Ny undersøgelse viser, at mange politikere oplever chikane og trusler. Folketingets formand understreger, at problemet skal tages alvorligt.
En ny undersøgelse fra Aarhus Universitet, som i dag blev præsenteret på en konference på Christiansborg, viser, at et stort antal folketings- og lokalpolitikere udsættes for chikane, trusler og fysisk overgreb. Omkring 80 folketingsmedlemmer har medvirket i undersøgelsen, og 82 pct. af dem har oplevet psykisk chikane inden for det seneste halve år, og næsten halvdelen har modtaget trusler.
Den hyppigste chikaneform, som politikerne oplever, er intimiderende beskeder på sociale medier. 67 pct. af folketingsmedlemmer har oplevet denne chikaneform mindst én gang om måneden. De modtager også relativt jævnligt egentlige trusler, især i private beskeder og på sociale medier.
Folketingets formand, Søren Gade, understreger, at det ikke blot er et problem for den enkelte politiker, men en udfordring for demokratiet:
»Som formand for Folketinget kan og vil jeg ikke ignorere, at så mange politikere i Folketinget, regioner og kommuner oplever chikane, bare fordi de passer deres arbejde. Men chikane og udfordrende arbejdsvilkår rammer ikke bare den enkelte politiker. Det rammer også det demokrati, vi gerne vil værne om. Hvis chikane bliver en almindelig del af hverdagen for politikere, vil det afholde mange fra at engagere sig i samfundet. Ikke bare i forhold til at stille op i politik men også i forhold til at engagere sig i den vigtigt offentlige samtale,« siger Søren Gade.
Folketingets øverste ledelse, Præsidiet, har fokus på problemstillingen og vil nu undersøge, hvilke initiativer der kan iværksættes for at beskytte folketingsmedlemmer bedre og sikre en mere respektfuld offentlig debat.
Konference om politikeres arbejdsvilkår og chikane
For at sætte fokus på emnet og den nye undersøgelse havde Folketingets Præsidium i samarbejde med Aarhus Universitet, KL og Danske Regioner arrangeret en konference i Landstingssalen tirsdag den 18. februar.
Professor Helene Helboe Pedersen fra Aarhus Universitet præsenterede resultaterne af en undersøgelse om politikeres arbejdspres, chikane, trusler og vold og de demokratiske konsekvenser af problemet og mulige løsninger. Programmet omfattede oplæg fra førende forskere og en paneldebat med politikere og eksperter. Formålet var at afdække problemets omfang og bidrage med konkrete løsningsforslag.