det faktum giver dog ikke andre ret til at
omdefinere begrebet og derved udøve undergravende virksomhed
på det økologiske alternativ til konventionel
produktion.
Den mest indlysende måde at
ødelægge økologisk produktion på,
så den ikke længere fremstår som et alternativ
til konventionel produktion, er at undergrave det økologiske
idégrundlag, så forskellen mellem konventionel
produktion og økologisk produktion bliver udvisket. Til
gengæld er et af de bedste redskaber til at styrke den
økologiske produktion at udvikle praktiske måder,
hvorpå den økologiske produktion kan leve endnu bedre
op til sit idégrundlag.
Det ligger meget klart uden for det
økologiske idégrundlag at tilsætte de
forarbejdede produkter kunstige konserveringsmidler i stedet for at
anvende de mange naturlige konserveringsteknikker, som er udviklet
gennem tiden (tilsætning af sukker, at øge pH med
eddike, at ryge, at salte, at tørre, at tilsætte
»gode« mikroorganismer, som det kendes fra ost m.v.).
Det giver ingen grundlæggende anderledes behov at befinde sig
i et land med et varmt klima, og producenter i disse lande er
derfor også nødt til at fremstille økologiske
produkter uden kunstige konserveringsmidler. Idet Danmark ikke har
indflydelse på, hvad man foretager sig under
økologibegrebet i andre lande, er vi i Danmark nødt
til at bevare muligheden for at tage afstand fra produkter med
disse tilsætningsstoffer og forhindre, at de bliver solgt i
Danmark som økologiske.
Det betyder i praksis, at ministeren for familie-
og forbrugeranliggender skal sørge for, at det ikke tillades
at mærke økologiske fødevarer med statens
røde Ø-mærke, når produktet indeholder
nitrat eller nitrit eller andre kunstige konserveringsmidler.
Det kan ministeren indarbejde nu, mens EU endnu
ikke har vedtaget harmoniseringen af reglerne for økologiske
animalske fødevarer. (Det er kun til kødprodukter,
man påtænker at tillade tilsætning af nitrat
eller nitrit). Når disse regler er harmoniseret på EU
niveau, er ministeren også nødt til at fastholde, at
Danmark nationalt har ret til at fastsætte mere
vidtgående krav, før statens røde
Ø-mærke kan tildeles.
Samtidig må ministeren arbejde for, at det
kræver enstemmighed, hvis listen over tilladte
tilsætningsstoffer m.v. i EU€™s
økologiforordning skal tilføjes stoffer. Det vil
sige, at reglerne for vedtagelser i forskriftskomiteer må
ændres i den særskilte rådsafgørelse
1999/468/EF.
Skriftlig fremsættelse
Per Clausen (EL):
Som ordfører for forslagsstillerne
tillader jeg mig herved at fremsætte:
Forslag til folketingsbeslutning om
mærkning af fødevarer tilsat nitrat eller nitrit med
oplysning herom og om forbud mod at mærke økologiske
fødevarer, der indeholder nitrat eller nitrit, med statens
røde Ø-mærke .
(Beslutningsforslag nr. B 79).
Jeg henviser i øvrigt til de
bemærkninger, der ledsager forslaget, og anbefaler det til
Tingets velvillige behandling.